2014.01.13. 10:54

Közlekedjünk! -vol. 3.1

Az autónk vizsgáztatása nem egészen úgy zajlik, mint Magyarországon. Az autószervizek ugyanis nem jogosultak vizsgáztatni, hanem a megyei közlekedési főfelügyelettől érzezik levélben egy behívó, amikor aktuálissá válik a vizsgáztatás időpontja. (ők tartják nyilván)

Ekkor legalább 3 választásunk van:

    1. vagy nem teszünk semmi különöset, hanem magunk visszük el az autót a vizsgára.
    2. vagy elvisszük a kocsit pl. egy előzetes "próbavizsgára", átvizsgálásra, ahol kiderül, hogy mi lehet necces a hivatalos vizsgán és mit kéne tenni, hogy átmenjen a kocsi. (majd megcsináltatjuk a problémákat és levizsgáztatjuk a kocsit magunk)
    3. vagy megbízzuk a saját bejáratott vagy bármely autószervízt, hogy készítse fel a vizsgára a kocsit és vigye is el levizsgáztatni.

A költségek vs. a "garantált siker" nyilván eltérőek a variánsok között. Ha az autószervíz viszi vizsgáztatni a kocsit, gyakorlatilag tuti, hogy átmegy. Ha a vizsgáztató mégis valamit kifogásolna, általában megbeszéli a jelen lévő autószerelővel a dolgot, hogy "átengedem a kocsit, de istenbizonyra javítsátok még ki ezt" - nagyjából. Viszont nyilván első ránézésre ez a legdrágább megoldás, mert a szervíz munkáját meg kell fizetni. De aztán ki tudja: lehet, hogy én viszem el vizsgáztatni a kocsit, azonban ha valamit javíttatni kell mégis, akkor nekem, privátszemélynek nem hunynak szemet dolgok felett, hanem szigorúan nem engednek át és újra kell mennem. Tehát nem biztos, hogy ez az olcsóbb variáns, főleg ha még a munkahelyről szabadságot is kell kivenni emiatt.

Tudtommal "zöldkártyát" az autószervizek is intézhetnek: Abgastestnek hívják. A régebbi típusú autókat még tényleg bevizsgálják műszeresen és a "megfelelt"-eredményt beírják mondjuk a szervízkönyvbe, az újabb típusoknál gyakori, hogy az aktuális szervíz alkalmával csak kiolvassák az adatokat, hogy van-e valami hibajelzés, a fedélzeti kompjúterből.

Ha esetleg a behívóban megadott időpont nem lenne alkalmas, egyszeri alkalommal lehet ingyen másik időpontot kérni. A közlekedési főfelügyeletet keressük az interneten az "MFK" vagy "Motorfahrzeugkontrolle" és a lakóhely szerint illetékes kanton nevének beírásával.

A bejegyzés trackback címe:

https://svajcibicska.blog.hu/api/trackback/id/tr515755999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása