2011.12.14. 08:13

választások 2011

Eljött az utolsó nap is a 2011-es parlamenti választások tekintetében.

Míg október 23-án a parlament "alsó és felső" házát választották meg az arra jogosult polgárok, ma az új parlament saját maga választja (vagy erősíti) meg a jelöltjek közül a 7 új (vagy régi-új) minisztert.
Egyébként a fotón látható kosztümben (fekete fura kalap, piros-fehér pelerin) a miniszterek személyes testőrei láthatók, fejenként legalább 2. Mindenhová elkísérik a rájuk bízott fontos személyt.

Az ülésen most, 08:09 órakor épp a leköszönő külügyminiszter asszonyt, Micheline Calmy-Rey-t búcsúztatják. Genfi születésű, 2002. óta tagja a minisztertanácsnak, most (08:15) épp ő köszön el. Franciául. Aztán most németül. Ezt követően a miniszteri posztok egyesével kerülnek megszavazásra.

Felvetődik néhány, politika iránt érdeklődőknek roppant érdekes és fontos kérdés, találgatás, én ezt szakbarbárként inkább elhagynám, csak röviden: sarkalatos pont, hogy ki lesz M. C-R utódja, valamint hogy Eveline Widmer-Schlumpfot újraválasztják-e, hiszen a többség elégedett vele, holott a választási szabályok szerint pártja (BDP) nem jogosult az ő székére (az októberi választásokon nem érték el a megfelelő minimum %-ot).

Érdekesség, hogy elvileg minden választásra jogosult svájci állampolgár lehet jelölt, emellett minden választás alkalmával akadnak önként jelentkezők, akik egy-egy miniszteri bársonyszékre pályáznak. Némelyek többoldalas, hivatalos hangvételű, komoly pályázatot nyújtanak be, mások egyszerű levelezőlapon közlik jelentkezésüket.

Majd később az eredményekről.

Az eredményhirdetéseket követő eskütétel nagyon szép, érzelmileg emelkedett momentuma a választásoknak. Kezükkel hármat mutatva "jelentkeznek" az esküt tevők, hasonlóképpen, ahogyan Svájc három ősi kantonjának küldöttjei (Uri, Schwyz és Untergang) 1291-ben a Rütli mezején esküt tett és megalapította az új államot.

 

A modern kori eskütétel két formában létezik: általában a legtöbben a fent említett feltartott karú-ujjú, vallásos eredetű, "Isten előtt esküszöm"-variánsot választják, de választható leengedett karral, Istent kihagyva esküdözni-fogadkozni, mint ahogyan épp a leköszönő M. C-R. tette (a képen középen).

topelement.jpg

 

És akkor az eredmények: marad az eddigi 6 tanácstag (vagy miniszter, ha úgy jobban tetszik) valamint a körből kiváló M. C-R. helyett szintén a francia-svájcból és szintén a szocialisták közül származó Alain Berset-t nyerte két fordulóban az utolsó székért folyó versenyt. A. Berset a II. világháború utáni időszak második legfiatalabb minisztere, 39 éves, Fribourg-ban politizált eddig, tökszuper jazz-zongorista. (egy másik szocialista miniszter, S. Sommaruga is képzett zongorista, hehe) Miniszterként ezentúl (4 évig) évi 440'000 frank honoráriumot kap, évi 4 részre elosztva, plusz 30'000 frank adómentes repikeretet, egy sofőrt, két autót, melyből egyet privát célokra is használhat, stb.

A "Konkordanz" szabályai szerint a minisztertanács 7 székét az országgyűlési választások eredményeinek megfelelő arányban kellene felosztani, ez alapján a BDP-nek egy sem járna, mivel a legkisebb párt és nem kapott elég szavazatot, a legnagyobb viszont a jobbos SVP, akinek igazából 2 tárca dukálna; éppen ezért dacból és dühből minden egyes poszt szavazásánál bedobtak ők is egy jelöltet, aki persze nem nyert. Svájc fél a szélsőségektől, az igazi véleménytől, a kicsit vagy nagyon radikális politikától, melyet az SVP képvisel.

A későbbiekben a miniszterek egymás közt döntik el, hogy ki melyik tárcát fogja irányítani; maradnak-e az eddigi leosztásban vagy valaki széket vált-e.

2011.12.12. 09:03

Jeder Rappen zählt

Ma reggel indult az idei maratoni adománygyűjtő-akció "Jeder Rappen zählt", azaz Minden fillér számít címmel. Az idei akció szlogenje és célkitűzése: "für Mütter im Not", azaz segítségre szoruló édesanyák javára gyűlik a pénz. A szervezők itt elsősorban a családon belüli erőszak elől menekülő, mindenüket hátrahagyó vagy éppen kilátások és segítség nélkül el nem menekülő anyák és gyermekeik megsegítésére gondolnak, vagy olyan anyákra, akiknek nincs elegendő pénzük gyermekoltásra, gyermekorvosra, szülési komplikációk kezelésére, stb..

Kis visszatekintés: 2009-ben a világ elmaradott országaiban a malária elleni küzdelem elősegítésére fordították a begyűjtött adományokat, 2010-ben elsősorban a háború sújtotta területek "gyermekáldozatai", azaz olyan gyermekek javára, akik háborúban vesztették el otthonukat, szüleiket, jövőjüket.

Minden évben advent idején 6 napig, hétfőtől szombat estig folyt és most is folyik az adománygyűjtő-akció; minden évben nagyjából 9-10 millió frank körüli összeg jött össze. Van ebben valami: profin csinálják és az embernek az az érzése, hogy az amúgy is tényleg kicsi ország egy emberként mozgósít és összefog. Mindenki részt akar venni a jócselekedetben, persze a karácsonyi érzésekre, szeretetre épít ez az akció is, minthogy a legtöbb szervezet is ilyenkor évvégén kezd kéregetni. Ma reggel 07:00-kor költöztek be hivatalosan a műsorvezetők az üvegstúdióba és máris özönlöttek az SMS-ek az egész országból, melyek a tévéképernyőn is megjelentek, mivel reggelente a DRS3 adását a stúdióból mindig közvetíti a svájci SF2 tévéadó.

Az eddigi két akció a svájci parlament előtti téren, Bernben a Bundesplatzon került megrendezésre; idén először Luzernben építették fel az üvegfalú stúdiót, ahonnan mától kezdve 6 napig közvetít a DRS3 rádióadó. Mint mindig, most is nagyon sok vendéget várnak a műsorvezetők: politikusok, művészek, sportolók gazdagítják a programot, mely egyébként sokak szerint a legjobb 6 nap a rádióban egész évben. (szerintem is) Az egész egy hatalmas nagy buli, túlpörögve, hihetetlen aktivitással és a legjobb zenékkel.

Luzern Svájc közepén található, a Vierwaldstätter-tó partján és nagyon szép helyet kerestek az idei akcióhoz a szervezők: a tóparti város tóparti "Művészetek Palotája" előtti szabad teret, az Európa teret. Áll itt egy hatalmas karácsonyfa, gyönyörű kulissza a kulturális központ, a tópart, a hajóállomás, a hattyúk. És az adakozó emberek.

 

 

 Adakozni sokféleképpen lehet: lehet adomány ellenében zenét kérni; személyesen bedobni az üvegstúdió adomány-gyűjtő ablakánál, ahol így találkozhat az ember a sztár-műsorvezetőkkel és egy pillanatfelvétel fel is kerül a JRZ honlapjára (hazaérve az adakozásból megnézhetjük magunkat a neten...), lehet SMS-t küldeni, mely megjelenik a képernyőn és egyúttal adományként funkcionál, lehet a svájci "vaterán" (ricardo.ch) bizonyos napi sztár-auckión elárverezésre kerülő dolgokra licitálni, az ilyen aukciók bevétele is az adományokhoz kerül; iskolai osztályok, cégek is magánakciókba kezdenek, pl. egy szállítmányozó cég meghirdette, hogy 15,-frank ellenében kicsiket és nagyokat megkocsikáztat saját nyergesvontatóján egy körre és a bevételt felajánlják;  lehet "JRZ" sapkát vásárolni az egyik főszponzor, a Coop áruházaiban, a sapkákból származó bevétel felét adományozza a jótékony célra; ugyanők már elkezdték hamarabb a gyűjtést: a Mikulás idején szokásos, figurát ábrázoló péksüti, a "Grättimaa" bevételéből is adományoznak, satöbbi, satöbbi.

 

 

 

Hasonló társakciók folynak egyébként évről évre Hollandiában, Belgiumban, afrikai országokban is, néha körkapcsolásban versengenek az akciók, hogy ki tud többet gyűjteni.

Szombaton este hatalmas össznépi buli keretében hagyhatják el a műsorvezetők 6 nap után az üvegstúdiót, ekkor kerül kihirdetésre az összegyűjtött összeg, mely az ezt követő napokban még gyarapszik a különböző magánakciók, stb. által, míg véglegessé nem válik.

Addig is a svájci SF2-es tévéadó reggeltől délutánig élőben adja az üvegstúdió adását.

süti beállítások módosítása