2012.01.19. 11:05

közlekedjünk! vol.4

Korábban a közlekedési főfelügyeletek megyei honlapjain ingyenes szolgáltatásként napi 3 rendszámot le lehetett kérdezni, ha meg szerettük volna tudni, hogy ki a tulaj. Nem minden megyében működött ez a rendszer, de legalább ingyen.

Ezentúl ez a szolgáltatás az eautoindex.ch oldalon érhető el, megszűnt a napi limit, viszont cserébe természetesen fizetőssé vált a nyomozás: darabonként 1 frankért lehet kinyomozni, hogy melyik rendszám kihez tartozik. Alul, a kantonok címerénél lehet megyét választani. Gondolom, ezt is széthasználta az egyszeri ember és bizonyára nem is csak játszadozásból, hanem minden szarért feljelentgették egymást az autótulajok.

Másik érdekesség, amit a héten tudtam meg, tehát friss az infó: ha valaki idejön Svájcba dolgozni, de még megtartja a magyarországi lakcímét is, akkor nem kötelező a bizonyos idő elteltével svájci rendszámra cserélnie a magyart és vámkezeltetni az autót, elég, ha a határon kér egy lepecsételt papírt a vámosoktól, aminek az a neve, hogy Bewilligung ein unverzolltes Fahrzeug zu verwenden azaz "Engedély nem vámkezelt autó használatára". Kell hozzá útlevél, tartózkodási engedély és az autó papírjai, valamint 25 frank.

Ez az engedély két évre szól, a két év letelte után vámkezeltetni kell az autót és hivatalosan "behozni", vagy el kell dönteni, hogy mit akarunk, megvan-e még az autó egyátalán, stb.

A másik régi hír, ami újfent megerősítést nyert: maximum 12 hónapig vezethet autót Svájcban egy külföldi, mielőtt lejár a 12 hónap, ideje elintézni a svájci jogsit.

2012.01.19. 09:55

rövid hírek v3.8

  • Hermann Lei államügyész beismerte, hogy a nemzeti bank elnökének lemondásához vezető bankszámlakivonatot saját kezűleg hamisította meg. Szerinte csak jobban az igazsághoz hajlította, a "tartalomhoz a formát"-alapon. Először letakarta, majd fénymásolta, majd újra írta...vagy mi. A bizonyíték valójában egy screenshot-okból (vagy print-screen, ha úgy tetszik) összeeszkábált agyonfénymásolt papír. Az államügyész azzal érvel, hogy "de Hildebrand mégis lemondott, tehát a hír igaz, tehát vaj van a fején"... ja, apukám, és Te vagy államügyész? Hildebrand megmondta, hogy azért mond le, mert megrendült a bizalom, nem tud kimosakodni és nem akarja, hogy állandóan ezzel basztassátok.
    Azt bírom ebben az egészben, hogy mondjuk bankelnökék tényleg hibát követtek el a dollár-spekulálással, hiába is mondja a pasi, hogy nem tudott a felesége ügyködéséről. Lemondott, azonban vétkesen is ő a sztár, a nyertes, a tisztatekintetű és a nép szerint jó bankelnök volt és nem kellett volna mennie.
    Vádlóit ezzel szemben utálja a közvélemény. Az államügyész papírt hamisított - vajon ő is lemond-e, ahogy a jegybank elnöke tette? Az egész lavinát elindító Christoph Blocher egy ilyen fröcsögő Torgyán-Csurka kombó, őt is hazugságon, blöffölésen kapták, elmúlt már 70, ő mikor akar már végre az unokáival Csapd le csacsit játszani? A Sarazin Bank, ahonnan egy belsős kiszivárogtatta a bankszámla-kivonatot, szintén újrapolírozhatja imidzsét ezek után. A "Weltwoche", ami le is közölte a bankszámlakivonatot...nos, egy újságírótól ne is várjunk mást, ez a fajta szenzációhajhász alja nép.
    Még egy adalék: Hermann Lei amellett, hogy államügyész, meg politikus és Thurgau kanton jogi bizottságában ténykedik, ugyanitt ő az Einbürgerungskomission elnöke, azaz ő dönt arról, hogy egy külföldi megkapja-e, megkaphatja-e a svájci állampolgárságot. Azaz ő maga sem egyszerű állampolgárként, sem felelős hivatalnokként nem tartja be a törvényt, de másokról még ő feltételezi mondjuk, hogy eleve be sem tartanák és elutasít kérelmeket, meg egyátalán. Hogy jön egy ilyen ember ahhoz, hogy.
  • A Bundesrat (tudod, a kormány itteni megfelelője) a parlament elé terjeszti ötletét, miszerint 2014-től a mostani 40 helyett 100 frank legyen az autópálya-matrica. Szándékuk szerint le akarnak számolni az évi kb. 16'000 órányi dugóval, úgy vélik, az autópályák elavultak és néhol bővítésre is szorul a rendszer. A dolog még nem végleges, ez egy elképzelés egyelőre, amit a parlament megvitat. aztán valószínűleg lesz népszavazás is. Azért a 2,5-szeres áremelés egy kicsit durva, még akkor is, ha a 100 frankos (=kb. 25'500,-Ft) matrica még mindig olcsóbb, mint a magyarországi vagy szinte bármely nyugat-európai autópályadíj.
  • Neuenburg (Neuchatel) elvesztette egy újabb büszkeségét. A 2009 októberében, a bajnokság közepén becsődölt Young Sprinters jéghokicsapat után most a "Xamax" futballcsapat kasszája ürült ki. Kár, mert előbbit úgy tartják számon, mint a "legjobb csapat aki sajnos sosem nyert bajnokságot", utóbbi pedig többször is volt nemzeti bajnok.
  • Australian Open: S.Wawrinka is, R.Federer is remekel eddig.
  • És utolsó hírként egy kis ízelítő Orbán közismertségéről. Most őszintén...hogy Viktor mit tesz és miért, az egy dolog. De hogy bazmeg van ennek egy felesége!!!! Egy nő. Egy anya. Egy őszinte társ. Szóval hogy Ő mindezt hagyja, engem ETTŐL ver ki a víz. Egy orbántól, egy politikustól, egy pasitól, bármi kitelik, semmin nem lepődök meg. De hogy az asszony nem vágja már fejbe a sodrófával?????
süti beállítások módosítása