2011.06.30. 09:50

szakíts, ha bírsz

Komolyan hiányérzete van az embernek Svájcban, ha hónapok telnek el anélkül, hogy kikérnék a véleményünket. A mi kantonunkban például idén talán még nem is volt (vagy csak egyszer?) népszavazás.

Bár egyelőre még csak ott tart a dolog, hogy a 110'000 érvényes támogató aláírást nyújtották be a parlamentbe az újabb beadvánnyal együtt; tehát még hónapok tel(het)nek el, mire népszavazás lesz a kezdeményezésből. (Addigra vége a híres svájci grillszezonnak, jönnek megint a hosszú téli raclett-esték.)

A terhességmegszakítás van épp terítéken. Kb. 40 éve folyik a vita, a für und wider az abortusz körül, melyben, mint tudjuk: nincs és nem is lesz megegyezés vagy igazság. (mint ahogyan pl. abban sem, hogy a türkiz az inkább zöld vagy kék-e?)
Jelen gyakorlat, melyet különböző huzavonák stációja után végül 2002-ben hagytak jóvá, az, hogy a terhesség 12. hetéig elvégezhető a műtét, de nagyon meg kell indokolni, beszélni kell pszichológussal, stb. (a megerőszakolásokból eredő terhességeket ez a dolog nem érinti, természetesen az alanyi jogon "jár") és akkor fizeti a TB alapbiztosítás.

A beadvány kiötlői azt szeretnék, ha ez a menetrend annyiban változna, hogy vagy önköltséges legyen a beavatkozás, vagy csak akkor fizesse a TB, ha erre külön köt az ember nő kiegészítő biztosítást.
A támogatók természetesen azok köréből kerülnek ki többnyire, akik legszívesebben betiltanák az egész angyalcsinálást, mert hogy az gyilkosság és ők nem hajlandóak sem anyagilag (ugye a közös befizetett TB járulékból) sem erkölcsileg támogatni a tömegmészárlást. Ők azok, akik inkább fizetnek (többet) a szociális segélyalapba, csakhogy a rászoruló anyák megfelelő anyagi juttatásban részesülhessenek.

Az ellenzők olyan érvekkel vágnak vissza, hogy ha a megelőzést, tehát a fogamzásgátlást részben vagy egészben támogatná a TB, kevesebb lenne az abortusz és ha bárki ingyen hozzájuthatna a védekezéshez, akkor jogosan terhelné a következmény a gyerekcsináló párt. Tovább érv például, hogy az abortusz mindenféle szigorítása, ellehetetlenítése a terhes nőket nem az anyaság felé terelné, hanem gyakrabban egy-egy hentes műtőasztalára, ahol illegálisan végeznék el a megszakítást.
És ezt ugye senki sem akarja.
Mások azt hangoztatják, ugyancsak a beadvány ellen, hogy a láncdohányosok rák-kezelését is a kassza finanszírozza, tehát a nemdohányzók is. Vagy a túlsúly okozta szív- és érrendszeri problémák, cukorbetegség kezelését, usw.
Van tehát még néhány hónap arra, hogy a szavazásra jogosultak átgondolják véleményüket.

Svájcban évente kb. 10-11'000 terhességmegszakítást végeznek. Ezt a számot is lehet ijesztően sok(k)ként, átlagosnak vagy tömeggyilkosságként értelmezni.

Van egy mondás: Egy nő két dologért BÁRMIRE képes az életben: az egyik, hogy legyen gyereke, a másik, hogy ne legyen.

Tehát mint minden probléma megoldását, ezesetben is az okonál kellene kezdeni keresni.

2011.06.22. 11:47

rövid hírek v3.2

  • Ma hajnali 4-kor rendőri erők vonultak fel a berni Viktoria térre, mégpedig lebontani az atomerőművek leállításáért hetek óta demonstráló sátortábort. A tüntetők az egyik áramszolgáltató székháza előtt próbáltak az atomerőmű leállításig gyökeret verni - kevés sikerrel. Egy darabig tűrte a városvezetés, próbálták kordában tartani az aktivistákat, de eléggé kinőtte magát a "nép szava", így ma korai ébresztő volt a táborban.
  • Meglepően sokat váratott magára, hogy valamely nőegylet elkezdjen tiltakozni egy újabb AXE tusfürdő reklám ellen. Nos, múlt héten ez is megtörtént, mégpedig a svájci  Association vaudoise pour les droits de la femme (ADF) szexistának és ízléstelennek tartja a reklámot, betiltását követeli. Szeretné elérni azt is, hogy egyátalán ne jelenhessenek meg olyan reklámok Svájcban, melyeknek a világon semmi köze nincs a nőhöz, a testiséghez, stb...mégis félmeztelen nőkkel reklámoz(ná)nak.
  • Időközben az év eleji euro- és dollár - CHF árfolyamrekordok is soora megdőltek, újra és újra. Egy euróért már csak kb. 1,22 frankot kell fizetni, egy dollárért 0,87 körül. Azért az elgondolkodtató -többek között-, hogy megint nem csak azok szívnak, akik tehetnek róla, hanem mindenki. Akár euró az országod pénzneme, akár nem - szívsz; ezért vagy azért, így vagy úgy. A görögök meg a segélyt úgy köszönik meg, hogy az EU csillagos zászlóba horogkeresztet rajzolnak.
  • Tegnap Basel mellett a St.Jakob lehajtónál kiégett egy hűtőkamion.
  • A párizsi légiközlekedési kiállításon nagy sláger Bertrand Piccard napenergiával hajtott nagy szárnyfesztávú repülőgépe.
  • A svájci vasúttársaság döntése értelmében a jövőben nem lehet a vonatokon menet közben megvásárolni a menetjegyet. Továbbá egyre határozottabban próbálnak fellépni a focirajongó randalírozókkal szemben.
  • Egyre több, Svájcot a rasszizmusért bíráló kritika, tanulmány, stb. lát napvilágot. Ezt mindig elmondom: ebben SOHA nem lesz igazság és béke.
  • Federer eddig jól szerepel Wimbledonban.

2011.06.20. 14:04

A svájci bicska

 

"A kezembe akadt egy régesrégen ajándékba kapott svájci bicska, innen az ötlet, hogy egy poszt keretein belül terjesszek egy kis ismeretet, hiszen a zsebkés elég fiús dolog ahhoz, hogy egy katonás blogban szerepeljen, arról nem is beszélve, hogy az egész világ katonai bicskaként hivatkozik rá.

Reméljük, hogy a közelgő húsvéti ünnepekre nagyon sok fiúgyerek, apa, férj, nagyapa, homo-, hetero-, transz- és aszexuális barát kap majd ajándékul svájci bicskát. Mivel a magyar fejekben elég nagy a kavar a helvét ármádia nevével fémjelzett eszközzel kapcsolatban, úgy gondoltam, önzetlenül segítek tisztába tenni egy-két dolgot.

2011.06.14. 08:46

Miss Schweiz 2011

Megint elrepült egy év, újra eljött a Svájc szépe választás előjátéka. Kicsit már uncsi, de azért leírom: megint láthatunk itt mindent, ami a világatlaszban csak fellelhető: anyukát a Dominikai Köztársaságból, Ghánából, Fehéroroszországból, "Trinidad+Tobagó-ból" (ilyen országnevet egyátalán ki a fene engedélyezett?) apukát feltehetően Skandináviából, Argentínából, az USÁ-ból, másokat egyszerűen csak úgy hívnak, hogy Cattaneo, Marinkovic vagy Haag.

A döntő 2011. szeptember 24-én kerül megrendezésre a svájci olasz riviérán, Luganoban. Az állami televízió is közvetíti, legalábbis a dolgok jelen állása szerint. Mint ismeretes, például a Mr. Svájc választást levették a tv műsoráról.

2011.06.09. 09:29

halló

Telefon és mobilszolgáltatók.

swisscom.ch
sunrise.ch
orange.ch
yallo.ch(ez is a sunrise-hoz tartozik)
prixgarantie mobile (by coop)
m-budget mobile (by migros)

A "prepaid" természetesen a kártyás szolgáltatást jelenti, az "Abo" pedig a havi számlásat. A mobiltelefont hívják még Natel-nek vagy Handy-nek is. A szolgáltatók saját boltjain kívül  vásárolhatunk még a postákon, mobilshopokban (pl. mobilzone), InterDiscount-ban (ez a coop konszernhez tartozó műszaki bolthálózat), MediaMarktban, m-electronics-ban (ez a migro-hoz tartozó műszaki bolthálózat) is lehet kapni mobiltelefont, választhatunk a fenti, különböző szolgáltatók ajánlatai közül. (nyilván a migros-ban nem fogunk kapni PrixGarantie mobilt, mert az a coop márkája, de ezen kívül...)

A mobilszámok általában 07-tel kezdődnek, pl. "079..." körzetszámmal a swisscom mobilok, "076..."-tal a yallo, "078..." stb... (mint Magyarországon a Telenor 20, a T-Mobile 30)

Gyakori, hogy ha elfogy a pénz a feltöltős SIM-kártyánkról, nem használható 1 évig tovább üresen, hanem csak mondjuk 2-3 hónapig. Cserébe viszont van néhány jó szolgáltatás a kapcsolódó netes felületeken. Érdemes körültekintően tájékozódni.

Az én kedvencem a yallo, mert a weboldalon lehet  választani készüléket, hozzá SIM-kártyát + telefonszámot (ingyenes kívánság-számok vagy fizetős "klassz"-számok közül), házhoz szállítja a posta ingyen, a webes felületről bejelentkezés után lehet  havonta extra 30 SMS-t küldeni ingyen és a két év SIM-lock lejárta után automatikusan hálózatfüggetlenítik a telefont, nem is kell külön kérni. És olcsó is.

süti beállítások módosítása