2010.12.28. 12:35

ÁFA

Úgy néz ki a dolog, hogy az IV (ez egy nagy "i" és nagy "v", tehát nem negyedik, hanem Invaliden-Versicherung), azaz gyakorlatilag a rokkant-nyugdíjbiztosítási alap rettentő adósságának finanszírozására 2011. január 1-től hét év időtartamra megemelik az általános forgalmi adót. Az eddigi
7,6% -> 8%
2,4% -> 2,5% lesz. Tervbe volt véve a vendéglátósok 3,6%-os adójának 3,8%-ra emelése, de információim  szerint ezt az adókulcsot végül mégis békénhagyták.
Egy-két üzletlánc, mint pl. a Müller Drogéria már reklámozza magát, hogy ők átvállalják a többletadót a vevőiktől; illetve a két nagymulti, a Coop és a Migros épp most jelentette be, hogy többszáz termékük árát átlag 10%-kal csökkentik azonnal; ez némi enyhítést hoz, segít lenyelni a békát, ha január 1-től alkalmazzák majd az új áfa-kulcsot.

További információk a steuerinformationen.ch weboldalon.

2010.12.24. 06:57

levélbomba

Tegnap Svájc római nagykövetségét támadás érte: még nem tisztázott hogy levél- vagy csomagbomba, de robbant egy szerencsétlen, egyszerű futár kezében. A férfi több csonttörést szenvedett és kezeit érte legsúlyosabban a robbanás.

A merényletet egy olasz anarchista csoport, a FIA vállalta a fel; akik teljesen mindenféle rendszer ellenségei és az anarchiát éltetik. Meg hogy a gazgadok így meg úgy.
Baszki, akkor miért egy egyszerű dolgozó hangyát robbantanak fel?

Szóval egy ember megsérült, meg is operálták a kezét, egy másik sokkot kapott.

Az anarchia meg egy farkába harapó kurva kígyó. Ha Te azt csinálsz, amit csak akarsz, szabályok és feltétel nélkül, akkor valószínűleg én vagy a másik már nem csinálhat azt, amit csak akar; egyik végtelen határt szab egy másik végtelennek, igen?
Következtetés: az anarchisták valószínűleg annak idején csak bukdácsoltak filozófiából és/vagy matekból az iskolában. Tessék évet ismételni.

2010.12.21. 10:54

rövid hírek

  • Az euró árfolyama a svájci frankkal szemben tovább esett, tehát újabb rekord van.
  • Az egyik svájci rehabilitációs klinikán kezelik Samuel Koch-t, aki kb. két hete balesetet szenvedett Thomas Gottschalk Wetten, dass...? című műsorában. A zürichi egyetemen kifejlesztettek egy gyógyszert, ami segíthet a bénulásos betegek állapotán, most kipróbálják a szert Samuel szervezetén. Egyébként az erőszakos német sajtó (vs. svájci diszkréció) elől Samuelt már háromszor kellett új szobába, kórterembe költöztetni...
  • A jobbos SVP, Christoph Blocherrel, mint hangadóval az élén azon az újabb 2 beadványon munkálkodik, hogy 1.) kontingenst határozzanak meg a svájci egyetemeken a külföldi tanulók számának szabályozására 2.) kötelező, kétszintű nyelvvizsgát tegyenek a bevándorolni szándékozók valamely államnyelvből.
  • Federer ma este a zürichi Hallenstadionban jótékonysági meccset játszik a haver-ellenséggel, Rafael Nadallal; Federer afrikai gyerekeket megsegítő alapítványa javára.
  • A Minden fillér számít című, múlt heti adománygyűjtő-maratonon 7,5 millió frank gyűlt össze, aztán ezt meghallva betelefonált egy milliárdos és hozzáígérte még az összeg 20%-át, tehát nagyjából 9 millió frank jött össze a háborús övezetek nyomorúságos körülmények között élő gyermekei számára.

2010.12.17. 10:28

börze

Csak kicsit, lábjegyzetnek.
Ma reggelre újabb történelmi mélységbe zuhant az euró a svájci frankkal szemben. Egy évvel ezelőttig nagyjából 1,5 körül mozgott az árfolyam (1 euróért kb. 1,50 frankot kellett fizetni, vagy ennyit ért, kinek melyik megfogalmazás tetszik), és hetek-hónapok alatt fokozatosan ejtett ámulatba, vagy inkább szédületbe mindenkit, hogy mi lesz itt, kezicsókolom? Először az 1,40 frankos lélektani határon zuhant át az árfolyam, majd újabb hetek múlva az 1,35-ön. Úgy tűnt, ezt a határvonalat fogja súrolni hol alulról, hol felülről.
Az újabb rekord úgy hangzik, hogy 1,2732.

Ez azért nem annyira egyértelműen jó, Svájcnak sem, mint amennyire elsőre jól hangzik. Nyilván az export (a cég euróban kapja meg a külföldre eladott áru ellenértékét és itthon beváltva kevesebb frankot kap az euróért vagy dollárért, mint 1 éve.) és a turizmus (az utazó hazai valutájáért kevesebb, Svájcban elkölthető frankot kap, ráadásul elájul, hogy itt mi mennyibe kerül...) megsínyli a helyzetet.
Továbbá a Svájci Nemzeti Bank  mentő szándékkal, alaposan bevásárolt rettentő mennyiségeket euróból, egészen 70%-ig tolta fel a valutatartalék euróhányadát, így próbálván megtámogatni a páneurópai valutát. Jó, nyilván nem lesz ettől még szegényrokon Svájcból, de a papíron elkönyvelt, -de még nem realizált-  veszteség ezen az orosz ruletten. (időközben redukálta nagyjából 65%-ra)

Azt sem gondolta volna soha senki, hogy a paritás meg fordulhat valaha is a dollárral szemben: most azonban már hetek óta ez a helyzet, azaz 1 dollárért kevesebb, mint 1 frankot (0,9575 CHF) kell fizetni.

Fentiek miatt egyelőre továbbra is szintén történelmi mélyponton tartja a jegybank az alapkamatot, 0,25%-on, "olcsó" pénzt bocsájtva ezzel a piac rendelkezésére: a bankoknál is például olcsó(bba)k/alacsonya(bba)k a hitelkamatok, többen igényelnek hitelt,  (mint pl. mi is...) ami úgye visszaáramlik a gazdaságba, lendületben tartva azt.
Példa: kommersz személyi kölcsön 2005-ben 8,9% kamattal vagy 2010-ben 5,9% kamattal ugye nem mindegy.
Várjuk a fejleményeket.
És persze szitkozódunk, mert a hitelünket mi is rögtön átváltottuk euróba, mivel ki kellett fizetni a megvásárolt lakókocsit. Mi kb. két hete még 1,34-es árfolyamon tudtunk eurót váltani. (mondjuk a fent említett 1,2732 nyilván nem a valutaváltóbódé eladási árfolyama, hanem a tőzsdei középárfolyam, vagymi, de akkor is...)

2010.12.16. 13:54

csúszka

Már mióta itt van a hó és még nem is esett - szó róla.

Íme néhány a legkedveltebb téli úticélok és síelő helyek közül:

Saas-Fee
Adelboden
Engelberg, ahol egyébként most zajlik a síugró vb
Zermatt
Melchsee-Frutt
Gstaad (ez egy ilyen újfajta St.Moritz, Paris Hilton is idejár)
Berner Oberland (Adelboden, Grindelwald, Brienz, Hasliberg, Jungfraujoch, Lenk, Lauterbrunnen stb.)
Wallis (Zermatt, Bettmeralp, Crans-Montana, Leukerbad, Riederalp, Ovronnaz, stb.)
Közép-Svájc (Andermatt-Gotthard, Engelberg, Melchsee-Frutt, Hoch-Ybrig, Beckenried, Morschach, Rigi, Sörenberg, Stoos, stb.)
Graubünden (Kelet-Svájc) (Arosa, Davos, St.Moritz, Celerina, Klosters, Lenzerheide, Pontresina, San Bernadino, Scuol, Savognin, Silvaplana, Vals, Zernez)

Mindehhez Bed & Brekfast Svájcban.

2010.12.14. 08:47

Jeder Rappen zählt

Azaz idén adventkor is: Minden fillér számít!

Mint emlékezetes, tavaly debütált, idén tehát második alkalommal kerül megrendezésre egy újfajta adomány-gyűjtő mega-maraton-akció. Tavaly a malária elleni küzdelemhez gyűjtöttek pénzt, idén a háború súlytotta övezetek gyermekeinek megsegítésére.

Ismét a berni Bundesplatzon (a parlament előtti tér) felállított üvegfalú stúdióból sugározzák a DRS 3, azaz az állami 3-as számú rádiócsatorna adását, december 13-18-ig bé van oda zárva a 3 műsorvezető: Nik Hartman, Anic Lautenschlager és Tom Gisler. Az akciót a még miniszterelnök Doris Leuthard nyitotta meg egy gongszóval-ütéssel, és máris özönlöttek az adományok, mivel a gyűjtésről szóló reklámok már több, mint egy hete beharangozták az eseményt.
Adakozni lehet minden formában: a COOP pl. minden megvásárolt Grittibänz (ez egy speciális péksüti, egy majdnem-ember-figurát formáz és ilyenkor van szezonja) árából valamennyit eljuttat az adomány-gyűjtésbe; lehet SMS-ezni, utalni, személyesen bedobni a pénzt Bernben...szóval minden lehetőség adott.

Az adományszámláló állása a második nap reggelén 323'150,-frankot mutat.

Tavaly 5 nap alatt, a hivatalos akció idején több, mint 7 millió svájci frank gyűlt össze, az utózöngékkel, becsatlakozó helyi akciókkal, aukciókkal együtt több, mint 9 millió. És egy fergeteges party sikerült alezárásból, a "kiköltözésből": ugyanis a három műsorvezető tényleg be van oda zárva az üvegfalak mögé! A stúdió mögötti szobában alszanak és csak 5 nap múlva jönnek ki.
Az adakozók egy ablaknál személyesen is beadhatják adományaikat, és aki szeretné, készítenek róla pillanatfelvételt, ami a hivatalos honlapon meg is jelenik.

Támogatók többek között a Swisscom, a ricardo.ch, a COOP és még nagyon-nagyon sokan mások. A ricardo.ch internetes aukciós oldalon például a mai fő attrakció: 1 napos vendégeskedés Marc Foster filmrendező filmforgatásán. Ő rendezte a legutóbbi James Bond-filmet.

A rádióműsor egyébként elég gyenge, néhány közismert slágertől eltekintve általában olyan számok szólna a rádióból, amiket halandó, mint én se nem ismer, se nem bír elviselni (lásd eggyel ezelőtti bejegyzés), viszont a speciális, adakozó műsorban a hallgatók is szerkesztik a műsort: pénzfelajánlással lehet számot kérni, mint például Justin Bieber Baby című slágere több, mint 20ezer frankot ért... Egyébként pedig nagyon sok prominens látogató is érkezik majd az üvegkalitkába, s ha épp énekes az illető, mint Zuccero vagy Stress, akkor élőben zenél, vagy ha nem énekes a tanult szakmája, akkor is...
 

2010.12.14. 08:05

TV- és rádiódíjak

Svájcban a tévézés nem ingyenes, fizetni kell érte, mint ahogy Magyarországon is kellett pár évig. A díjakat a BILLAG AG szedi be, mégpedig negyedévente küld egy számlát befizetési csekkel. A díjfizetés eddig tehát negyedévenként történt, ám 2011-től, spórolási szempontokkal indokolva, szeretnének áttérni az évi egyszeri díjfizetésre.
Privát használatban háztartásonként (tehát se nem személyenként, se nem készülékenként) kell megfizetni az évi 462,40* frank díjat, amit eddig az ember 4 részletben, kb. 115 frankonként fizetett. Könnyítés (ha jól értettem), hogy az eddigi, hivatalosan 14, gyakorlatban 30 napos fizetési határidőt az éves számla esetében felemelik 90 napra.(de lehet, hogy ez csak az átállás idejére érvényes, az első nagyszámlára.)
Az átállás nagyjából úgy történik majd, hogy az előfizetőket (kb. 3 millió háztartás, illetve közületek, cégek) elosztják 12 egyenlő halmazba és lesz, aki minden májusban fog fizetni, lesz, aki minden októberben.
Ha valaki ragaszkodik a negyedévente fizetéshez, felár ellenében ragaszkodhat. (+2,- frank költség kiszámlázása minden negyedéves számlán, illetve nem kerül pótdíj felszámolásra sor, ha valaki átutalási megbízással vagy e-számlán teljesíti a fizetési kötelezettséget.)

A svájciul "kérdések" (magyarul panaszok és anyázás) rohamára állítólag a behajtócég 70 alkalmazottat állított csatasorba, akiknek az a dolga, hogy állják a valószínűleg nem egy-két napig tartó fogyasztói ostromot.
A cég egyébként a kiszámlázási költségek (kinyomtatás, kézbesítés, bank stb. költségek) optimalizálásától nagyjából 10 millió frank megtakarítását reméli. A parlament rábólintott (kibicnek Bernnek ugye semmi se drága...), cserébe a behajtócég meghatározott ideig nem emel(het)i a TV- és rádiódíjakat.

A honlapon lehet olvasni a bejelentési kötelezettségről, illetve hogy például ki és hogyan mentesülhet a díjfizetési kötelezettség alól. Ha nincs TV-d, de van tv- vagy rádióadás vételére alkalmas számítógéped, mobiltelefonod, píszmékered vagy lábmelegítőd, akkor is kell fizetni. Akkor is, ha nem nézed a műsort, vagy ha nem tetszik.

Van persze magánvéleményem is, ami nyomokban fellelhető a témával kapcsolatos hírek kommentárjaiban is: egyrészt a svájci tv és rádióműsor szar. De nagyon szar. Másrészt valahol igazságtalan, hogy saccolás alapján éppen azok a külföldi adók nem részesülnek a befizetett díjakból, melyeket sokan, ha nem a legtöbben néznek.
Ébredezik az igény egy újabb kezdeményezésre, beadványra (Initiative), hogy szüntessék meg a Billag céget, mert leginkább úgy lehetne spórolni, hiszen lehetne itt is az adóval együtt fizetni a tv-ért, és nem lenne ekkora bürokratikus költségvonzata a díjfizetésnek.
És azért...ezért a szar műsorért a 97 ezer forint iszonyúsok.
 

*kb. 97ezer forint évente

2010.12.13. 10:48

adventipp

Érdemes figyelni még pl. a heine.ch katalógusáruház adventi naptárát is a honlapjukon, csak ma például az egész leadott rendelésre, értékhatártól függetlenül 10% kedvezményt adnak. Más napokon esetleg egy-egy terméket kínálnak féláron, vagy ilyesmi. (A heine egyébként elég drága...de ha egy egyébként is akciós termékre még kapunk 10%-ot, akkor talán már nem annyira...)

2010.12.10. 11:30

elektro

Svájcba érkezésem előtt semmit nem tudtam az országról, de tényleg. Első, címbéli témájú pofáraesésem akkor történt, mikor a hajvasalómat be akartam üzemelni, még turista-jellegű, első itt tartózkodásomkor.
A helyzet ugyanis az, hogy nem passzol.
Svájcban, ha ilyet látsz, az nem valami "KAPCSOLTAM" -feladvány, hogy na vajon mi következik a harmadik sor végére...? - hanem egy tök normális hármas fali aljzat.


   

Az itt vásárolt elektromos gépeknek ennek megfelelően hármas villájú dugója van, igen?

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha szeretnénk összeköttetést az EU és Svájc között, ilyenre, vagy (innen származó kis-nagygép, laptop, vasaló, kivehető ajtajú turmixgép magyarországi vagy egyéb EU-ban használatához) ennek inverzére van szükségünk, mely közdarab (adapter) megvásárolható bármelyik OBI vagy hasonló barkácsboltban, kb 3-5 euróba kerül.
Nem szükséges adapter a -ha jól tudom szakmailag így hívják- nemföldelt, lightos csatlakozóhoz, mint amilyen mondjuk egy mobiltelefontöltő vagy magnókábel. Annak a két villája belepasszol a svájci falialjzatba, egy lyuk üresen marad...
 

 

2010.12.10. 10:11

megint kupon

Svájcban is léteznek, tevékenykednek és virágoznak a magyarországi vásárlóklubokhoz hasonló weboldalak (pl. brands.hu; citybrands.hu-t ismerem otthonról).

Ezek közül eddig kettőt ismerek és próbáltam ki, melyek a citybrands-hez hasonlóan működnek: groupon.ch illetve a deindeal.ch. Mondjuk itt is érezhető, hogy a zürichiek seggét nyalják, de azért néha el lehet kapni egy-egy klassz és tényleg hasznos, használható dolgot. A lényeg, hogy a webáruházban nem terméket vásárolsz, hanem termékre vagy szolgáltatásra érvényes kedvezmény-kupont.
Naponta városonként változhat a kínálat, egy-egy városra napi max. 2-3 féle ajánlatot kínálnak. Érdemes azonban az összes várost végignézni, hiszen sokszor akadnak online-shopokban beváltható kedvezmények.
Gyakoriak az éttermekbe szóló valamint a wellness-beauty ajánlatok.

Példa: vettem 1,-frankért egy kupont, ami online vásárláskor 20,-frank kedvezményt ért. Így vettem webshopban egy nagy doboz kontaktlencsét 20 frankkal olcsóbban. És így tovább. Mindenesetre figyelmesen olvassunk el mindent, ami az ajánlat leírásához tartozik, az apróbetű apróbetűjét is, hogy ne csapódjunk be.
 

2010.12.08. 08:40

és egy újabb választás

Ma reggel, pontosabban épp ezekben a percekben, reggel 8 óra körül, szavazzák, számlálják és értékelik a Bundespräsident(in), azaz amolyan legminiszterebb miniszter, vagy miniszterelnök választást. Tehát a 7 miniszter közül választ az egész parlament 1 főt, aki államfőként képviseli az országot 1 éven át; plusz 1 helyettest.
A nagygyűlésen (alsó, felsőház, meg mindenki) összesen 223 szavazócédulát osztottak ki, 18-an hiányoztak. 106 szavazattal meg is választották Mme Micheline Calmy-Rey-t a következő 1 évre miniszterelnöknek. (További szavazatokat kaptak: Didier Burkhalter 33, Ueli Maurer 20, Eveline Widmer-Schlumpf 20 és Simonetta Sommaruga 10. Simon Amman egetlen szavazatot sem kapott, nem tudom, miért. Doris Leuthard sem, mert ő az, akit most leköszön egy év után.)

Ez a 106 szavazat elég volt a megválasztásához, de valójában jelzés értékű, mert ritka kevés, kevesebb, mint az összes felét kapta. Az utóbbi 90 évben még senki nem kapott ennyire kevés szavazatot miniszterelnök-választáson. Mme. Calmy-Rey-t épp a napokban vonta kérdőre a parlamenti bizottság, hogy mégis mi a jó fenét művelt az emlékezetes "Líbiai-affér" alkalmával, sokmindent felrónak most neki, még az is lehet, hogy komolyabb vizsgálat indul ellene, illetve munkássága ellen. Sokan támadják, hogy nem eredményorientált, hanem egyszerűen az imázsát polírozza a reflektorfényben és a nagy szavak mestere. (de hát alapvetően francia, nem igaz? akkor miért vagyunk ezen meglepődve?)
De a svájci nép szereti és tiszteli a tradíciót: megválasztották őt, mert igazából most ő következik, őt illeti ez a poszt. (jövőre, a parlamenti választásokon aztán el lehet őt zavarni a csudába) A jobbosok semmi esetre sem választottak volna mást, pl. újoncot (Amman és Sommaruga) vagy még kevésbé a nagy szosziális szívű Widmer-Schlumpfot, aki még a minarettek védelmében is vitatkozott szinte az egész országgal, vagy most a kitoloncolási beadvány ellen amikor arról ment a népszavazás.
Egyébként ez a vizsgálóbizottsági felelősségre vonás is milyen már: egyrészt, hónapokat, majdnem egy évet várni egy kivizsgálásra? Meg aztán az akkori kormányfő, Hans-Rudolf Merz sem lett felelősségre vonva, amig lehetett volna. Most meg már elment nyugdíjba.
Különben is, nem az a lényeg, hogy a két túsz kiszabadult Líbiából?
Minek kell szennyest teregetni?
Hogy kinek mihez nem lett volna joga...?

Mi ez, Bábszínház?

A helyettes-választáson már az is szimbolikával bír, hogy 11-gyel többen, 234-en vettek részt a szavazáson, E. Widmer-Schlumpfot 146 szavazattal megválasztották tehát helyettes államfőnek. Mint korábban említettem: csak a jobboldal nem támogatja, legszívesebben hazaküldenék őt háziasszonykodni vagy rösti sütő kisiparosnak.

A szavazás után az alsó és felsőház (National- und Ständerat) ismét különvált és folytatja napi tevékenységét.

2010.12.07. 13:54

Basel Tattoo

A Basel Tattoo nem azt jelenti, hogy valamelyik Basel címerét rádtetoválják, miközben részegségben öntudatlanulsz.
A Basel Tattoo egy nagyjából egyhetes rendezvény, ahol egy hétig, napi átlag 2 előadást tartanak. A program mindennap ugyanaz, tehát tekintettel a nagy érdeklődésre, jelenleg ekkorára nőtte ki magát, ennyiszer adják elő a csoportok a programjukat.

2004-ban kezdődött a rendezvény sikertörténene, amolyan katonai őrezred éves kis teadélután-koncertjeként. Akkor az alig pár résztvevős összeállításban alig akadt vendég, túlnyomó részt svájci zenekarok játszottak. Azóta világhírű és -rangú zenei szemlévé nemesült, minden égtájról érkeznek katonai (és néhány nem katonai) zenekarok, közismert, fülbemászó dallamokat, indulókat játszva vonulnak fel a baseli kaszárnyában, teljesen egyedi, majdnem karneváli hangulatot teremtve különleges formációkkal, látványos show-elemekkel.
Minden évben július közepe-vége táján kerül megrendezésre és a jegyek elővételben december elején kb. 5 nap alatt el is fogynak. (Tehát valószínűleg idén is lemaradok róla, mert ki tudja, mit csinálunk jövő nyáron....ezt így nem lehet tervezni.)

Íme a hivatalos előzetes kisfilm. Különösen ajánlom a 3:45-nél kezdődö részt.

Eddig 17 ország zenekara vett részt a Basel Tattoo-n, Svájc, Norvégia, Svédország, Dánia, Új-Zéland, USA, Ausztrália, Anglia, Írország, Skócia, Japán stb... Eleinte meghívásos alapon történt a műsor összeállítása, de időközben annyira közkedvelt és magas rangú eseménnyé vált, hogy nagyon sok csoport maga jelentkezik, hogy szeretne résztvenni a műsorban, ám csak a legjobbak kerülhetnek be a programba.

Az előadást később a tv is műsorára tűzi (SF, 3sat, ZDF, stb.) és dvd-n is meg lehet vásárolni. TV kamerákon keresztül sokkal többet lát az ember, élvezhetőbb a látvány, a közeliek és a totálok, de az élő show  hangulata, a magávalragadó dobpergés és ritmusok igazából csak az arénában élvezhetők.
Ha valaki lemarad, akkor majd jövőre...ilyen siker mellett ugyanis biztos, hogy még sokáig megrendezésre kerül a Basel Tattoo.

(a honlap elvileg elérhető magyar nyelven is, kipróbáltam...hát nem értettem meg. Gépi vagy kínai fordítás...)

Egy cikk az indexről illetve a Wikileaksről. Meg a PostFinanceról.

2010.12.03. 09:07

futball játszmák

 

Tegnap szavazott zürichi székhelyén a FIFA, mégpedig a 2018-as és 2022-es futball-világbajnokság helyszíneiről. Előbbit Vladimir Putyin (öööö...vagyis akarommondani Oroszország), utóbbit Katar (miazhogy katar?) nyerte el.

A kampányolás keretén belül sok ismert személyiség látogatott Svájcba: William herceg, Bill Clinton, Elle MacPherson, David Cameron, Morgan Freeman és sok más közt David Beckham is, aki a szavazás előtti napon azzal akart bevágódni a FIFÁ-nál, hogy spontán megjelent egy svájci általános iskolában és fényképezkedett meg focizgatott lazán a gyerekekkel. Akik el se tudták hinni, hogy most mi van?
Ami a választás kimenetelét illeti, az van, hogy a FIFA valószínűleg berágott az angolokra, mivel épp e hét elején hozott nyilvánosságra a BBC bizonyos, a FIFA némely vezetőiről szóló korrupciós híreket, bizonyítékokat, találgatásokat, vagy igen.... Ezek után angol humor lett volna, ha a FIFA a szavazáson berajong Angliáért és odaítéli a rendezés jogát. Anglia már az első körben kiesett. Most sírnak az angolok, hogy már 1966 óta nem rendezhetett a szigetország vb-t, holott ők a futball hazájának, mekkájának tekintik magukat, és oda a 15 millió eurós kiadás a pályázatra, melyet ínséges gazdasági időkben kapartak össze a Nagy Reménységre.

Mit mondhatnék Katarról?
Annyira jelentéktelen, hogy meg se buksz föciből, ha nem tudod, hogy Katar egy ország és hogy hol van. Annyira, de annyira, hogy nehézségi foka alapján  beillik másfél milliós kérdésnek Vágó Istvánnál, és buktautca, ha nem tudod, hogy a fővárosa Doha.
A FIFA indoklása szerint hatalmas szimbolikával bír Katar megszavazása. Nemzetközibbé teszi a futballt, hidat ver kontinensek, kultúrák, világok közé. (ezt már csak én fűztem hozzá)
Mint az internetről hamar megtudtuk: Katar kicsi és forró, hely alig van, pénz annál inkább. Talán jutott a FIFA döntéshozók zsebébe is. (vö.: Anglia folytathatja a korrupciós gyanúsítgatásokat, immáron egy újabb okkal megtámogatva és már tét nélkül...) A fiúk majd 50 fokban fognak focizni, vagy klimatizált futball-templomokban.

Oroszországot illetve V. (nem "ötödik"...) Putyint a keleti blokkban nem kell különösebben bemutatni, ő valójában nem megpályázta, hanem bejelentette igényét a rendezési jogra és Putyin mindig megkapja, amit akar. (különben leállítja a gáz vagy az orosz kurvák exportját) Míg az angolok William herceggel és Cameron miniszterelnökkel kampányoltak, Putyin meg sem jelent Zürichben ("nem akartam befolyásolni a döntést..." hehe), csak mikor már kihirdették a végeredményt, akkor szakított meg mindenféle megbeszéléseket Moszkvában és ült azonnal repülőre, hogy Zürichben egy Grüezzi beszólással kezdetű felszólalással megköszönje a döntést. Ez a gyakorlatban azt is jelenti, hogy 4 éven belül 2 sport-világesemény házigazdája lesz Oroszország, mivel 2014-ben Szocsiban rendezik a téli-olimpiát.
Putyin azt hangoztatta beszédében, ezen események segítségével leomlik a Berlini Fal utolsó tégálja is, Európa és a Világ megismerheti az új, fejlett Oroszországot. Mindkét sportrendezvény idejére feloldják a vízumkényszert - állítólag.

 

2010.12.01. 09:11

top tipp

Néhány tipp advent és karácsonyi bevásárlás idejére.

- a Denner élelmiszer boltokban minden 100,-frank bevásárlás után jogosult az ember 1 db 2011. évi autópályamatricát 40 helyett 35 frankért vásárolni.

- játék és nyereménylehetőség a coop honlapján.
- szintén a coopnál a weboldalon illetve TV-reklámokban teszik közzé, hogy a következő napon melyik termékre van kedvezmény. Ezek az adventi akciók csak aznap érvényesek!

- Svájcban -is- nagy hagyománya van az adventi sütögetésnek. Aki olyan kétbalkezes, hogy a habverőt, illetve az elkészült süteményeket legfeljebb önvédelmi eszközként tudja bevetni, mint én, annak nagyon jól jönnek a kapható kész tészták: csak ki kell nyújtani, kiszúrni a formákat és betolni a sütőbe.

- sokat spórolhatunk, ha coop vagy migros helyett először szétnézünk vagy az OTTO's diszkontáruházakban, vagy a Migros Outlet lerakataiban. Az adventi árengedményekről a migros egyébként egy naptár-féle szórólapon értesíti a nagyérdeműt.

-nem csak most, hanem gyakorlatilag egész évben kinyomtatható és használható a Coop Pronto (a coop benzinkút hálózata) honlapján egy e-kupon, 3 rp. (=rappen, azaz fillér) engedményt ad literenként az üzemanyag árából. Természetesen csak hálózaton belül érvényes.

- ha valaki megrögzött Shell tankoló, számára is van kupon, de ezt privát nyertem, szívesen átadom; előzőekből következik, hogy nem tehetem itt közzé...jelentkezzen, aki szeretné. (csak Svájcban érvényes!)
 

Ha még valami eszembe jut, kiegészítem.
 

süti beállítások módosítása