2011.02.13. 16:32

fegyvertartás és többiek

Ha jól számolom az első idei népszavazás. (csak mert eddig mindenki síelt)

Egy gyors körkép: állami szinten (tehát minden kantonban) csak egy kérdésben döntött a nép, mégpedig hogy szigorítsák-e a fegyvertartás szabályait. Zürich, Basel és néhány francia-svájci kanton kivételével mindenhol elutasította a nép a szigorításra vonatkozó beadványt, tehát továbbra is hazavihető a katonai fegyver, stb.

További, tartományi kérdésekről is döntöttek a polgárok, így pl. Zürichben arról, hogy megépülhet Svájc második legmagasabb épülete, egy gabonatároló; valamint megszavaztak egy hitelt a Landesmuseum kibővítésére. Bern kantonban arról döntöttek, hogy a meglévő Mühleberg atomerőmű mellé támogatnák egy második, Mühleberg II erőmű építését.

A mi kantonunkban pl. arról kellett még dönteni, hogy pl. növekedjenek-e a segélypénztár által kifizetett TB-hozzájárulások nominálisan, illetve a rászorulók köre bővüljön-e. Ez egy ilyen beugratós kérdés, amire egyértelmű válasz a NEM. Ugyanis nem a kiegészítő-segélypénztár általi támogatást kellene növelni, hogy csökkenjenek az egészségpénztári-terhek, hanem magát az egészségpénztári befizetést, tehát a havidíjat kellene mérsékelni, mert indokolatlanul iszonyúmagas.

Más kantonban pl. képviselőt választottak, valamilyen okból, stb.

Más: a nagy esélyes, Didier Cuche második lett csak a Garmisch-Partenkircheni lesikló világbajnokságon. A világbajnoki ezüst is kiváló teljesítmény, de akkora arca volt előtte, hogy megnyeri, hogy borzalom... Vén róka már, leglaább 4-szer futott neki a VB-aranynak, de úgy tűnik, ez hiányozni fog a gyűjteményéből örökre.

És még egy hír: pénteken zároltál Hosni Mubarak minden ismert svájci bankszámláját. Állítólag dollármilliárdokat  halmozott fel titokban magának és családjának.

A bejegyzés trackback címe:

https://svajcibicska.blog.hu/api/trackback/id/tr102658334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

banhidisz 2011.02.14. 22:25:49

Szia!

Kezdem azzal, hogy élvezettel olvasom általában a soraidat és sok mindenben egyezik is a véleményünk, de kivételesen ez a mostani írásod nem igazán tetszett.

Amennyire az írásaid alapján megismertelek, nem fogsz megsértődni építő-jellegű kritikán, legalábbis remélem! :-)

Szóval, csak apró helyesbítés, hogy Basel is megszavazta a kezdeményezést, noha se nem Zürich, se nem francia-svájci. Mondjuk nem is tudom, hogy a helyiek számára melyik besorolás lenne a sértőbb... :-)

A másik meg Cuche... (Gondolom, csak gépelési hiba volt, hogy így írtad a nevét, ha már rosszakat írsz Róla.) Számomra messze a legszimpatikusabb síelő, persze tudom, ez szubjektív. De ha már az eredményeit méltatod, vagyis inkább lehúzod, akkor azért annyit helyesbítenék, hogy 2009-ben világbajnok lett Super G-ben, és akkor is, ahogy most, csak egy hajszál választotta el a lesikló aranytól. Szerintem szinte kivétel nélkül elismerik a társai, hogy jelenleg Ő a legjobb lesikló, de mivel a síelés nem olyan kiszámítható, mint sok másik sportág, így nem feltétlenül nyeri meg Ő az összes versenyt.

Na, kb. ennyit fűznék hozzá a részemről. :-)

Szép estét,

Szabolcs

gretagarbo) 2011.02.15. 09:42:06

Ő a legjobb lesikló, de bármely sportágban sokkal szimpatikusabb az alázat, minstem az, ahogy ő előadja magát. De...lehet, hogy valamit félreértettem. Baselt beírtam.
süti beállítások módosítása