2010.12.10. 11:30

elektro

Svájcba érkezésem előtt semmit nem tudtam az országról, de tényleg. Első, címbéli témájú pofáraesésem akkor történt, mikor a hajvasalómat be akartam üzemelni, még turista-jellegű, első itt tartózkodásomkor.
A helyzet ugyanis az, hogy nem passzol.
Svájcban, ha ilyet látsz, az nem valami "KAPCSOLTAM" -feladvány, hogy na vajon mi következik a harmadik sor végére...? - hanem egy tök normális hármas fali aljzat.


   

Az itt vásárolt elektromos gépeknek ennek megfelelően hármas villájú dugója van, igen?

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha szeretnénk összeköttetést az EU és Svájc között, ilyenre, vagy (innen származó kis-nagygép, laptop, vasaló, kivehető ajtajú turmixgép magyarországi vagy egyéb EU-ban használatához) ennek inverzére van szükségünk, mely közdarab (adapter) megvásárolható bármelyik OBI vagy hasonló barkácsboltban, kb 3-5 euróba kerül.
Nem szükséges adapter a -ha jól tudom szakmailag így hívják- nemföldelt, lightos csatlakozóhoz, mint amilyen mondjuk egy mobiltelefontöltő vagy magnókábel. Annak a két villája belepasszol a svájci falialjzatba, egy lyuk üresen marad...
 

 

2010.12.10. 10:11

megint kupon

Svájcban is léteznek, tevékenykednek és virágoznak a magyarországi vásárlóklubokhoz hasonló weboldalak (pl. brands.hu; citybrands.hu-t ismerem otthonról).

Ezek közül eddig kettőt ismerek és próbáltam ki, melyek a citybrands-hez hasonlóan működnek: groupon.ch illetve a deindeal.ch. Mondjuk itt is érezhető, hogy a zürichiek seggét nyalják, de azért néha el lehet kapni egy-egy klassz és tényleg hasznos, használható dolgot. A lényeg, hogy a webáruházban nem terméket vásárolsz, hanem termékre vagy szolgáltatásra érvényes kedvezmény-kupont.
Naponta városonként változhat a kínálat, egy-egy városra napi max. 2-3 féle ajánlatot kínálnak. Érdemes azonban az összes várost végignézni, hiszen sokszor akadnak online-shopokban beváltható kedvezmények.
Gyakoriak az éttermekbe szóló valamint a wellness-beauty ajánlatok.

Példa: vettem 1,-frankért egy kupont, ami online vásárláskor 20,-frank kedvezményt ért. Így vettem webshopban egy nagy doboz kontaktlencsét 20 frankkal olcsóbban. És így tovább. Mindenesetre figyelmesen olvassunk el mindent, ami az ajánlat leírásához tartozik, az apróbetű apróbetűjét is, hogy ne csapódjunk be.
 

2010.12.08. 08:40

és egy újabb választás

Ma reggel, pontosabban épp ezekben a percekben, reggel 8 óra körül, szavazzák, számlálják és értékelik a Bundespräsident(in), azaz amolyan legminiszterebb miniszter, vagy miniszterelnök választást. Tehát a 7 miniszter közül választ az egész parlament 1 főt, aki államfőként képviseli az országot 1 éven át; plusz 1 helyettest.
A nagygyűlésen (alsó, felsőház, meg mindenki) összesen 223 szavazócédulát osztottak ki, 18-an hiányoztak. 106 szavazattal meg is választották Mme Micheline Calmy-Rey-t a következő 1 évre miniszterelnöknek. (További szavazatokat kaptak: Didier Burkhalter 33, Ueli Maurer 20, Eveline Widmer-Schlumpf 20 és Simonetta Sommaruga 10. Simon Amman egetlen szavazatot sem kapott, nem tudom, miért. Doris Leuthard sem, mert ő az, akit most leköszön egy év után.)

Ez a 106 szavazat elég volt a megválasztásához, de valójában jelzés értékű, mert ritka kevés, kevesebb, mint az összes felét kapta. Az utóbbi 90 évben még senki nem kapott ennyire kevés szavazatot miniszterelnök-választáson. Mme. Calmy-Rey-t épp a napokban vonta kérdőre a parlamenti bizottság, hogy mégis mi a jó fenét művelt az emlékezetes "Líbiai-affér" alkalmával, sokmindent felrónak most neki, még az is lehet, hogy komolyabb vizsgálat indul ellene, illetve munkássága ellen. Sokan támadják, hogy nem eredményorientált, hanem egyszerűen az imázsát polírozza a reflektorfényben és a nagy szavak mestere. (de hát alapvetően francia, nem igaz? akkor miért vagyunk ezen meglepődve?)
De a svájci nép szereti és tiszteli a tradíciót: megválasztották őt, mert igazából most ő következik, őt illeti ez a poszt. (jövőre, a parlamenti választásokon aztán el lehet őt zavarni a csudába) A jobbosok semmi esetre sem választottak volna mást, pl. újoncot (Amman és Sommaruga) vagy még kevésbé a nagy szosziális szívű Widmer-Schlumpfot, aki még a minarettek védelmében is vitatkozott szinte az egész országgal, vagy most a kitoloncolási beadvány ellen amikor arról ment a népszavazás.
Egyébként ez a vizsgálóbizottsági felelősségre vonás is milyen már: egyrészt, hónapokat, majdnem egy évet várni egy kivizsgálásra? Meg aztán az akkori kormányfő, Hans-Rudolf Merz sem lett felelősségre vonva, amig lehetett volna. Most meg már elment nyugdíjba.
Különben is, nem az a lényeg, hogy a két túsz kiszabadult Líbiából?
Minek kell szennyest teregetni?
Hogy kinek mihez nem lett volna joga...?

Mi ez, Bábszínház?

A helyettes-választáson már az is szimbolikával bír, hogy 11-gyel többen, 234-en vettek részt a szavazáson, E. Widmer-Schlumpfot 146 szavazattal megválasztották tehát helyettes államfőnek. Mint korábban említettem: csak a jobboldal nem támogatja, legszívesebben hazaküldenék őt háziasszonykodni vagy rösti sütő kisiparosnak.

A szavazás után az alsó és felsőház (National- und Ständerat) ismét különvált és folytatja napi tevékenységét.

2010.12.07. 13:54

Basel Tattoo

A Basel Tattoo nem azt jelenti, hogy valamelyik Basel címerét rádtetoválják, miközben részegségben öntudatlanulsz.
A Basel Tattoo egy nagyjából egyhetes rendezvény, ahol egy hétig, napi átlag 2 előadást tartanak. A program mindennap ugyanaz, tehát tekintettel a nagy érdeklődésre, jelenleg ekkorára nőtte ki magát, ennyiszer adják elő a csoportok a programjukat.

2004-ban kezdődött a rendezvény sikertörténene, amolyan katonai őrezred éves kis teadélután-koncertjeként. Akkor az alig pár résztvevős összeállításban alig akadt vendég, túlnyomó részt svájci zenekarok játszottak. Azóta világhírű és -rangú zenei szemlévé nemesült, minden égtájról érkeznek katonai (és néhány nem katonai) zenekarok, közismert, fülbemászó dallamokat, indulókat játszva vonulnak fel a baseli kaszárnyában, teljesen egyedi, majdnem karneváli hangulatot teremtve különleges formációkkal, látványos show-elemekkel.
Minden évben július közepe-vége táján kerül megrendezésre és a jegyek elővételben december elején kb. 5 nap alatt el is fogynak. (Tehát valószínűleg idén is lemaradok róla, mert ki tudja, mit csinálunk jövő nyáron....ezt így nem lehet tervezni.)

Íme a hivatalos előzetes kisfilm. Különösen ajánlom a 3:45-nél kezdődö részt.

Eddig 17 ország zenekara vett részt a Basel Tattoo-n, Svájc, Norvégia, Svédország, Dánia, Új-Zéland, USA, Ausztrália, Anglia, Írország, Skócia, Japán stb... Eleinte meghívásos alapon történt a műsor összeállítása, de időközben annyira közkedvelt és magas rangú eseménnyé vált, hogy nagyon sok csoport maga jelentkezik, hogy szeretne résztvenni a műsorban, ám csak a legjobbak kerülhetnek be a programba.

Az előadást később a tv is műsorára tűzi (SF, 3sat, ZDF, stb.) és dvd-n is meg lehet vásárolni. TV kamerákon keresztül sokkal többet lát az ember, élvezhetőbb a látvány, a közeliek és a totálok, de az élő show  hangulata, a magávalragadó dobpergés és ritmusok igazából csak az arénában élvezhetők.
Ha valaki lemarad, akkor majd jövőre...ilyen siker mellett ugyanis biztos, hogy még sokáig megrendezésre kerül a Basel Tattoo.

(a honlap elvileg elérhető magyar nyelven is, kipróbáltam...hát nem értettem meg. Gépi vagy kínai fordítás...)

Egy cikk az indexről illetve a Wikileaksről. Meg a PostFinanceról.

süti beállítások módosítása