2011.07.29. 11:29

gazdasági 2*1

Ma tették közzé azt az elemzés-jelentést is, mely szerint a svájci nemzeti bank az év első felére vetítve kb. 10,8 milliárd frankos veszteséget produkált könyvértéken.

Tehát az előző bejegyzésben ecsetelt dollár- és euró árfolyamzuhanásoknak további kihatásai is vannak. Tavaly tavasszal például a nemzeti bank elnöke "mert nagyot álmodni" és elhitte, hogy azáltal visszaerősítheti az uniós valutát vagy a zöldhasút, hogy bevásárol belőle pár milliót. Mint tudjuk, ezek értéke tovább zuhant (idén az első félévben a dollár 9,6%-ot, az euro 2,4%-ot): ha egyátalán, akkor MOST kellene bevásárolni belőle, de még ez sem biztos. Viszont mára már lehetetlenné vált, mivel a kincses kamra a Bundesplatz alatt már plafonig tele van szart se érő euróval.

Vagyis megint csak az elvileg jól dübörgő svájci gazdaság szívja meg. Könyvértéken.

Más hírek:
Az UBS után Amerika most a Credit Suisse-re feni a fogát, most ezt a bankot akarja beperelni, fenyegetni, stb. adócsalásban meg hasonló turpisságokban való segédkezésért. Valószínűleg ennek az ügynek is az lesz a vége, hogy valamilyen jogcímen pénz csikarnak ki Svájctól. Nem mintha az gyógyír lenne az USA többezer milliárdos államtartozására.
A CS egyébként szintén a napokban bejelentette, hogy "csak" épphogy 800 milliós nyereséget ért el az utóbbi negyedévben, ami a várt összeg fele, tehát világszinten kb. 2000 főt bocsájt el.

És még egy kacifánt a végére: ma vettem ki a postaládából egy A3 méretű "röplapot", amin a jobbos SVP intéz felhívást és kér aláírást a néptől annak érdekében, hogy Svájcban újra jobban kontrollálható legyen a bevándorlás. Jól időzítve pengették meg a nemzeti és hazafias érzelmi húrokat, hiszen közeleg augusztus 1., az államalapítás éve. Hitetleneknek mondom: érdemes megfigyelni azt a jelenséget, hogy a népi hagyományos rendezvényeken, a hegyvidéken, az üzemek által szervezett nyílt napokon, az önkéntes akciókon sehol nem látni azt a deklaráltan 22%-nyi bevándorló hányadot; ilyen helyeken csak svájciakkal találkozni. A többi népek hétvégén a bevásárlóközpontokat lepik el, meg a mozikat, maradnak a városokban, vagy esetleg látogatják az autószalonok nyílt napjait, ahol van ingyen sült kolbász. Ezalatt a svájciak felmennek a hegyre és megszeretgetik, ünneplik a bárányokat, meg a tehénkéket.
Szóval képzeljük el a magyarországi "roma-helyzetet" és problémát, aztán ezt szorozzuk meg nagyjából 54-gyel. Így néz ki a bevándorló-külföldi probléma Svájcban.

2011.07.14. 07:43

gazdasági 1*1

Az a helyzet, hogy 2007 január óta mind a dollár, mind az euró 30-30, az angol font pedig csaknem 40%-ot veszített mára az értékéből a svájci frankkal szemben.

A Svájci Nemzeti Bank nem lép közbe, nem emel kamatot.

Mindeközben a gazdasági miniszter kijelenti, hogy nem lesznek megtámogatva az exportra dolgozó cégek, valamint néhány bevásárlólánc-igazgatóval együtt bírálja a népnek azon hányadát, akik külföldre járnak bevásárolni; legyen az egy liter tej vagy új autó.

De mit tegyen az ember, ha ilyen nagy a csábítás? Németországban eleve olcsóbb nagyjából minden. A mostani euro/chf árfolyamnál aztán végképp. És akkor ha a határnál pecsételtetünk, még vissza is jár 19% ÁFA, azaz csaknem a vásárlási érték egy ötöde.
Sajnos ez egy öngeneráló folyamat, mint a pénzügyben gyakorta előfordul. Itt drága minden, az ember nem itt veszi meg, tehát az itteni bolt elesik a bevételtől, még drágább lesz, hogy megélhessen, tehát még kevesebben fognak itt vásárolni. Viszont itt az itteni bérleti díjat, áramot, alkalmazotti bért kell kitermelnie és -fizetnie, tehát nem nagyon tehet mást.

Másrészt érdekes, hogy a svájci cégek általánosságban a lezajlott (zajló) gazdasági válság tulajdonképpeni nagy túlélői, őket nem viselte meg (annyira) mint más országok más cégeit. Na most: ez azt jelenti, hogy a kisembert ugyan bírálja még a miniszter is, ha átlendül a határon egy kis olcsó főznivalóért, ám ha svájci konszernek indulnak nagybevásárlásra, az rendben van (?). Márpedig mennek és vásárolnak: egyrészt sok a világban az olcsón eladó, bajbajutott cég, másrészt ugye euróért vagy dollárért most még jutányosabb a vételár.
A Nestlé például a minap vásárolta be magát valami 1,27 milliárd frankért a kínai élelmiszergyártó-piacra; a gyógyszerész-vegyész Lonza cég pedig hasonló nagyságrendben Amerikába. Ez utóbbi azonban mocsok módon befenyegetett a bérek csökkentésével, mert hát nehéz idők járnak az exportra...végül a szakszervezet kijárta, hogy legalább ne a béreket csökkentsék, hanem hosszabbítsák meg a munkaidőket.
A Nestlé pedig egyszerűen "csak" árat emel. Holott neki is mindenhol vannak gyárai, tehát nem is annyira érzékeny az export nehézségeire, sőt, valószínűleg alapanyagokat is az eurózónából vásárol.

De ezek valószínűleg a kisebbséget alkotják. A helyzet szerintem inkább az, hogy megint csak az öngeneráló folyamatra hivatkoznék és minél inkább hallani híreket arról, hogy baj van az euróval, annál inkább tényleg baj is lesz. Ha most még az egyszer mindenki bizalmat szavazna az eurónak, visszaállna nagyjából az értéke, árfolyama és máris nem lennének ANNYIRA nagy szarban azok a bizonyos országok.
Svájc legalább annyit megtehetne, hogy megint nagyon bevásárolna euróból, már csak azért is, mert ilyen olcsó. Ezzel kivonna valamennyi eurót a piacról, helyette "elárasztaná" svájci frankkal, aminek az is lehetne a hatása, hogy a frank árfolyama lefelé mozdulna. Legalább egy kicsit.

Egyébként mint tudjuk: a földön nincs igazság, azaz gyakorlatilag a megbízható frank és is nagyot Svájc szív azért, mert az egyik lusta, a másik tehetségtelen, a harmadik meg korrupt... Például nagy baj, hogy ha ez így megy tovább, sok cég kivonul majd Svájcból és áttelepül az olcsóbb euró zónába, Németországba, Franciaországba, stb. Tehát itt fog nőni a munkanélküliség, itt vesztik el majd sok százan, akár ezren a munkájukat mondjuk azért, mert a görögök sziesztáznak... (meg horogkeresztet rajzolnak az EU zászló csillagaiba és úgy tüntetnek az EU által megkövetelt spórolás ellen...miért is? Ja, persze, így köszönik meg azt a pár millió eurót, amit az EU ad nekik...)
 

2011.07.07. 11:21

rövid hírek v3.3

  • Roger Federer újra itthon! Miután Wimbledonban elpicsázták Rodzsert és amúgy is minden reflektorfény az új Nr.1-re, Djokovicra esik, nem volt túl sok választása: kegyeskedett visszatérni a svájci Davis-Kupa csapatba. Már tartottak is Bernben nyilvános edzést, és Rodzser aláírt jó sok teniszlabdának látszó tárgyat.
  • Pakisztánban a talibánok elraboltak egy svájci nőt és egy férfit. Nem akarok demagóg lenni, de meg is érdemlik. Mégis ki és mi a fenének megy Pakisztánba, főleg Svájcból?
  • A Mühlebergben álló atomerőművet a tervezettnél és szokásosnál 5 héttel korábban leállították. Állítólag felfedeztek egy repedést az erőmű falán. Az amúgy is esedékes revízió és karbantartási munkálatok csak szeptemberben kezdődtek volna, ám a japán történések óta hatalmas nyomás alatt tartják az atomerőmű üzemeltetőit az ellenzők. Persze spórolni az árammal senki sem akar.
  • És hipp-hopp máris egy újabb beadvány érkezik ma a Parlamentbe: az SVP (jobb)oldal indítványa az lenne, hogy közvetlenül a nép választhassa ki a kormánytagokat, azaz a Bundesrat tagjait. A túloldalon (SP, Zöldek) egyesek két malom közt őrlődnek: vannak, akik személy szerint támogatnák a beadványt, viszont pártjuk hivatalos álláspontja ezzel ellenkező.
  • Az FDP (liberálisok) női szekciója svájci mércével mérve szemérmetlenül és szabadszájúan kampányol azért, hogy a női nem nagyobb teret nyerjen a politikai és gazdasági vezetői körökben.
  • A magyarországi cenzúra még semmi...Tegnap kommenteltem egyet egy ilyen svájci "index" féle online újságban, hát, úgy meghúzták a szöveget, mint a sicc. Abszolút indokolatlanul.
  • Solothurn kantonban egy halott csecsemőt találtak egy komposzt-telepen.
süti beállítások módosítása