2010.12.17. 10:28

börze

Csak kicsit, lábjegyzetnek.
Ma reggelre újabb történelmi mélységbe zuhant az euró a svájci frankkal szemben. Egy évvel ezelőttig nagyjából 1,5 körül mozgott az árfolyam (1 euróért kb. 1,50 frankot kellett fizetni, vagy ennyit ért, kinek melyik megfogalmazás tetszik), és hetek-hónapok alatt fokozatosan ejtett ámulatba, vagy inkább szédületbe mindenkit, hogy mi lesz itt, kezicsókolom? Először az 1,40 frankos lélektani határon zuhant át az árfolyam, majd újabb hetek múlva az 1,35-ön. Úgy tűnt, ezt a határvonalat fogja súrolni hol alulról, hol felülről.
Az újabb rekord úgy hangzik, hogy 1,2732.

Ez azért nem annyira egyértelműen jó, Svájcnak sem, mint amennyire elsőre jól hangzik. Nyilván az export (a cég euróban kapja meg a külföldre eladott áru ellenértékét és itthon beváltva kevesebb frankot kap az euróért vagy dollárért, mint 1 éve.) és a turizmus (az utazó hazai valutájáért kevesebb, Svájcban elkölthető frankot kap, ráadásul elájul, hogy itt mi mennyibe kerül...) megsínyli a helyzetet.
Továbbá a Svájci Nemzeti Bank  mentő szándékkal, alaposan bevásárolt rettentő mennyiségeket euróból, egészen 70%-ig tolta fel a valutatartalék euróhányadát, így próbálván megtámogatni a páneurópai valutát. Jó, nyilván nem lesz ettől még szegényrokon Svájcból, de a papíron elkönyvelt, -de még nem realizált-  veszteség ezen az orosz ruletten. (időközben redukálta nagyjából 65%-ra)

Azt sem gondolta volna soha senki, hogy a paritás meg fordulhat valaha is a dollárral szemben: most azonban már hetek óta ez a helyzet, azaz 1 dollárért kevesebb, mint 1 frankot (0,9575 CHF) kell fizetni.

Fentiek miatt egyelőre továbbra is szintén történelmi mélyponton tartja a jegybank az alapkamatot, 0,25%-on, "olcsó" pénzt bocsájtva ezzel a piac rendelkezésére: a bankoknál is például olcsó(bba)k/alacsonya(bba)k a hitelkamatok, többen igényelnek hitelt,  (mint pl. mi is...) ami úgye visszaáramlik a gazdaságba, lendületben tartva azt.
Példa: kommersz személyi kölcsön 2005-ben 8,9% kamattal vagy 2010-ben 5,9% kamattal ugye nem mindegy.
Várjuk a fejleményeket.
És persze szitkozódunk, mert a hitelünket mi is rögtön átváltottuk euróba, mivel ki kellett fizetni a megvásárolt lakókocsit. Mi kb. két hete még 1,34-es árfolyamon tudtunk eurót váltani. (mondjuk a fent említett 1,2732 nyilván nem a valutaváltóbódé eladási árfolyama, hanem a tőzsdei középárfolyam, vagymi, de akkor is...)

A bejegyzés trackback címe:

https://svajcibicska.blog.hu/api/trackback/id/tr712521404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása