2011.01.27. 08:36

rövid hírek v2.4

  • Davosban Medvegyev spéttel ugyan, de megtartotta nyitóbeszédét, illetve 1 perces némasággal tisztelegtek az egybegyűltek a WEF konferencián a moszkvai robbantás áldozatai emlékére. Baloldali szervezetek zavargásokkal, fenyegetésekkel tiltakoznak a WEF ellen.
    Kitudódott, hogy a WEF-re egy belépő 2 fő részére kb. 250'000,- CHF, ha egy nem meghívott cégvezető vagy bárki halandó be szeretne jutni a konferenciára. Ebben benne foglaltatik még jogosultság néhány további, utózönge-rendezvény látogatására az év folyamán Európában.
  • Tegnap végső búcsút vettek Stephanie Glasertől.
  • Roger Federer hasít az Austral Openen. Szerény véleményem szerint gyalázatos, hogy megtartják a versenyt, miközben a kontinens másik végén pusztítást végez az árvíz. Jó, tudom, hogy nagyonnagy a földrész; olyan, mintha azt neheztelném, hogy miért játszanak Wimbledonban, miközben Moszkvában merénylet történt...de akkor is. Ennyire közömbös már az ember...?
    UPDATE: ma a negyedöntőben kiesett.
  • Már India is morcos Svájcra; állítólag németek játszották a kezükre azt a CD-t, melyen indiai adócsalók adatai szerepelnek. Szóval most ők követelnek a svájci bankoktól több milliárdot.
  • Sőt, gyanúba keveredett az IKEA Svájcban élő alapítója, Ingvar Kamprad is, hogy milliárdokat sepert szőnyeg alá a svéd hatóságok elől.
  • Megtartotta első ülését az a bizottság, mely a népszavazáson nyertes kitoloncolási beadványt a gyakorlatba kell átültesse és végrehajtsa.
  • A baseli székhelyű Novartis gyógyszergyár közzétette 2010-es eredményeit: csaknem 10 milliárd CHF tiszta nyereséggel zárta az előző évet. Szerény véleményem: természetesen sokba kerül a kutatás, meg legyenek megfizetve a kutatók, akik az Életért fáradoznak, rendben van. Mégis, alapjában véve beteg embereken keresik magukat halálra a gyógyszercégek. Hát tényleg senkinek nincs már lelkiismerete manapság? Vagy tükör, ilyesmi...?

2011.01.26. 14:00

közlekedjünk vol. 3.1

Még az autózás kategóriához tartozik, csak kifelejtettem: Svájcban kötelező megállni a gyalogátkelőhelyek előtt és elsőbbséget adni a gyalogosoknak.

Persze a gyalogosok ezt tudják és már alig néznek utána, hogy vajon tényleg meglátta-e őt a sofőr és tényleg meg is tud-e állni a zebra előtt...gyakran megesik például, hogy a szembe jövő autó, teherautó kitakarja a mögötte történő eseményeket, vagyis hogy egy gyalogos baloldalon már lelépett a járdáról és a szemben lévő autók már állnak és elsőbbséget adnak neki; mi meg még csak épp akkor érünk oda, halad el a látást akadályozó autó mellettünk...és gyorsan kell fékezni, mert a gyalogos már a mi térfelünkre ért...

Legyünk óvatosak, gyalogosként is, sofőrként is.

Városban a villamosnak, egyéb utakon a PostAutonak mindig elsőbbsége van.

Sofőrként figyeljünk a biciklisekre nagyon: akkor is mi leszünk a hunyók, ha mondjuk elvileg a biciklis tehet a balesetről... Ez így van.

2011.01.26. 12:17

mindig laktunk valahol 3.

Mivel Svájcban javarészt bérelt lakásban laknak az emberek, (egyes statisztikák szerint itt a legmagasabb ez a hányad Európában) a túlnyomó többség rendelkezik a lakásra vonatkozó felelősség-biztosítással (Hausrat- vagy Privathaftpflichtversicherung).
Nagyon jól jön ám, tehát ajánlott, mert a lakástulajok nyilván mindig vadiúj állapotú lakást akarnak tőlünk visszakapni, ha netalán kiköltözünk a tulajdonukat képező ingatlanból. Ha van ilyen biztosításunk, akkor egyrészt a biztosító fizeti, ha valamit meg kell csináltatnunk (ez mondjuk igaz az ottlakás folyamán végig, tehát nem csak költözéskor), valamint ha a tulaj valamit kifogásol költözéskor-lakás átadáskor, akkor lehet mondani, hogy ezt beszélje meg a biztosítónkkal, hogy egyátalán jogos-e a követelése, vagy beletartozik a lakás normális elhasználódásához.

Kiköltözéskor festeni nem neked kell, csak ha ti magatok átfestettétek az eredeti -valószínűleg fehér- falakat másra; ekkor vissza kell festenetek fehérre, de egyébként nem. Nagyon kényesek viszont a takarításra; vagy ti magatok takarítotok, de akkor az első redőnylamellától az utolsó csempeszegletig, vagy hívtok egy takarítócéget, nagyjából 2-3 szobás lakást kb. 7-8-900 frankért takarítanak, (attól függ, hol) viszont garanciával. Tehát  átadáskor a takarító cég képviselője is jelen van, ha a tulaj valamit kifogásol a tisztaságot illetően, akkor a takarító cég felel érte, pótlólag megtisztítják a kifogásolt felületet. Fontos: boltban lehet kapni spéci fóliát, amit a villanysütő aljára szokás itt fektetni, erre nagyon háklisak, ezt le kell cserélni újra.

A "vadiúj lakást akarnak visszakapni" dilemma: ha mondjuk újépítésű lakásba költöztetek annak idején be, akkor nyilván mindent úgy szeretne visszakapni a tulaj, ahogy újkorában volt. A vicc az, hogy akkor is ezt szeretné, ha a lakás már 600 éves és már rozsdás a villanytűzhely... itt csak az a szabály, hogy:

1. Beköltözéskor mindent alaposan nézzetek át és írjatok egy listát (esetleg készítsetek fotót) a már lakásátvételkor meglévő hibákról. Pl. karcos a fürdőszoba tükör vagy a kerámialapos tűzhely, esetleg repedés van a járólapon., lóg a konnektor.. Bármi, mert aztán kiköltözéskor rajtatok akarják majd ezt számonkérni. Egyébként pedig csak határozottan, nem szabad hagyni magad; diplomatikusan, de határozottan...nem ám mindent rádkennek...

2. A már említett kauciót kiköltözéskor a tulaj visszatarthatja, míg az általa jogosan kifogásolt hiba ki nincs javítva. Ha mondjuk van felelősség-biztosításod, akkor ez eleve köcsögség, mert úgyis a biztosító fizeti a hiba kijavítását, tehát nem fordulhat elő, hogy lelépsz a visszafizetett kaucióval, és b*szol kifizetni a hiba kijavítását... De sajnos saját bőrünkön tapasztaltuk, hogy bizony ez előfordul a gyakorlatban, még ha logikátlan is.

3. A már említett biztosítások fajtái:

  • lakásbiztosítás: ha önhibádon kívül éri kár a lakásodat, benne lévő vagyonodat (pl. betörés)
  • Hausratversicherung: ha saját hibádból történik ugyanez (pl. becsapja a huzat az ablakot és kitörik)
  • Privathaftpflichtversicherung: ha Te okozol más lakásában, benne lévő tulajdonában kárt (eláztatod az alsó szomszédot)

Általában ha mindezt ugyanannál a biztosítónál köti meg az ember, akkor kap némi kedvezményes tarifát. Megint csak a comparis-szal tudok példálózni, de tényleg. Illetve önállóan is megnézhetjük bármely biztosító honlapját, gyorsan rá fogunk találni. Pl.: Allianz, AXA, Vivao Sympany, satöbbi.

2011.01.26. 11:04

Mister Schweiz

Vagy inkább Herr Schweiz, hehe.

Lényeg, hogy a körülbelül 400 jelentkező közül kiválasztották azt a 12 pasit, akik túljutottak a Szépségkirály (ez milyen már...!) választás első rostáján.

Remélem, azért ők legalább nem mondják a Parlament fotójára, hogy szerintük talán valami Bazilika lehet...

Íme ők, 12-en.

2011.01.25. 16:51

mindig laktunk valahol 2.

Kis kiegészítés az azonos című bejegyzés első kiadásához.

Költözködés után 14 napon belül kötelesek vagyunk a területileg illetékes faluházán/önkormányzatnál bejelentkeznünk. Svájcban papíron nem léteznek ilyen bürokratikus skatulyák, minthogy milyen jogcímen lakik a lakásba? engedi-e a tulaj, hogy bejelentkezzek az albérletbe? állandó lakcím vagy ideiglenes? hozzátartozói jogcímen lakom ott? Hanem egyszerűen elmész és bejelentkezel, viszed az aláírt, érvényes bérleti szerződést.

Lakcímváltozás esetén aktualizálják a külföldi-igazolványunkban is a lakcímet,  valószínűleg csak személyesen lehet intézni, (svájci állampolgárok intézhetik írásban is) újabb fotó nem kell, de az igazolvány lakcímet tartalmazó második oldalát ki fogják cserélni. Valamint a közlekedési-felügyeleten (Strassenverkehrsamt vagy Motorfahrzeug-Kontrolle) is be kell jelenteni az új lakcímet a jogosítvánnyal rendelkezőknek. Azt hiszem, ez egy évben egyszer ingyenes.

 

Külföldiek L vagy B igazolvánnyal (vagy bármi mással, ami nem C vagy CH állampolgárság) forrásadót fizetnek, havonta. Ennek mértéke kantononként van szabályozva, tehát csak akkor változik, ha másik kantonba költözik az ember; ekkor nyilván a lakóhely és aktuális hónap szerint kell fizetni a régi ill. az új lakhelyre. Adót a lakhely és nem a munkahely közigazgatási illetősége alapján kell fizetni.

Megjegyzendő még C igazolványosoknak, esetleg beintegrált CH állampolgároknak: mivel faluról falura (városról városra) eltérés van (lehet) az SZJA kulcsot illetően, az általános szabály az, hogy annak a lakóhelynek, településnek az adókulcsa érvényes ránk, ahol az aktuális év december 31. napján be vagyunk jelentve.
Apróbetűs rész: ha tehát egész évben szeptemberig mondjuk Luzernben laktunk, ahol -fogalmam sincs mennyi, de legyen- mondjuk 125% az SZJA, utána elköltözünk akárhányszor akárhová még az év végéig, de december 1-én végül Genfben landolunk és ott maradunk a seggünkön, akkor az aktuális egész évi adónkra a Genfben érvényes SZJA adókulcs lesz érvényben, ami vagy kevesebb mint 125 (ekkor jól jártunk) vagy több (ezesetben nem jártunk jól). Valamint a Gemeindesteuert is a december 31-én érvényes lakhelyünk kasszájába kell befizetni.


2011.01.24. 10:27

Hans Erni

Nemrégiben volt egyszer egy születésnapom és meglepetésként azt kaptam, hogy az én Mézem elvitt engem a már régóta vágyott Hans Erni kiállítóházba. Direkt nem múzeumot írtam, mivel Hans Erni még él.

2009-ben ünnepelte 100. születésnapját, ezalkalomból meg is kapta a Swiss Award Életmű-díját és a mai napig is mindennap fest, 101-102 évesen. Nagyságát és nemzeti jelentőségét tekintve ő egy afféle svájci Picasso, meg élő történelem.
1909-ben született Luzernben; hét testvére volt, apja a Vierwaldstätter-See-n (Luzern városa e tó partján fekszik, Közép-Svájcban) egy hajón dolgozott. Hans Erni az általános iskola után műszaki rajzot tanult, később elindult Európába, Párizsba, Berlinbe, megtapasztalni és tanulni a művészetet, például a Louvre-ban, meg művészeti iskolákban, ahol alkotásaival nagyon hamar már pályázatot is nyert.

A kiállítóházban képei mellett sok dokumentum-fotó is látható, H.E. személyesen ismerte Dürrenmattot, Kokoschkát, Stravinszkijt, és sok még élő hírességet is, pl. Kofi Anant.
A művészet mellett mindig is a normális, élhető, emberi világ és értékek mellett állt ki, plakátszerű kampány-rajzokkal hol a világbékéért, hol az atomenergia ellen, hol a globális felmelegedés megállításáért emelte fel ecsetje némán kiáltó, figyelmeztető szavát. Emellett érzékenyen érintették, alkotásra inspirálták az aktuális történések is, mint pl. a 2004. karácsonyán történt cunami-katasztrófa; több képet is festett e témáról.

Ilyen hosszú alkotói pályafutás alatt, ha műveit megnézzük, észrevehető, hány irányzatot élt meg és túl: belekóstolt Dali szürrealista vilgába, vagy máshol Picasso lebeg a festmény felett; láthatunk kubista, expresszionista képeket, de újra és újra visszatér az igazi Hans Erni stílus, egyre magabiztosabban, egyre határozottabban.

Itt látható néhány jellemző és jelentősebb litográfiája, eredetiben még inkább az ember bőre alá bújik, művészetét be lehet lélegezni, tiszta gondolatai és inspiráló érzületei annyira egyszerűek és nemesek, összetettek és hétköznapiak, emberközeliek, mint a kristálytiszta forrásvíz.

 

 

 

 

 

      

 

 

 

 

 

 

 

süti beállítások módosítása