2012.10.11. 15:30

a mindentudó posta

Lassan már én is beleszédülök, hogy mi mindennel foglalkozik a svájci posta, mennyi szolgáltatása van és még a leveleket is kézbesítik 2-3 napon belül.

Legújabb felfedezéseimből (régóta elérhető, csak nekem új) szemezgetek:

  • Ha valamely mobil készülékünkre letöltjük a megfelelő HP ePrint elnevezésű alkalmazást (létezik iPhonra és Androidra is), ennek segítségével nyomtathatunk az ország közel 1800 postahivatalába!
    Az alkalmazásban ki tudjuk jelölni, hogy melyik postahivatalba szeretnénk ezt megtenni, elküldjük arra a nyomtatóra a nyomtatandó dokumentumot, kapunk egy azonosító PIN-kódot és a postáskisasszonytól megkapjuk a kinyomtatott oldalt a kód fejében. Talán túlzás... de jól jöhet bárkinek útközben vagy ha mondjuk egyátalán nincs otthon nyomtatója.
    Támogatott formátumok: email általában, .pdf, képformátumok, html
    Az első 1-2 oldal 2,- frank, a továbbiak 0.50-0.30 frankba kerülnek.
  • Elküldhetjük postán a nyomtatónk kiürült tintapatronját és feltöltve hazapostázzák. Jó, ezt nem a posta csinálja, hanem ők.
  • Ez egy kicsit bonyolultabb, remélem, jól magyarázom.
    Tehát: regisztrálhatunk egy havidíjas szolgáltatásra, ami azt tudja, azt fogja csinálni, hogy a címünkre érkező leveleket, pontosabban a bontatlan borítékokat beszkennelik és elküldik nekünk e-mailben. Ha úgy ítéljük meg, hogy egyik vagy másik levél sürgős-fontos, akkor visszaírhatunk a központba és kérhetjük, hogy bontsák ki a levelet és az egészet szkenneljék be, s küldjék el az email címünkre.
    Ez elsősorban azoknak hasznos, akik vagy üzletileg vagy magán sokat utaznak és nem pontosan tudják előre, hogy mikor hol lesznek, hol tudná utólérni őket a posta.
    Másfelől arra is jó, hogy az ember fontosabb dokumentumokat "magával vihessen" on-line, bár erre már vannak on-line doksi-raktárak, mint pl. a DropBox, a Google Drive és hasonlók.
    Külön csemege ebben a szolgáltatásban, hogy kérhetünk alternatív postacímet hozzá (listából lehet választani), úgy kell elképzelni, hogy mondjuk egy zugügyvéd irodája a Harap utca 3. alatt van, de eme szolgátatásnak köszönhetően azt írhatja a névjegyére, hogy mondjuk a postacíme a Váci utca 10.
    A posta tudni fogja, mi a dolga...
  • Mára az utolsó ínyencség: használaton kívüli, régi, megunt mobilunkat megvásárolja tőlünk a posta, természetesen állapot és márka függvényében. Leadjuk a fiókban heverő kiszolgált készüléket és kapunk helyette utalványt, amit levásárolhatunk a postán vagy a posta-shop-ban.
  • Tévedtem, van még valami: akinek szüksége van rá, bemehet személyesen bármelyik postahivatalba és miután igazolta magát, megrendelheti a saját erkölcsi bizonyítványát. 20,- frankba kerül és kipostázzák.
    Csak megjegyzem, hogy én itt még sosem hallottam olyat, hogy okmánybélyeg. Érted...

2012.10.11. 14:26

városnézés app

A svájci turisztikai hivatal weboldalán mostantól elérhető néhány klassz alkalmazás, Androidra és iPhone-ra egyaránt.

A fő attrakció 8 nagyváros City Guide-ja: Bern, Basel, Genf, Lugano, Winterthur, Luzern, Lausanne ás Zürich külön-külön App-et kapott. Vagy én voltam béna és nem találtam nyelvi beállítási lehetőséget, vagy sajnos tényleg csak angol nyelven érhető el (egyelőre).

Az alkalmazás ellát bennünket várostérképpel, ajánl városnéző-körbeséta-útvonalakat, információkat a látnivalókról, közlekedésről, hotelekről és még sok egyébről, a teljesség igénye nélkül.

A városnéző alkalmazásokon kívűl elérhető még országos hóhelyzet- és időjárás-jelentés, valamint pl. rendezvény-ajánló.

2012.10.10. 16:13

Kassensturz

A Kassensturz nagyjából azt jelenti, hogy rovancs.
Mostmár értitek.
(kassza vagy leltár-ellenőrzés)

Ezzel a címmel jelentkezik hetente (minden kedden este 21:05) a svájci 1-es csatornán egy közkedvelt fogyasztóvédelmi műsor; a rádióban van egy testvér-adása (a DRS1 adón, Espresso címmel), ezen kívül az on-line és nyomtatott médiában is megjelenik (K-Tipp).

A műsor többek között jogi, fogyasztóvédelmi, minőségi és más egyéb, elég sokrétű témákkal foglalkozik: pl. nagy multik, bankok szolgáltatásai és szerződései, ahogy a kisembert próbáljákl lehúzni; vitás kérdésekben tanácsadás, stb. A műsor próbál átvilágítani, leleplezni a svindlit, segít tisztán látni.

A műsor egyik leghasznosabb része mindig egy teszt: minden adásban bemutatnak egy árucsoportot, melyet laboratóriumi vizsgálatnak vetettek alá. Így pl. tesztelték már a boltokban kapható legtöbb joghurtot (mennyi a gyümölcs tartalma, cukor tartalma, mennyire egészséges, az és annyi van-e benne, ami rá van írva...?), a napvédő krémeket, napszemüvegeket, biciklis sisakot (mennyire védenek valójában); fogkefét, vízmelegítőt, feltölthető elemeket, porszívót, nyomtató-tintát, paradicsomot, ásványvizet, bármit.

A tegnapi adásban például volt egy összehasonlítás, hogy az országban hol (t.i. melyik kantonban, településen) kell a legkevesebbet vs. a legtöbbet fizetni hétköznapi állampolgári ügyes-bajos dolgokért, mint pl. autórendszám, házaságkötés, akvi. kivonat, kutya-adó, parkolókártya, temetés, stb...
A tegnapi árutesztben pedig a testápolókat vették nagyító alá és mint általában: kiderült, hogy nem a legdrágább és a legtöbbet reklámozott a legjobb és hogy a diszkontokban kapható (Aldi, Lidl) vagy drogériák saját márkái semmivel sem rosszabbak, mint a drága flancos cuccok. Mindemellett a testápolók közül a legeslegjobbnak a Biotherme terméke bizonyult, de a már említett saját márkák alig maradtak le mögötte. Legrosszabb értékelést a Clarins csodakréme kapta, ami az egyik legdrágább versenyző volt a mezőnyben.
A jó hír, hogy az összes forgalomban lévő testápoló hellyel-közzel nagyjából beváltja, amit ígér, tehát tényleg ápol és hidratál. No de ez a minimum!
A vizsgálatok ennél sokkal mélyebbre hatolnak, jelen esetben például nagy súllyal esik a latba, hogy milyen adalékok találhatók a termékben. Van, amelyikhez pl. rákkeltő, allergiát okozó hozzávalókat kevertek; nem elégséges a vásárlói tájékoztató vagy hasonló egyéb susmusok vannak a háttérben.

Érdemes és hasznos tehát figyelemmel kísérni a műsort, visszanézhető az SF videoportálján is.

süti beállítások módosítása