2012.12.18. 13:11

Himnusz

Ez még valahogy eddig kimaradt, most pótolom.

Természetesen a svájci nemzeti himnusz is négy nyelvű szöveggel létezik, ki melyiket érti (tudja) vagy szereti, azt énekli. Mondjuk annak fényében, hogy az én időmben az orosz és a francia himnuszt mi is tanultuk magyar szöveggel, minden ok nélkül, ez nem tűnik olyan nagy felhajtásnak, ha már egyszer az ország négy nyelvű.

Ami viszont engem ennél jóval inkább ledöbbentett, hogy a hűde hazafias érzelmeik mellett a himnuszt nem tanítják az iskolákban (az én forrásaim szerint), hivatalosan csak a katonaságnál, a többit meg intézze el mindenki, ahogy akarja vagy tudja: magánszorgalomból vagy mert anyu tovább örökíti a lányoknak, a fondu-recepttel együtt.

Mentségükre legyen mondva, hogy éjfélkor a rádióban itt is elhangzik a himnusz, akár csak szép hazánkban.

Az interneten több változat is elérhető, én most kettőt linkelnék be, az egyik az éneklős-kórusos változat, a másik csak zenekar. A szövegek elérhetők Svájc hivatalos honlapján is itt, ha a jobb felső sarokban nyelvet váltunk, értelemszerűen megkapjuk a himnusz szövegét a választott nyelven.

A bejegyzés trackback címe:

https://svajcibicska.blog.hu/api/trackback/id/tr134971456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rosal 2012.12.21. 14:19:36

no akkor ebben megeloztelek.
De amugy szinte ugyanezt kommenteled nalam:
fallabda.blogspot.ch/2010/08/egyebkent.html
Viszont igy vilagos, miert kell kiosztani aimnusz szoveget aug.1-en.
süti beállítások módosítása