Már majdnem azt írtam bejegyzés címnek a "közlekedjünk!" analógiájára, hogy "szemétkedjünk!" - de aztán mégse... :-)

Svájcban regionális szinten történik a szemét gyűjtése. Alapszinten ez azt jelenti, hogy a lakhelyed szerinti boltban (Coop, Migros, Landi, Volg, Denner, bármi...) kell venned szemeteszsákot vagy matricát. Nem biztos, hogy a szomszéd faluban megvásárolt szemeteszsák érvényes a Te faludban is. Én szóltam előre...! (Kép: kék baseli szemeteszsák balra, szürke szemetzsák a Zuchwill-i szemétégető vonzáskörzetéből illetve alant egy matrica Gränichenből)

 

 

 

Ha a spéci szemeteszsákot veszed meg, annak az árában benne foglaltatik a szemételszállítás díja, tehát a zsák megvételével fizeted ki. Általában rá van nyomtatva a szemetet elszállító vagy kezelő cég neve; több méretben is megvásárolható, általában 10-20 darabos gurigában, 17-35-60-100 satöbbi literes méretben, kinek mekkorája van...A mi falunkban pl. 10 db 17 literes (ez egy olyan nagyobbfajta felmosóvödör) zsák díja 6,40 frank.

Ez a guriga pl. 10 darab 35 literes zsákot tartalmaz és Bernben érvényes.

Van egy másik lehetőség is: gyűjtheted a szemetedet bármilyen plasztikszatyorban, zsákban, bármiben. Aztán elmész ugyancsak a lakhelyed szerinti boltba és veszel egy értékmatricát, ezt ráragasztod a szemetedre vagy ha van saját konténered, vásárolhatsz rá konténer-matricát, pl. egy 800 literes konténerhez, stb. jól látható helyre, felragasztva, igazolva ezzel, hogy megfizetted az elszállítás költségét.
Ahol nincsen szemétgyűjtő konténer, pl. családi háznál (nem kötelező), azon a napon szokták kitenni a szemetet a ház/kapu elé, amelyik napon van szemételszállítás. Erről a házgondnok biztos szívesen ad tájékoztatást, illetve szemrevételezés után mi magunk is meggyőződhetünk arról, hogy mikor jön a kukásautó. Ahol van a háznál (társasház) konténer, nyilván bármikor beledobhatjuk az összegyűjtött szemetet zsákostul.

Felmerülhet a kérdés, hogy "de mit csinálok napokig a szeméttel, és főleg, ha bűzlik?", igen? Én, a lakótelepi szemétledobó 7*24 órás üzemidején felnőtt és elkényelmesedett kispolgár is megtanultam kezelni a problémát. Joghurtos, tejfölös, akármis műanyagpoharakat tisztára öblítem, a felvert tojás héját szintén, az előrecsomagolt hús, felvágott, satöbbi tálcáját, csomagolását szintén. Satöbbi. Ez nagyon macerásnak tűnhet, meg azt is tudom, hogy nincs mindenkinek annyi ideje, mint nekem, semmirekellőnek, aki nem dolgozik, de hát ez van. Végülis minden kaja végén elmosogat az ember, nem? És mikor már az edényekkel készen van, a vízben kicsit ki lehet lubickoltatni a csomagolásokat, tojáshéjakat. Vagy másik megoldás, hogy adagonként kis nejlonba bezacskózzuk a szemetet és úgy dobjuk a szemeteszsákba.
(valamint abban a kegyben van részem, hogy a kert végében van egy komposzt-gyűjtő, tehát a hagymahéjat sem kell szagolnom)

A szemételszállításnál nincsenek olyan kitételek, hogy bontott anyagot nem visznek el, meg építési törmeléket, meg mittudoménmit. Egy normál átlag háztartásból nagyjából bármit kirakhatsz a szemétbe, például költözésnél szétbontott bútort, deszkát, akármit, csak kell venned rá a már említett értékmatricát és be kell tartani a méretre vonatkozó előírásokat, pl. ha a matrica 20 kg-ig és max. 100 cm hosszúságig szól, akkor készítsünk ekkora pakkokat a bontott cuccokból, különben otthagyja a kukásautó.
A szemételszállításért a zsák illetve matrica megvásárlásán kívül mégegyszer fizetni kell, mégpedig a lakhely szerinti önkormányzat küld egy évben 1-2 csekket szemétdíjról, amit be kell fizetni.
Szemetünk ezután valamelyik szemétégetőbe kerül, amilyenben már voltam is, mikor nyíltnapot tartottak: a szemét mindenféle tüzet tápláló extra anyag hozzáadása nélkül 1000°C-on ég el, a termelt hőt és gőzt tisztítás után elszállítják a szomszédos papírgyárba dolgozni, az égési termékből kivonják a fémeket, pl. több tonna higanyt értékesít a szemétégető évente...satöbbi. A legvégén visszamarad egy ilyen sárszerű barnás-fekete anyag, amivel már nem tudom, mit csinálnak, ha érdekel valakit, utánanézek szívesen.

Mivel nem olcsó a szemétdíj, érdemes dugig tömni a zsákot, de tényleg, pattanásig; valamint preferálni a szelektív gyűjtést, hogy minél több olyan szemét kerülhessen a szemeteszsákba, amit tényleg csak oda lehet dobni. Általában a bevásárló-központoknál, van szelektív hulladék-gyűjtő, de településenként is legalább 1 szemétgyűjtő telep van, ahol meg lehet szabadulni törvényesen és ingyen az üveg- és fémneműtől, elemektől. PET palackok gyűjtésére minden árusítóhely köteles konténert biztosítani.
Van évente legalább 4 alkalommal papírgyűjtés, tehát papírral sem érdemes teletömni a szemeteszsákot.

Figyelem! Eléggé komolyan veszik a tiltott szemétlerakást, eldobást, nem egyszer lett már belőle rendőrségi ügy, ha a szemét tulajdonosának nyomára akadnak a tartalom alapján. Tehát még csak eszünkbe se jusson erdő szélén szemeteszsákokat eldobni.

Most olvasom egyébként, hogy január elsejétől csökken a szemétdíj, azaz a zsákgurigák ára mifelénk, amint a táblázatban is látható. Pl. a már említett 6,40 helyett ha ma elmegyek a boltba venni egy 10-es pakkot, már csak 5,90-et kell érte fizetnem.

További információk elérhetők a saját településed honlapján (www.településneve.ch) illetve az abfall.ch oldalon.

A bejegyzés trackback címe:

https://svajcibicska.blog.hu/api/trackback/id/tr802564690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

muzsika 2011.01.06. 14:18:56

ezek az árak (táblázat) felétek érvényesek, vagy országos? én 10 felett szoktam fizetni a 35L-esért (talán 17-et?), mondjuk arra nem emlékszem, mennyi van benne :)
és mennyi kell fizetni a csekkeken? megrázó összeg?
winterthurban 2 hetente gyűjtik a papírt (papier-tour), kaptunk egy térképet, melyik járat merre megy, és mikor.
és zöldhulladék gyűjtés is van.
a legbüdösebb (kezelhetetlen kérdés) nálunk a húscafrang, csirkecsont pl, meg a pelenka... na, azt a kisebbik zsákban gyűjtöm, a pincében, ott van helye szellőzni...

gretagarbo) 2011.01.06. 14:24:23

Az árak régiónként változnak, a táblázatot a Zuchwil-i szemétégető honlapjáról vettem. A húscafat, stb. valóban fogós kérdés, nekem eddig a külön bezacskózás bejött. A pelenkáról nem tudok nyilatkozni.

gretagarbo) 2011.01.06. 14:26:53

A csekkes befizetésnek utána kell néznem. türelem. :-)

rosal 2011.01.06. 22:12:17

erre rímel a dolog: fallabda.blogspot.com/2010/08/rendszer.html

mi 10 körülfizetünk a 10 db 17 literesért. Papírgyűjtés minden hónap utolsó szombatján van. Nem is árt mert a lapraszerelt bútorok csomagolópapírjait így max. csak 4 hétig kerülgettük a lakásban mire is ki tudtam dobni, szigorúan természetes alapú zsinórral összekötve (műanyag (bálamadzag) zsineggel összekötöttet egy piros STOP matrica ráragasztásával megjelölve ott hagytak a begyűjtők) újságpapír és hullámpapír kategóriában méretre csomagolva.
süti beállítások módosítása