2011.09.28. 10:56

csak sportosan!

Beszéljünk inkább arról, hogy tegnap este az FC Basel történelmet írt az Old Trafford stationban. Mivel ezt a fajta cikit angol humorral felfogni szinte lehetetlen, nem is nagyon foglalkozik vele az angol sajtó, inkább a Bayern München-ManCity (2-0) meccsel foglalkoznak, bár ez sem ad büszkeségre okot, de legalább nem annyira vagy nem úgy ciki, mint a Basel elleni döntetlen. (Itt ugyanis "csak" annyi történt, hogy az angolok olasz edzője, R. Mancini csatárt akart cserélni, ám Carlos Tevez megtagadta a beállást, nem ment be cserének.)

Úgy kb. 30 éve nem alázták le otthon így a Manchaster United-et. A svájci mentalitásra mondjuk jellemző, hogy a média kb. fele nem a  baseliek szemszögéből szinte hihetetlen győzelemként is felfogható döntetlent ünnepli, hanem az "Elszalasztott berni csodát", utalva ezzel arra, hogy akárcsak a németek Puskás Öcsiék ellen 1954-ben a berni VB-n, az FC Basel is 0-2-ről hozta vissza a meccset 3-2-re, de sajnos a 90. percben mégis tudtak egyenlíteni az angolok. Ilyenek ezek a svájci sportriporterek: nem is érdemes nekik gólt lőni, sőt, még a térdzoknit felhúzni sem.

Mindenesetre véleményektől mentesen virít a csoport állása:
1. Basel 4 pont (5-4),
2. Benfica 4 (2-1),
3. Manchester United 2,
4. Otelul Galati 0

Hehe.

Maradva a sportnál: Roger Federer újra hazai pályán. Idén október 29-november 6. között kerül megrendezésre a Swiss Indoors Basel, jegyek már kaphatók (többek között a nagyobb postákon is, vagy itt). A fedettpályás torna sajátossága, hogy kizárólag férfi bajnokság, a hölgyek ilyenkor máshol nyögnek labdáznak.
Okt. 29-30-án a kvalifikáció zajlik, erre már fejenként 49,- frankért beülhetünk. Az úgynevezett "Super Monday" értelemszerűen hétfőre, 31-re esik: Federer ekkor játssza első meccsét az ünnepélyes megnyitót követően. (erre a legolcsóbb jegy már 94,-fr)

Bizonyára nem csak én nem értem: hogy lehetséges az, hogy a mérkőzések délben kezdődnek, mégis már most alig van szabad jegy, ráadásul a méregdrága kategória  (akár 2-300 frankba is kerülhet!) fogy el leghamarabb.
Magyarul: honnan van ennyi pénze annak, aki hétköznap délben ráér teniszmeccsre járni?

2011.09.26. 10:42

Miss Schweiz 2011 Final

Új Szépségkirálynőjét ünnepli az ország: alig két napja átkerült a korona Kerstin Cook-ról Alina Buchschacher fejére.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alina 19 éves, Miss Bern, a fővárosban is él, 18 éves a barátja, hobbija a lóidomítás.

Íme a három dobogós hölgy; itt még nem tudtuk, ki lesz a legszebb.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Túl azon, hogy a férjem szerint Alina egy ilyen "Whitney Houston für die Armen" és az ő két favoritja természetesen a két szőke, Ashley és Jessica (igen, még mindig a Miss Svájc választáson vagyunk, nem Dallasban, Houston, we have a problem...) valamint hogy ízlésről nem vitatkozunk, főleg nem egy szépségkirálynő-választásról, meg hasonlók, vegyük észre, hogy Svájcban olyan, hogy ízlés, nem létezik.
Trendek vannak, amit leginkább Züri diktál, ami el is hiszi magáról, hogy világváros és mindig mindent jobban tud. Valójában Züri csak próbál a világ után szaladni, de be van szorulva a hegyek közé és Svájc többi részének esze ágában sincs kiszabadítani őket onnan.

Több szem többet lát alapon, az élő közvetítés alkalmával "elszalasztott" örök pillanatokat kinagyított pillanatfelvételeken élvezhetjük jobban, a sajtófotósok gondoskodnak róla. Tényfeltáró felvételek igazolják a valót, amit mindenki tud, de mondani csak kevesen merik: hogy szar az egész, és ezért még fizetni is kell egy vagyont.
Miért nem lehet végre bezárni az állami tévét, háromszor is ugye (német, francia, olasz), miért nem meg már el Sven Epiney az SBB-hez lemaradt utasokat vígasztalni és a többi. És miért lehet hogy egy Miss-választáson egy mondvacsinált kisszabó, egy ex-Miss tervezze az estélyiket.
Ha már egyszer Luganoból van a közvetítés és az egész műsort olaszul konferálják, Svenit pedig beültették egy üvegkalitba, hogy fordítson, akkor miért nem lehet a német nyelvű adón lekeverni vagy lehalkítani az olasz dumát?
És akkor jöjjenek a bakik: az egyik versenyző profilból terhesnek ÉS görbének látszott, későbbi magyarázkodása az volt, hogy szelek bántották és felfújódott. Egy másik versenyző lába közt kilógott feltehetően egy tampon  halványkék kihúzószála, a vörös estélyi szinténvörös kisnadrágjából. Megint másnak majdhogynem kivillant az egész puncija a bikiniből. Sveni folyamatosan tévesztett, hogy ki kicsoda és kinek hová valósi az anyja-apja. Míg nem az egyik felirat komplett nem stimmelt: se a név, se a versenyzőhöz tartozó telefonszám, amin szavazni lehetett volna.

A műsorvezetőpáros hölgy tagja, Xenia Tchoumitcheva maga is részt vett már Miss Svájc választáson és második helyezést ért el. Magánszámával jópofa Xenia-Show-t akart csinálni az estélyből: legelőször fekete parókában jelent meg, később szemüveget is viselt (modellként szerződése van a VisiLAB optikus céggel), aztán fél óra múlva átváltozott önmagává, bármit is jelentsen ez: levette a parókát, átvedlett szőkébe és megszabadult a szemüvegtől is. Később még tette-vette magát, mígnem bugyit  villantott.

Mint ahogy lenni szokott: vagy egy unalmas, alpesi szőke vagy egy félvér nyer általában. Jövő szeptemberig egy mocca színű, rövidhajú nagylány, félig Trinidad-Tobago-ból Svájc Legszebb Lánya.

Most, néhány nappal a választás után megjelent cikkekben és azok kommentárjaiban is összecsapnak a vélemények: kell-e egyátalán Miss Svájc választás? Legyen, de ne közvetítse a tévé? Jó, vegyék le a msorról, de előbb az Eurovíziós Dalfesztivált tüntessék már el...! Satöbbi. Tény, hogy a Mister Svájc választás közvetítése sem érte el a várt nézettséget, s többek között ezért is vették le a nemzeti tv műsoráról. Valószínű, hogy a lszépségkirálynő-választás is erre a sorsra jut, főleg a múlt szombati nézettségi adatok alapján.
Beszéljünk inkább valami másról......
 

2011.09.20. 09:25

rövid hírek v3.6

  • Lassan finisbe ér az idei Miss Svájc választás. A döntőre szombaton este kerül sor, melyet a tv is sugároz élőben Lugano-ból, 20:05-től.
    Íme a döntős szépségek. (a versenyt úgyis Sven Epiney nyeri)
     
  • Egyre erősödik és éleződik a választási kampány, egy hónap múlva parlamenti választások. Sarkallatos témák változatlanul: bevándorlók, menekült-státuszért ácsingózók, csatlakozás az EU-hoz, atomerőművek leállítása és még néhány apróbb  fogós kérdés.
     
  • A mostani 200'000 főről 100 ezerre csökkentené a parlament a hadsereg nagyságát. További téma, hogy 5 milliárd frank értékben vadiúj vadászgépeket vásárolnának. Mondjuk nem tudom, minek, mikor az alighasznált F-18-asokat sem tudják kihasználni. Az ország meg egyébként állítólag semleges.
     
  • Az elmúlt hétvégén Zürichben és Bernben is a rendőrségnek vízágyúval és gumilövedékkel kellett szétoszlatnia randalírozásba torkolló illegális partykat. Az utóbbi 1 hétben Zürichben összesen kb. 4-szer kellett a rendőrségnek hasonló megmozdulásokat erőszakkal feloszlatni; többnyire pl. a Hauptbahnhof környékét lepték el a huligánok és törtek, zúztak, csak úgy... 91 embert tartóztattak le csak a hétvégén, túlnyomó részben svájciak, sok köztük a kiskorú is.
     

  • Hétfő reggelre a hőmérséklet esés miatt Graubünden kantonban már 7-800 méteren havazni kezdett és 30-50 cm friss hó esett, már szeptemberben téli ruhába öltöztetve a tájat. St.Moritz, Davos, Scuol, Arosa, Pontresina, mind-mind karácsonyt idéző fehér lepel alatt; de az ország egyéb vidékein is 1500-1900 méteren már esett-esik hó. A hirtelen jött teher alatt fák adták meg magukat, fennakadást okozott a közúti- és vasúti közlekedésben is. Ami Graubündent illeti: ez a mosti hóesés több szempontból is rekordgyanús; állítólag 17 éve nem volt erre példa. Hogy ilyen korán ilyen sok hó, ennyi csapadék essen.
     

 

2011.09.08. 15:31

rövid hírek v3.5

Hát nagyon le vagyok maradva, mindennel...

  • Legfrissebb hír, hogy lemondott az egyik miniszter, azaz a külpolitikáért, bevándorlásért felelős szövetségi főosztály vezetője, a jelenleg regnáló miniszterelnöknő, Micheline Calmy-Rey. Év végén távozik majd posztjáról, de ősszel egyébként is választások lennének. Sokaknak mindegy, még többen üdvözlik, hogy végre letűnik a színről. A politikai tevékenysége úgy jellemezhető, hogy álomvilágban élő, lényeget és eszközt tévesztő, pózoló szakbarbár. Mivel genfi születésű, "frankofon", nekem mindig inkább A Francia Nő, Mireille Mathieu, Edit Piaf, sanzonok, az a harisnya, melyen hátul hosszában egy izgató díszvarrás fut végig, meg a régi Személyzeti Igazgatónk a volt munkahelyemen jut eszembe. Mindent lehet mondani rá, de ő legalább megpróbált nőnek kinézni, ami úgy tűnik, Svájcban nem szokás valamint az emancipáció kigúnyolásával egyenlő, szóval kerülendő.
  • Tegnap előtt érdemes volt Lothar Nagyarcú Mattheus arcára koncentrálni, mikor is az EB-selejtező Bulgária elleni fordulójában Svájc mesterhármassal égette a neoprimitív futballsztárok örök kapitányát. Xherdan Shaquiri lőtte mindhárom gól a bulgároknak, a végeredmény 3:1 ide.
  • US Open, Flushing Meadows. Eső eső hátán, már másodszorra halasztották el Federer Tsonga elleni meccsét. A legutóbbi hivatalos időpont péntek hajnal.
  • Egyék iránt történtek furcsa dolgok, a teljesség igénye nélkül: az autópályán Basel környékén egy halott férfi feküdt az úttesten. Sajnos többen is áthajtottak rajta vagy mellette, mire egy kamionsofőr végre megállt, elzárta a helyszínt a mögötte jövő forgalom elől és értesítette a rendőröket. Meg voltek megint lövöldözések, féltékeny férj lőtt meg ilyenek; zajlik itt is az élet. És közelegnek a választások, október 23.
  • A nemzeti bank hosszú halogatás, impotencia után tett egy olyan kijelentést, miszerint nem engedi a jövőben, hogy az euró frankkal szembeni árfolyama 1,20 alá essen. Ha kell, intervenálnak. Ez a tőzsdén rekordgyorsaságú és mértékű euró árfolyamnövekedést váltott ki. Hogy ez hosszútávon is marad-e és használ-e, majd kiderül. Tetszik egyébként, mikor a cikkek a frank jelen árfolyam eséseit tragikus hangnemben kommentálják....Idióták. "Zuhant a frank"...vagy "Megtépázták a frankot..." Ez eléggé megtévesztő, negatívnak tálalnak egy pozitív hatású hírt. Mivelhogy igen, azt szeretné a svájci gazdaság, ha "zuhanna" egy kicsit a frank árfolyama és visszaállna a használható, viszonylag normális és reális 1,50 körüli értékre. (azaz legyen újra kb. 1,50 CHF = 1 EUR)

Egyébként a következő bejegyzés Freddie Mercuryról szólna, ha lenne időm....

 

2011.09.06. 11:03

TB-Saga

Újabb hasznos tapasztalattal bővült tudástáram (bővült ezen kívül még a nem-akadémiai, non-figuratív szókincsem is), képzelőerőm tovább edződött a magyar bürokrácia nyerőautomatáin kínpadján erőgépein.

A kiinduló pont, ami a gépezetet mozgásba hozta, egy levél volt a NAV-tól (új nevén Nemzeti Adó- és Vámhivatal), mely felhívta a figyelmemet arra, hogy sem náluk, sem az OEP-nál nincs adat arról, hogy hogy s mint milyen jogcímen nem fizetek TB-t. (semmilyenen egyébként) Amit egyébként már 3 éve nem fizetek!

Próbálkozásaim a helyzet tisztázására:

1. Felhívtam a NAV-nál a levél értelmi szerzőjét. Kiderült, hogy hát nála igencsak. Közös erőfeszítéssel kompromisszumot kötöttünk, és a hölgy elfogadta lexikális tudásom fitogtatátának köszönhető álláspontomat, miszerint Svájc mégse nem az EU tagja. Közölte velem, hogy a 3 éve hivatalosan tett be- (azaz ki-)jelentkezésem ellenére ő még mindig úgy látja hogy az én állandó lakcímem a Bp. Harap utca 3. alatt van. Kérdezem, hogy ha tényleg, akkor hogyhogy nem kaptam borítékot adóbevallásra az utóbbi 3 évben? Azt mondja, örüljek neki. Mondom örülök is, de nem ez a lényeg: hanem ez semmilyen természeti vagy afeletti törvényekkel nem összeegyeztethető. Vagy van ugyanis lakcímem vagy nincs. Ha adózás szempontjából nincs a NAV birtokában a lakcímem, akkor TB szempontjából sincs, ugyanabban a központi nyilvántartásban, igen? Azt javasolja a hölgy, hogy akkor hívjam fel az OEP-et a TB miatt, meg a népességnyilvántartót a lakcímem miatt. Egyébként ő fírtatta először, hogy "Hát miért, mit csinál Maga ott? Fizet ott TB-t? Hát milyen címen, ha egy  szer nem dolgozik? Miért, mit csinál Maga ott?" Kértem, hogy hagyjuk ezt, különben én is utánanézek az ő szennyesének a WikiLeaksen...
De haladjunk.

2. Népesség-nyilvántartó
Naívan felhívtam a személyigazolványom leadásánál kapott jegyzőkönyven szereplő telefonszámot. Az teljesen természetes, szemem se rebben, hogy faxhang jelentkezik. Az interneten utánanézek a hivatali telefonszáőmoknak, s az sem lep meg, hogy az ott található telszámok és az enyém teljesen rendszeridegenek, köszönőviszonyban sincsenek egymással, a neten egy teljesen másik számintervallumbéli számok találhatók. Felhívom azt, akinek a neve és száma mellett a népesség-nyilvántartó illetékességi kör áll. Beszélünk vagy 5 percet és csak mikor kezdek kiakadni, akkor árulja el, hogy nagyjából mit pattogok én itt vele, mikor ő anyakönyvvezető, kezitcsókolom. Kérdezem, hogy akkor mégis, mit tart fel ő engem.
Tessék hívni a népesség-nyilvántartót, mondja végül.
Számot megadni csak valami világfájdalomnak tűnő, hősies mártíromsággal kísérve volt hajlandó, átkapcsolni pedig... nos, ezt a szót nem is akarta megérteni.
Hívtam a megadott számot. Hogy klasszikusokat idézzek "Ugyanaz hátulról". Itt azonban megkérem az atyaúristen földi helytartóját, ugyan nézzen már bele a központi nyilvántartásukba. Közli, hogy szerinte minden rendben, nincs magyar lakcímem, és külföldön élő magyar állampolgárként vagyok nyilvántartva. Valamint hogy "hát akkor az adóhivatal vegye már a fáradságot és nézzen bele a rendszerbe, mert ők is ebből dolgoznak". Részéről tehát közölte, hogy minden rendben és üdvözöl.

3. OEP
Központi telefonszám.
Második próbálkozásra fel is veszi az automata.
Harmadik próbálkozásra sikerült nem bealudnom az automata végletekig unott, unalmas, untató, karriereket, jellemeket és emberi sorsokat kettébe törő, idegölő hangján. Kértem valami menüpontot, aminek olyasmi munkaneve van, mint piroslámpások, vagy mi. Tehát azok ügyei, akik nem fizetnek. Kiderült, hogy ugyan az APEH-nál kijelentkeztem hivatalosan a TB-körből, elszámolást is kértem, stb, ám erről az OEP semmit nem tud, nem passziváltattam a TAJ-kártyámat például.
A kedvencem, amikor azt mondja a hivatalnok, bárhol, hogy "hát Magának van bejelentési kötelezettsége, Magának kell utánajárni, elintézni..."
Mégis hogyan baszki, amikor tájékoztatás NINCS, vagy ha van, akkor csak félig, félre. Csak lebaszás van. Egyszerű blogokban, mint amilyen talán az enyém (szeretne lenni), több infót talál az ember BÁRMIRŐL, születéstől a halálig, lúgosítástól kezdve az öröklésjogig, mint bármelyik hivatalos portálon. És a felét még annak sem érteni.

Aztán megint eljutottunk oda az OEP-nél is, hogy "Hát miért, mit csinál Maga ott? Fizet ott TB-t? Hát milyen címen, ha egy  szer nem dolgozik? Miért, mit csinál Maga ott?"
Megkértem, hogy hagyjuk már ezt a témát úgy mégis.
Még azt is fírtatta, hogy ha én a NAV-tól kaptam levelet, akkor miért őt hívtam. (őszintén: ez bennem is lappangó gyanúból megalapozott, félelemmel vegyes kétellyé nőtte ki magát) Mondom, hogy azért, mert a levélben az OEP is meg van említve, meg mert az adóhivatalos hölgy azt mondta.  Meg mert végtére is TB-ről van szó. Meg mert az adóhivatalnál kezdtem. Azt mondja, hogy tisztázzam az adóhivatalban. Megkérdeztem, hogy ő próbált-e már valaha is az adóhivatallal -telefonon- bármit is tisztázni, hogy ilyen tanácsokat ad nekem.
Súlyos hallgatás volt a válasz.

Tanulság: a TB kártya nem egy nyerő lap.

Úgyhogy írok egy-egy levelet ide meg oda, lefénymásolom az összes rendelkezésemre álló kijelentkezéseimet, jegyzőkönyveimet és fulladjon bele a magyar bürokrácia a saját szarába.
 

süti beállítások módosítása