2010.08.31. 11:13

a svájci frank

A jelenleg forgalomban lévő bankjegyekről és érmékről.

Így néznek ki. A baloldali menüben az egyes címletekre kattintva megtudhatunk többet is róluk egyenként. A címletek alatt látható szürke körbeforduló nyíllal a bankjegyet megfordíthatjuk és hátoldalát láthatjuk.

Biztonsági elemek a bankjegyeken

Franktörténelem, azaz a régi bankjegy szériák

Frankjövő, azaz a tervezői pályázat eredményei - eredetileg 2010 őszére tervezte a jegybank egy új bankjegysorozat kibocsátását és bevezetését, de elhalasztották, kb. 2012 -ig. A linken láthatók a nyertes illetve a legjobb helyezett grafikák. A cél az volt, hogy a bankjegyek jellemző és megszokott színvilága megtartása mellett friss, modern megjelenésű pénzt alkossanak a tervezők. Az új bankjegyek egyébként valamivel kisebbek lesznek a tervek szerint. Én személy szerint sajnálom, mert nekem nagyon tetszik a mostani sorozat. Az újak pedig egyátalán nem.

Végül pedig az érmék. Sajnos nem írták ide, legalábbis én nem találom: az 5 frankos érmén Tell Vilmos portréja látható, a többin Helvécia egészalakosa vagy portréja. A svájci frank "fillérjét" úgy hívják, hogy "rappen". Sajnos én a 10 és 20 rappent még mindig nem tudom megkülönböztetni, "el kell olvasnom", hogy mi van ráírva...

És ha már pénzről beszélünk, nézzük, mennyit ér nagyjából. Az egy dolog, hogy tudjuk: a valutaárfolyam jelen idő szerint kb. 1 CHF = kb. 220,-Ft.

  • 5 rappenért valószínűleg még nem kapunk semelyik boltban semmit, de létezik olyan mobilhálózat, ahol a hálózaton belül ennyi a percdíj.
  • 10 rappenért lásd fentebb...két percet beszélhetünk.
  • 20 rappenért kapsz a pénztárnál valami kis édességet, rágót
  • 50 rappenért már lehet venni egy pohár olcsó joghurtot
  • 1 frankba kerül országon belül bárhonnan bárhová egy szabvány méretű levél expressz kézbesítése (A-Post). Másnapra, vagy legeslegkésőbb harmadnapra meg is érkezik. Akkor is, ha zárás előtt 5 perccel adod fel.
  • 2 frank jó például a bevásárlókocsikba. Ezen kívül ki tudsz vele fizetni egy doboz száraz Barilla tésztát, vagy majdnem 1,2 liter dízelt.
  • 5 frankossal tudok 5 percet szoláriumozni
  • 10 frankba kerül egy csomag 3,5 kg-os mélyhűtött hasábburgonya vagy 1 kg virsli. Vagy egy bafis póló a C&A-ban. Vagy 10 perc szolárium.
  • 20 frankért már tudok venni egy szülinapi tortát. Esetleg leárazáson egy bakfis farmert. Vagy egy kisbevásárlást el lehet intézni: kenyér, tej, felvágott, kis gyümölcs és csoki.
  • 50 frankba (pontosabban 49) kerül 1 hónap korlátlan internet. Vagy egy pár bakfis cipő. Vagy vehetünk rajta 1 évre, egész Svájcra érvényes autópálya-matricát (40,-Fr) és még marad 10 frankunk, ami még jól jöhet 10 perc szoláriumozásra.
  • 100 frankossal ki tudjuk fizetni a drótköteles felvonó árát, ami felvisz Zermattból a hegyek közé, pl. a Schwarzsee-Paradies-ig, ahonnan csodás kilátás nyílik a völgyre, a Gornergrat-ra, a Matterhornra és gleccserekre. És még kapunk is vissza 10 frankot, ami szintén jó lesz még valamikor 10 perc szoláriumra...
  • 200 frankért vettünk pl. egy TomTom GPS-t. Vagy pl. 278 frank az autónk havi lízingje.
  • 1000 frank hivatalosan ennyi a havi létminimum. Akinek a jövedelméből ennél kevesebb marad a számlák kifizetése után (lakbér, villany, TB, ilyesmik), az elvileg, illetve statisztikailag létminimum alatt él.

 

 

2010.08.31. 09:16

házasságkötés Svájcban

Tárgyaljuk az alapesetet, azaz egy Magyarországon élő magyar állampolgár szeretne házasságot kötni egy Svájcban élő svájci állampolgárral.
Vegyenek elő papírt, ceruzát és az Ország-Világ e heti számát...

 

  • Bemész a lakóhelyed szerint illetékes önkormányzathoz, ott is a népesség-nyilvántartó irodához. Kérsz egy Rád vonatkozó kivonatot házasságkötéshez arról, hogy név, cím, apja-anyja neve és hogy nem vagy házas.

  • Ezt hivatalosan lefordíttatod Svájc valamelyik hivatalos nyelvére (német, francia, olasz, végső esetben rétóromán) az Országos Fordító- és Fordításhitelesítő Intézetben. Általában pár nap-egy hét alatt elkészül, 7-10ezer forintba kerül. Tudtommal személyesen lehet csak intézni.

  • Bemész a születési helyed szerint illetékes önkormányzathoz, ott is az anyakönyvi hivatalhoz. Kérsz egy friss, ropogós születési anyakönyvi kivonatot. (Gyakorlott, fifikás versenyzők rögtön kettőt vesznek...) Könnyen előfordulhat, hogy ez 2.500,-Ft-os okmánybélyegbe kerül; erre készülj fel, idegileg és gyakorlatilag is. Ezt nem kell lefordíttatni, mert 3 nyelvű: magyar-angol-francia. A házasságkötési szándék benyújtásakor nem lehet 6 hónapnál régebbi!

  • Az 1. pont hivatalos fordítását és a születési akvi kivonatot kézenfogod és elmész vele a Külügyminisztériumba. Itt beadod őket és kérsz rájuk egy úgynevezett "apostille"-t, ami egy újabb hitelesítés, külföldön felhasználni kívánt magyar hivatalos dokumentumokra kötelező és újabb 5.500,-Ft darabja.
    Itt olvasható a részletes tájékoztató.

  • Ha kész, akkor mindkét házasulandó fél együtt elballag Svájc budapesti nagykövetségére a Stefánia útra (linket találsz jobbra az egyik hasábban) mivel a Pesti konzuli hivatal megszűnt, szerintem a Bécsben található regionális konzuli hivatalhoz kell fordulni vagy Svájcban a lakhely szerinti anyakönyvi hivatalba (Zivilstandesamt) és benyújtjátok a papírokat. Az előkészületekre mi Pesten kb. 9.000,-Ft-ot, Svájcban még kb. 300 frankot fizettünk.

  • Ha mindent leellenőriztek és rendben találtak, akkor kapsz egy levelet az anyakönyvvezetőtől, hogy menjetek be időpontot egyeztetni, stb.

  • Házasságkötéssel egyidejűleg a külföldi (magyar) házastárs B típusú, 5 évre szóló tartózkodási és munkavállalási-engedélyt kap. A lakhely szerinti önkormányzat amint értesül az akvi hivataltól a házasságkötésről, küld egy levelet, hogy megkezdődhet hivatalosan a Családegyesítés. Ehhez ki kell tölteni és beadni egy nyomtatványt (Familiennachzugsgesuch), azaz ezzel igényled a B igazolványodat. Az igazolványhoz kell 2 igazolványkép és 65 frank, valamint bizonyíték arról, hogy kötöttél TB-t valamelyik társadalom-biztosító egészség-pénztárnál. Ha még nem kaptad meg a TB-kártyádat, általában el szokták fogadni, ha a szerződést vagy a befizetésről egy bizonylatot bemutatsz és később mutatod be a TB kártyádat. (Ezt a külföldi igazolványt mindig az útlevéllel azonos névre állítják ki. Ez azt jelenti, hogy először még a leánykori névre...utána cseréltetni kell, újabb 65 frank.)

Házasságkötés (és nászéjszaka) után.

Névhasználat

A névhasználatról, a házasság utáni polgári jogállásról változott a törvény 2012. végén, íme az új változat. Tulajdonképpen a legfontosabb, hogy házasságkötéskor mind a férj, mind a feleség megtartja a saját Heimatortját (honosságát) és hogy megszüntetik a bonyolult és hosszú dupla családneveket.
http://www.admin.ch/opc/de/official-compilation/2012/2569.pdf

Ha bármely formában felveszi a férje nevét és névváltoz(tat)ás a végeredmény, akkor bizony kellenek új igazolványok, például új magyar útlevél. Ennek menete:

  • A svájci házassági akvi kivonatot le kell fordíttatni magyarra. Lehet Svájcban, lehet esetleg megint az OFFI-nál, ha valaki épp Magyarországon jár...

  • Ezzel, a születési akvi kivonatoddal, -régi, meglévő- útleveleddel valamint az új férjeddel elmész a berni konzulátusra (link szintén jobboldalt), leülsz és vársz.

  • Itt kapsz kb. 5-6 nyomtatványt, amit ki kell tölteni. Ez két dolgot szolgál: egyrészt Magyarországon honosíttatod a külföldön kötött házasságodat, másrészt egyúttal igényelsz új útlevelet az új nevedre.

  • Minden apró szarért felszámolnak költséget, itt 10 frank, ott 50 frank; a végösszeg kb. 220 frank, amit rögtön ott kell fizetni. Kb. 4-6 hónap, mire elkészül és értesítenek. Én októberben adtam be a kérelmet és márciusban kaptam értesítést, hogy átvehetem.

És még egy talán fontos adalék a házasságkötéshez és gyermekvállaláshoz: mikor milyen tartózkodási engedélyt kap a házasságkötés után a magyar fél illetve születendő gyermekük, ha a Svájcban élő házasulandó fél nem állampolgár, hanem szintén "csak" tartózkodási engedéllyel él Svájcban.

  • ha a férj B-vel rendelkezik: a feleség és a gyermek is B-t kap.
  • ha a férj C-vel rendelkezik: a feleség B-t, a gyermek C-t kap.
  • ha a férj L-lel rendelkezik: a feleség és a gyermek is L-t kap.
  • ha a férj svájci állampolgár: a feleség B-t kap; a gyermek általában svájci állampolgárságot kap.

 

Meg hasonlók.

Jelen idő szerint ha valaki hivatalosan munkát vállal Svájcban és teljesen hivatalosan működnek a levonások-befizetések, akkor a következő százalékokkal kell számolni.

Munkavállaló bérét terhelő szociális levonások

AHV/IV/EO (nyugdíj és rokkantnyugdíj-járulék) 5,15%
ALV (munkanélküli járulék) 1,1%
PK (Pensionskasse, ez a 2. fajta nyugdíjjárulék) 6-8% (ennek számítási
alapja nem a brutto bér, hanem egy a brutto bérből számított bázisösszeg)
UV (Balesetbiztosítás) ennek egy része az NBU=NichtBetriebsUnfall,
azaz nemüzemi-baleset 0,68-4,87%, szakma-rizikó szerint meghatározott.

Munkáltató által ezen felül megfizetendő járulékok:

AHV/IV/EO 5,15%
Kezelési költség AHV  0,6-3% (ennek számítási alapja nem a brutto bér,
hanem a közösen befizetett AHV/IV/EO, azaz a brutto bér 10,1%-a)
ALV (munkanélküli járulék) 1,1%
PK 7-11%
BU (üzemibaleset-biztosítás) 0,17-13,5% szakmafüggő
FAK (sajnos ezt nem tudom pontosan most, minek a rövidítése) 0,1-4%
ezt a százalékot a kanton határozza meg.

Svájcban családi összevont önadózás működik. Ez azt jelenti, hogy a munkáltató semmiféle SZJA-előleget nem von le és nem utal át az "APEH"-nek. Mindenki saját maga tölti ki és adja postára az adóbevallását valamint fizeti meg az éves jövedelemadóját. Lehet egyösszegben és lehet 3 részletben.Lehet előleget befizetni és lehet utólag megfizetni.

A SZJA mértéke a lakhelytől és néhány személyes élethelyzettől függ. Minden településnek megvan a maga adókulcsa; ez egy jellemző szám, kb. 92-135% között mozog. Tehát a gyakorlatban mondjuk egyik faluban ugyanannyi jövedelem után mondjuk fizettem 5.000,-frank adót, aztán elköltöztem a szomszéd faluba, itt meg most fizetek 4.500,-frankot. És még jó, hogy nem két faluval arrébb költöztem, mert ott ugyanennyi jövedelem után lehet, hogy 6.200,- frankot kellene fizetnem. Így működik.
Ez a százalék az úgynevezett Steuerfuss (adókulcs), ami minden település és kanton honlapján megtalálható. Ritka esetekben évente változhat, minimálisan, de nagyjából állandó. Jellemzően azokon a településeken alacsonyabb az a SZJA, ahol több az ipar és a településnek több bevétele van a cégek által befizetett adókból. És mondjuk nem kell olyan nagyvárost működtetniük, finanszírozniuk, mint Bern (Parlament...) vagy Zürich.

A külföldi munkavállalók úgynevezett Quellensteuert fizetnek, ezt levonja a munkáltató a bérből és nem településenként, hanem kantononként változik, másképp szólva egy kantonon belül egységes. Mértékéről a kantonok honlapjain tájékozódhatunk.


 

2010.08.30. 11:12

körkérdés

2011-ben lesznek parlamenti választások Svájcban. A jobbos SVP (Schweizerische Volkspartei) már elkezdett gyúrni a meccsre, mégpedig egy a népnek feltett kérdéssel. Ez amolyan népmesei "egyet mondok, kettő lesz belőle": egy kérdésből (azaz inkább problémából) csináltak tizet.
Mind a külföldiek bevándorlásának ilyen-olyan megszorításával foglalkozik.

A helyzet az, hogy szerintem Svájc túl régóta túl bőkezű és jóhiszemű volt a bevándorlókkal, a menedékjogért könyörgőkkel és egyszerűen betelt a pohár. Mára azonban sajnos annyira, de annyira tele ez a pohár, hogy az ostor -mint mindig hasonló esetelben- azokon is fog csattanni, akik tényleg nem úgy és nem is azért jöttek vagy jönnének az országba.
A helyzet az, hogy a nép nagy részének elege van a mindenféle színű és szagú külföldiekből, a kormány viszont még mindig szépítgeti a statisztikákat: "jaj, hát nem is annyian, hanem csak ennyien vándorolnak be...nem is annyi, csak ennyi a menekültstátuszért folyamodók száma és lám, évente 3-at el is utasítunk...jaj, hát mi mindig is egy gondoskodó és szociálisan érzékeny állam voltunk...jaj, hát ezt nem tehetjük meg...."
Ugyan. Néhány kérdésre még én is, külföldiként is ugyanúgy szavaznék, ahogyan a feldühödött svájciak. Ami sok az sok.
Íme az ötletek, amikről el lehet dönteni, hogy a polgár támogatja-e vagy sem.:

    • Az EU-val kötött szabad költözködési jogok azonnali újratárgyalása.

    • Az EU-val kötött szabad költözködési jogok azonnali felmondása, újratárgyalás nélkül.

    • A fellebbezési jog eltörlése elutasított állampolgári kérelem esetén.

    • "Próba-állampolgárság": a megadott állampolgárság meghatározott évig visszavonható legyen, hogy ha pl. az új állampolgár bűnelkövetővé válik, kitoloncolhassák, elvehesség az új állampolgárságát.

    • Letelepedési engedély visszavonása, ha az ember több éve folyamatosan szociális segélyen él, munkanélküli.

    • A családegyesítés legyen nyelvtudáshoz kötött. Azaz egy tartózkodási vagy letelepedési engedélyt kapott, (esetleg már állampolgárságot is) külföldi ember rokonsága csak abban az esetben telepedhet vele együtt Svájcba, ha legalább minimális nyelvtudásal rendelkezik, vagy azonnal elkezdi tanulni, illetve a gyerekek az iskolában kötelezően tanulják valamelyik hivatalos nyelvet.

    • Bűnöző külföldiek azonnali és konzekvens kiutasítása az országból, tartózkodási, esetleg beutazási engedély megvonása.

    • A bevándorlók írjanak alá egy nyilatkozatot, hogy jóhiszeműen jönnek az országba és az itteni törvényekhez híven akarnak élni. Betartják az itteni szabályokat, stb...

    • Illegális bevándorlók, itt tartózkodók kiutasítása.

    • Egy nemzeti Hot-line létrehozása, ahol jelenteni lehet a visszaéléseket.


Na, hát némelyikkel kapásból lehet vitatkozni, vica és versa...Vitatkoznak is a fórumokon.
Például miért csak a bevándorlóknak kell írásban nyilatkozni arról, hogy tisztalni fogják a svájci törvényeket, mikor nyilván vannak svájciak is, akik nem tisztelik a törvényt...?
Vagy a legszarabb ez az utolsó: tiszta rendőrállam...amúgy is minden szarért feljelentgetik egymást, hát még ha hot-line lesz erre... Aztán majd az éjszaka közepén megáll a ház előtt egy fekete Volga...
 

2010.08.25. 09:09

Miss Universe

Hát ezt muszáj...

Jól prezentálja az itteni viszonyokat maga a tény: a Miss Universe 2010 szépségverseny 3 résztvevője is Svájcban él: Miss Svájc, Miss Albánia és Miss Koszovó.
Itt azt kéne írnom, hogy "no komment". Csak hogy ne legyek rassziszta meg diszkriminatív. Pedig tényleg nagyjából ebből a három nemzetből áll Svájc.

Megint tanultam valami újat: a Miss Universe verseny Donald Trump tulajdona. Fotóztatta is magát szorgosan a bikinis lányok koszorújában.

Ízlésről nem vitatkozunk, de azért picit mégis: évről évre a barnahajú, latinó típusú lányok lesznek világszépe. Holott az a hír járja, hogy a férfiak a szőkéket szeretik. Meg egyátalán: miért mindig ugyanolyan lányok lesznek szépségkirálynők? Meg lehet nézni a fotókat: a különböző évek győztesei mintha unokatestvérek lennének. Legalábbis.

Amikor  Linda Fäh-t megválasztották Svájc szépének, már akkor huhogtam, hogy ez milyen már... A svájci nők mondjuk híresen rondák, túl merész eredményt tehát amúgy sem vár az ember: vagy egy bevándorló-keverék a győztes, vagy egy unalmas és kemény vonású, karakter nélküli alpesi szöszi. Ezt alátámasztják a 2010-es szépségkirálynő választás versenyzői. (Magyarországon bármely település járókelői közt sokkal szebbeket találni)
De hogy a Miss Universe választásra egy ilyen nevetséges vörös, bordélyházfüggönyben küldték szinte "vágóhídra" szegény Lindát, az már sok(k).

Szemben a jóval vagányabb, szexibb, izgalmasabb kosztümökkel...  

Jó, megértem: lehet, hogy ha stylist és vagy divattervező lennék, én se Svájcot választanám, a már említett felhozatal-béli hiányosságok miatt, meg egyátalán. Sírva menekülnék az országból. Vagy melegnek állnék.  Más mentalitás. Egy svájci nő meg van arról győződve, hogy az abszolút természetes, puritán az értékes.  (olvasói levelek is bizonyítják bármely magazinban) Még csak a szempilláját sem festi, mert minek az. Rövid, praktikus, formaidegen frizura, szövetnadrág és bénapoló. Abszolút feministák, ők diktálnak. Azt gondolják, ők tökéletesek úgy, ahogy vannak, csak semmi móka-kacagás: gyereket szülnek, dolgoznak, nőegyletbe járnak.
Aztán pofára esnek, amikor a kétségbeesett pasasok készek akár több ezer svájci frankot is fizetni azért, hogy külföldről hozzanak feleséget. A mi kis falunk 5700 lelket számlál körülbelül. Minden hónapban meg lehet nézni a hírdetőtáblát az önkormányzat épületénél: minden hónapban legalább egy külföldi házasság köttetik. Svájci pasi vesz el nőt pl. Marokkóból, Indonéziából, Braziliából stb.


Már csak azt nem értem, hogy hogyan élheti túl itt  ezt a hozzáállást, a nőiességnek ezt a tátongó hiányát a legtöbb divatház. A Dior, a Chanel... nem értem. Még egy egyszerű L'Oreal sem tud eladni szinte semmit: tömegesen vannak leárazások. Minden évszakban össze vannak dobálva a L'Oreal rúzsok, körömlakkok, egyéb szépítőszerek egy nagy halomba, lehet köztük válogatni, mint a kínai zoknik közt a Tescoban.
Ha az ember lát egy közepesen kellemes kinézetű nőt, biztos lehet benne, hogy magyar, ukrán esetleg félvér spanyol, vagy elzaszi.
Lányok, tuti, hogy lenne esélyetek nektek is egy svájci pasinál!

2 komment

Címkék: bulvár

2010.08.25. 08:29

stricik a bíróság előtt

Ma reggel kezdődik a zürichi bíróságon annak a 4 magyar stricinek a pere, akik 15 nőt brutális módon fogva tartottak és prostitucióra kényszerítettek Zürichben. A Sihl folyó partján van egy sétány, amolyan "kocsisor", mint a nyóckerben. Itt kellett naponta akár 10 órán át kuncsaftokat kényeztetniük a megfélemlített nőknek, akiket mindenfélével fenyegettek: pl. hogy megerőszakolják a nő 7 éves gyermekét vagy bántalmazzák a Magyarországon maradt hozzátartozókat a "kapcsolataik".
Állítólag két nő teherbe is esett a svájci tortúra idején, belőlük szó szerint kiverték a meg nem született csecsemőiket.
(20min.ch)

1942 óta Svájcban legális iparág a prostítúció. Vannak kijelölt zónák és a bejelentett piros lámpás házak hivatalosan kínálják portékáikat. Ami büntetendő: prostitucióra kényszerítés, emberkereskedelem e célból, erőszak, stb.
Nemrégiben egész dokumentumfilm-sorozat foglalkozott az állami tévében a témával.
 

2010.08.23. 16:11

bevándorlás

Az itteni "külügyminisztériumot" úgy hívják, hogy Eidgenössisches Departement für auswärtige Angelegenheiten, (=külhoni dolgok szövetségi ügyosztálya) innen jön a rövidítés: eda.ch. Itt lehet megtalálni csaknem mindent, ami Svájcban élő vagy ide utazó külföldieket érint.

Például a különféle tartózkodási, letelepedési és munkaengedélyekről.
Ugye, a többséget ez érdekli a legjobban.
(Míg el nem felejtem: a svájci hivatalos oldalak legalább 3 nyelvűek, legtöbbje még angolul és esetleg portugálul is elérhető, tessék keresni valamelyik sarokban nyelv-választó gombokat.)

A bevándorlás ABC-je itt a "B" betűvel kezdődik. Az alábbiak az EU tagországok állampolgáraira vonatkoznak.

  • "B" típusú külföldi igazolvány
    Ez az 5 évre szóló tartózkodási és szabad költözési engedély az egész ország területére. Létezik munkavállalási engedéllyel egybekötve és anélkül. EU állampolgárok az igazolvány munkavállalási engedély nélküli változatát szinte minden további nélkül igényelhetik, amennyiben pl. bankszámlán fel tudnak mutatni a kanton által meghatározott, minimális anyagi biztosítékot a megélhetésükre.
    5 év eltelte után meg kell hosszabbítani. Előfordulhat, hogy igazolnunk kell a hosszabbítás kérvényezésénél, hogy jártunk nyelvtanfolyamra, ill. beszéljük valamely államnyelvet vagy pl. ha munkavállalási engedéllyel egybekötött a B igazolványunk és az utóbbi 12 hónapban munkanélküliek voltunk, lehet, hogy csak 1 évet hosszabbítanak, nem 5-öt.
     
  • "C" típusú külföldi igazolvány
    Ez határozatlan időre szóló letelepedési és szabad költözési engedély. Ez már közelít a svájci állampolgársághoz. Kb. 5-10 éves hivatalos és életvitelszerű itt tartózkodás után lehet kérvényezni. Mivel határozatlan időre szól, nem kell hosszabbítani.
     
  • "Ci" típusú külföldi igazolvány
    Ez a nemzetközi szervezetek, kormányok, stb. Svájcban tartózkodó -külföldi- megbízottjai, képviselői és hivatalnokai legközelebbi hozzátartozóinak (házastárs és gyermek) szól.
     
  • "G" típusú külföldi igazolvány
    Ez tulajdonképpen csakmunkaengedélynek tekinthető: olyan külföldiek kaphatják, akik nem Svájcban laknak, de itt dolgoznak. Régebben, míg szigorú országhatárok szegélyezték az országot, ez az engedély az ún. határsávban lakó és ott dolgozó (=értsd: pl. Németországban a határsávban lakó és Svájcban, a határsávban dolgozó) külföldi állampolgároknak jött jól. Manapság csak annyi a feltétel, hogy heti egy alkalommal mindenképpen vissza kell térni a lakhelynek számító országba. A modern technika vívmányaival ez akár repülőgéppel, Magyarországról is megtehető, tehát a határsávos elmélet már nem gyakorlat. Kivéve Románia, Bulgária; ők még nem kaphatnak ilyet. (még repülővel sem...)
    Elvileg korlátlan időre szól, ha az embernek korlátlan idejű munkaszerződése van. Ha 365 napnál rövidebb a munkaszerződés, akkor annak érvényességéig szól.
     
  • "L" típusú külföldi igazolvány
    Ez egy, a B-hez hasonló tartózkodási engedély, legfeljebb 1 évre szól, utána hosszabbítgatni lehet-kell. Létezik munkavállalási engedéllyel egybekötve, illetve anélkül. Olyan külföldiek számára, akik valamely meghatározott céllal, több, mint a 90 napos turistáskodás, Svájcban szeretnének maradni életvitelszerűen. Pl. tanulók, egyetemisták, esetleg ha valaki fél éves levegőkúrára érkezik a hegyekbe - munkavállalási engedély nélkül.
    Vagy:
    munkavállalási engedéllyel együtt kapható, ha valakinek 90 napnál hosszabb, de 365 napnál  rövidebb (pl. fél év, 8 hónap, ilyesmi) idejű munkaszerződése van.
    Ezt az engedélyt szokás kiváltani akkor is, ha az ember idejön szerencsét próbálni, munkakeresés -hosszabb- idejére.

Ezen kívül léteznek még különféle engedélyek a nem-EU országok állampolgárainak, valamint különféle menekült-státuszokra. Ezeket nem részletezem, ha esetleg valakit mégis érdekel, írjon.

Idénymunkát legfeljebb 3 hónap időtartamig lehet vállalni munkavállalási engedély nélkül is (turistaként is ennyit lehet az országban tartózkodni, szóval ez egybevág), nem engedélyköteles, de a lakhely szerinti önkormányzatnál bejelentési kötelezettség érvényes.

2010.08.23. 09:40

A nemzeti lovarda

A Nemzeti Lovarda (Das Schweizerische Nationalgestüt) központja Avenche-ban van, ez a település volt a római-kori Helvécia központja, fővárosa. A Lovardát 1899-ben alapították és természetesen fő feladata a nemzeti lovas értékek megőrzése, gyarapítása, a nemzeti fajta, a "Freiberger" tenyésztése.

Csakhogy spórolásból meg akarják vonni az állami támogatást, ami egyet jelentene a megszűnéssel. Voltunk az itteni "tavaszi BNV-n", ahol lovasbemutatót is néztünk és utána be lehetett menni az istálló-területre. Ott is és még számtalan fórumon aláírásgyűjtés folyt a Lovarda megmentéséért.
Nagyon sokak szeretik a lovakat, a lovas sportokat; a II. világháború óta megduplázódott a lovak száma az országban. Vidéken mindenhol látni kisebb-nagyobb lovardákat, annak ellenére, hogy kevés a hely vágtázni, ráadásul mindig útban van egy-két hegy, nem úgy, mint Magyarországon.

Még többeknek nem fér a fejébe, hogy hogyan lehet megvonni egy ilyen nemzeti értéktől a támogatást, mely mértéke az államkasszának aprópénz, miközben minden más kevésbé fontos (=vérlázítóan érdektelen) dologra ennek többszörösét költik. Pl. többszás milliót pumpáltak különböző bankokba, azok megmentéséért. Ugyanezek már a rákövetkező üzleti negyedévben szarrá keresték magukat, csesznek visszafizetni a segélyt és szétröhögik magukat az ostoba államon.

 

2010.08.23. 08:18

bírkózás 2.0

Vasárnapra meglett az új "Schwingerkönig", azaz a homokbanbírkózás új Királya.
Még csak 20 éves, Kilian Wengernek hívják és mind a 8 mérkőzését megnyerte. Ő a legfiatalabb bajnok és állítólag a legjóképűbb. A Berner Oberland régió szülöttje és miközben mi is épp errefelé autóztunk vasárnap, a rádióinterjúban nagyon örült győzelmének

2010.08.20. 15:03

A Vörös Kereszt

Halálának 100. évfordulója alkalmából Svájc egy szép akcióval emlékezik a Vöröskereszt megálmodójára: egyrészt a 2010-es év Henry Dunant (törekvéseiért 1901-ben ő kapta az első Nobel-Békedíjat) emlékének lett ajánlva, másrészt kb. 60 világhírességet kért  fel a svájci Vöröskereszt, hogy ragadjanak ecsetet és fessenek egy-egy vörös keresztet. A festményekre a svájci ricardo.ch internetes árverési oldalon lehet licitálni, a bevételt teljes egészében a szervezet kapja.

Egyébként nem véletlen, hogy annyira hasonlít a svájci nemzeti lobogó és a Vöröskereszt jele.

(A Svájci Vöröskeresztet végül Dunant papírra vetett elképzelései alapján 1866. június 17-én Dufour Generális és Jacob Dubs miniszter alapította meg.)

Néhány név a prominens, alkalmi festők közül: a Dalai Láma, a svájci miniszterek, Hans Erni, aki 101 éves festő, Carl Lewis, Miss Schweiz 2008...

1 komment

Címkék: humán

2010.08.20. 13:52

bírkozás

Idén augusztus 20-22-én rendezik meg Frauenfeldben az "Eidgenössisches Schwing- und Aelplerfestival"-t, ami kb. Szövetségi Birkozó- és Alpesi Gazda Fesztivál. Itt található a nemzeti szövetség honlapja.

A "schwingen" egy speciális, svájci birkózás-szerű nemzeti sport, távol-keleti megfelelője lehetne a szumó-bírkózás. Hagyományos öltözékben, kör alapú homokos pályán folyik a verseny. Az utóbbi időben, az egyenjogúság nyomán női és lány versenyeket is rendeznek. A győztes nem kap(hat) pénzjutalmat, de egy adományokból álló, értékes nyeremény-gyűjteményből válogathatnak a helyezettek, pl. található a nyeremények között 12'000 frankot érő tenyészbika is, mivel ez a sportág alapvetően egy "Bauersport", vagyis a gazdálkodó parasztok csatája (volt).
A győztes a Schwinger-König (a "Bírkózás Királya") címet nyeri el és nemzeti hős lesz.

Később ezzel a címmel majd tejet, sajtot fog reklámozni a közszolgálati tévében.
 

2010.08.20. 13:41

Választások

2010. októberében két miniszter is visszavonul, helyükre már keresgélik a jelölteket. Leuenberger kb. közlekedési és vízügyi témákban ügyetlenkedett, Merz pedig pénzügyi dolgokba ütötte az orrát.
Merz egyébként az ezelőtti ciklusban miniszterelnök volt, így volt joga beleavatkozni (=lásd hátráltat; Révai Nagylexikon 4. kötet, 538. old.) az úgynevezett Kaddhaffi-incidensbe. Keresztbe-titokba megkerülte a fogságba került két svájci kiszabadításán fáradozó külügyminiszter-asszonyt, hősködni akart, de nem számolt azzal, hogy Kaddhaffinak esze ágában sem volt betartani az ígéreteit. Jól bepalizta Merz-t, ő meg röhögött a sivatagi sátortáborában.

Most pedig már tologatják jelöltjeiket a pártok, minden hírek a lehetséges utódokról szólnak. Igazából eléggé édesmindegy, ki ül a székben, mivel a dolgok nem a héttagú "kormány"-ban dőlnek el, hanem a nemzetgyűlésben (=Nationalrat, országgyűlés).
 

2010.08.20. 10:12

Kezdetnek nem rossz

Szerettem volna -én is- egy svájc-blogot készíteni és több blogszolgáltatónál is próbáltam beregisztrálni az egyszerű "svajc" vagy "swiss". url-t.
Sehol sem sikerült.
A freeblogon egy jó és sokáig aktív blog maradt árván, mivel írója továbbállt Svájcból, a többi szolgáltatónál pedig csak be vannak regisztrálva a blogok, tartalom nélkül.

Az egyik ilyen blogon fülszövegként találtam az alábbi szösszenetet, gondoltam, kezdetnek legyen ez. Én aztán majd úgyis másképp folytatom.

"Sokan hiszik, hogy Svájc demokratikus, neutrális, békés hely. Tévednek! A demokrácia különbözö definiciói mind elbuknak Svájc estében. Itt csak egy példát mondok: a kormány már hosszú évtizedek óta nem leválasztható Svájcban. Neutralitás? A II. világháborúban Hitlert szolgálták és pénzelték. Még kocentrációs táborokat is építettek, "bérmunkában" Svájc területén, ahol német hadifogságba esett francia katonákat tartottak fogva, pl. Büren an der Aare mellett. A hidegháború éveiben, aki turistaként megfordult keleten (pl. Szuvjetúnióban), állandó megfigyelés, lehallgatás alatt állott, évtizedeken keresztül. Ezrek vesztették el az állásukat ilyen okok miatt, miközben sejtelmük sem volt az okokról. Emberi jogok? A sárba tiporják a minden hivatalt átszövö maffiaszerü korrupciós rendszerükkel. A gyermekkereskedelem és gyermekkényszermunka úgy virágzik, mint sehol európában. Több mint 25´000 gyermeket tartanak fogságban törvénytelenül, vagy olyan törvények alapján amiket 1907-ben írtak, amikor szegény családból származó gyrekeket még nyíltan, piacokon árulták, gazdáknak és kézmüveseknek rabszolgaként. Ez mind csak morzsája annak a gyalázatnak ami Svájcban ma, mindenfelé történik. Ami ott a normalitás. Az életszínvonal a fölszinen magas és ez megtéveszt. De honnan jött a sok pénz? Egy példa: Ha Svájc nem olvasztotta volna át hitler minden lerohant ország nemzeti bankjából elrabolt aranyát, "Svájci arannyá" a nácik már 1943 elött nem birták volna a hadiiparukat tovább finanszírozni és véget ért volna a II. világháború. Hálával tartozunk eme erkölcstelen érdekközösségnek, mely nemzet s nemzeti nyelv híján, nem más mint rablók és útonállók érdekközössége. Svájc - Európa félreismert szégyene. Állítom és tudom bizonyítani."
 

süti beállítások módosítása