2011.02.13. 16:32

fegyvertartás és többiek

Ha jól számolom az első idei népszavazás. (csak mert eddig mindenki síelt)

Egy gyors körkép: állami szinten (tehát minden kantonban) csak egy kérdésben döntött a nép, mégpedig hogy szigorítsák-e a fegyvertartás szabályait. Zürich, Basel és néhány francia-svájci kanton kivételével mindenhol elutasította a nép a szigorításra vonatkozó beadványt, tehát továbbra is hazavihető a katonai fegyver, stb.

További, tartományi kérdésekről is döntöttek a polgárok, így pl. Zürichben arról, hogy megépülhet Svájc második legmagasabb épülete, egy gabonatároló; valamint megszavaztak egy hitelt a Landesmuseum kibővítésére. Bern kantonban arról döntöttek, hogy a meglévő Mühleberg atomerőmű mellé támogatnák egy második, Mühleberg II erőmű építését.

A mi kantonunkban pl. arról kellett még dönteni, hogy pl. növekedjenek-e a segélypénztár által kifizetett TB-hozzájárulások nominálisan, illetve a rászorulók köre bővüljön-e. Ez egy ilyen beugratós kérdés, amire egyértelmű válasz a NEM. Ugyanis nem a kiegészítő-segélypénztár általi támogatást kellene növelni, hogy csökkenjenek az egészségpénztári-terhek, hanem magát az egészségpénztári befizetést, tehát a havidíjat kellene mérsékelni, mert indokolatlanul iszonyúmagas.

Más kantonban pl. képviselőt választottak, valamilyen okból, stb.

Más: a nagy esélyes, Didier Cuche második lett csak a Garmisch-Partenkircheni lesikló világbajnokságon. A világbajnoki ezüst is kiváló teljesítmény, de akkora arca volt előtte, hogy megnyeri, hogy borzalom... Vén róka már, leglaább 4-szer futott neki a VB-aranynak, de úgy tűnik, ez hiányozni fog a gyűjteményéből örökre.

És még egy hír: pénteken zároltál Hosni Mubarak minden ismert svájci bankszámláját. Állítólag dollármilliárdokat  halmozott fel titokban magának és családjának.

2011.02.10. 09:35

műsorszünet idejére

Mindig érdekes, vicces a keresőszavak statisztikája egy blog(szerző) életében. Derűt hoz és megvilágosodást.
"mennyibe kerül egy ebéd Svájcban": ennél nagyobb hülyeséget ritkán lát az ember. Nem attól függ, hogy mit és hol eszel? De ha már itt vagyunk: McDonald's-ban vagy Burger Kingben egy menü 12 frank körül van. Ha veszel két zsömlét, egy csomag felvágottat, meg valamit inni, az is majdnem ennyibe kerül. A Coop vagy a Migros éttermeiben is nagyjából 12-20 frankból már tudsz enni valami finomat, fehér tányéron.

Következő páciens:
"mennyibe kerül Svájcban élni": sokba. A lakbér, a zöldség, gyümölcs, hús, kenyér, szolgáltatások sokba kerülnek. Mondjuk egy laptop kb. ugyanannyiba kerül, mint Magyarországon, a mobiltelefonok talán még olcsóbbak is, az IKEA is nagyjából ugyanannyi vagy picit olcsóbb. A benzin itt mostani árfolyamon kb. 330,-Ft, a dízel 340,-Ft.

"főműsoridőben mennyibe kerül egy perc": és akkor ne csodálkozzál, ha sose találsz rá, sose tudod meg. Komolyan, már kérdezni se tudunk???

Hagyjuk. Viszont ennyi itt töltött év után már nem csak egy látens, szorító életérzés, ez hanem írjuk már le: Svájc egy szép, de unalmas ország. Az évet úgy osztják be, hogy fondue-szezon, síszezon, farsang, tavaszi vetés, grillszezon, hegyi túra szezon, tüzijáték augusztus 1-én, aratás, fondue szezon. Mindez percnyi pontossággal, mint egy schauffhauseni, igen?
Napok óta semmi igazán fontos dolog nincs, nem történik, nem hallani. Csak ilyeneket:

  • a szomszéd faluban egy családi házban feltehetően egy apa lelőtte a feleségét meg két fiát, vagy ezek közül eggyel kevesebbet plusz saját magát. A rendőrség nem tájékoztat.
  • Egymás után teszik közzé a nagy cégek a 2010-es eredményeiket. A Novartis 10, a Roche még ennél is több milliárd frank nyereséget produkált. A Credit Suisse 5,1 milliárdot, ami viszonylag szerény eredmény. A zsíros falat, a nemzeti szent tehén, az UBS 7,1 milliárd frank nyereséget könyvelt. Ennek nyomán már nagyon izgágán ülnek a seggükön, hogy mi lesz azzal a részvénycsomaggal, melyre a 38 milliárd frankos gyorssegély (2008 őszén, mikor mindenki pénzért nyavajgott az államnál) ellentételezéseként tette rá a SNB (nemzeti bank) a kezét. Mivel most jól megy a szekér, szeretné visszakapni részvényeit, viszont akkor rögtön vissza kéne fizetni a kölcsön hátrelévő részét, ami igencsak 11 milliárd frank.
  • Tegnap lezajlott a svájci futballválogatott (ez majdnem olyan poénos, mint a jamaikai bobcsapat...) idei első meccse, méghozzá Málta ellen. Ha valaki azt hiszi, nincs rosszabb a magyar futballnál, hát megnyugtatom: van. (nem a csak a máltai...) Sérülések, reptéri logisztikában elkallódott futballcipők, ostoba sajtótéjákoztató vezette fel a meccset, ami nem hozott meglepetést. Mint a régi, komcsi időkben a gyári dolgozók: akkor is megkapják az órabérüket, ha nem csinálnak semmit, de azt nagyon. Még jó, hogy van a bíró, aki fütyül, különben azt se tudnák, mikor kell abbahagyni a semmittevést. Alex Frei olyan hisztis, már azt lehetne hinni, hogy meleg -akkor jól állna neki- többször fenyegetett már tavaly is, hogy "Na, most aztán vége, befejeztem a focit! Én megmondtam...!" na...de olyan, mint az LGT, aki legalább három demostaztánténylegutolsó búcsúkoncertet is tartott már az utóbbi 15 évben. Alex is még mindig játszik, még van képe felhúzni a nemzeti mezt.
    Eredmény 0:0, ez reálbérben kifejezve olyan 0:3,5 természetesen Málta javára.
    És ez a csapat fog pályára lépni majd az EB-selejtezőn pár hónap múlva Anglia ellen.
  • Az ikerkislányokat még mindig nem találják, az eltűnt apa a két kisfiával előkerült, Milánó környékén. Lassan mindenki becsavarodik.
  • A kormányfőasszony megint rapportra ment Brüsszelbe. Mondom én: akárhányszor az EU úgy akarja, magához inti a svájci kormányt, mint igazgató a nyilasmisit. Svájc a kétoldaló megállapodások egy harmadik fordulójáról, harmadik paksamétájáról szeretne tárgyalni, az EU szerint meg már nincs tovább: innen már csak egy lépés van,és az az EU-tagság. Nem elég, hogy nemEU-tagnként is mennyi pénzt pumpál Svájc az EU-ba...Na, szóval látjátok, ez is már lerágott csont, szóval uncsi ez az ország...

2011.02.08. 15:57

kék hírek

Sajnos csak rossz hírek vannak, mégpedig két hasonló esetről.

Az egyik hír arról szól napok óta, hogy egy apa elhozta volt feleségétől a lány-ikreiket, aztán eltűntek a térképről. A férfi állítólag Marseilleben felvett a számlájáról 7000 eurót, utána a  továbbutazott Korzikán át Dél-Olaszországig, ahol a vonat elé ugrott és szörnyethalt. Az autóját megtalálták, (pontosabban az ex-feleség autóját, amit a férfi ellopott); a kislányokról semmi hír, már egy hete; halálakor a férfinél 100 eurót találtak, a többit néhány részletben postán kapta meg a család, az apa hazaküldte a pénzt.

A másik hír nagyon hasonló, mint már említettem: egy apa a két kisfiával távozott otthonról és azóta semmi hír róluk.

Nekem leginkább mindig a gyerekek miatt szorul össze a szívem...annyi, de annyi gyereket ér valami szar ostoba, zombi, hicomat felnőttek miatt.

süti beállítások módosítása