Már majdnem azt írtam bejegyzés címnek a "közlekedjünk!" analógiájára, hogy "szemétkedjünk!" - de aztán mégse... :-)

Svájcban regionális szinten történik a szemét gyűjtése. Alapszinten ez azt jelenti, hogy a lakhelyed szerinti boltban (Coop, Migros, Landi, Volg, Denner, bármi...) kell venned szemeteszsákot vagy matricát. Nem biztos, hogy a szomszéd faluban megvásárolt szemeteszsák érvényes a Te faludban is. Én szóltam előre...! (Kép: kék baseli szemeteszsák balra, szürke szemetzsák a Zuchwill-i szemétégető vonzáskörzetéből illetve alant egy matrica Gränichenből)

 

 

 

Ha a spéci szemeteszsákot veszed meg, annak az árában benne foglaltatik a szemételszállítás díja, tehát a zsák megvételével fizeted ki. Általában rá van nyomtatva a szemetet elszállító vagy kezelő cég neve; több méretben is megvásárolható, általában 10-20 darabos gurigában, 17-35-60-100 satöbbi literes méretben, kinek mekkorája van...A mi falunkban pl. 10 db 17 literes (ez egy olyan nagyobbfajta felmosóvödör) zsák díja 6,40 frank.

Ez a guriga pl. 10 darab 35 literes zsákot tartalmaz és Bernben érvényes.

Van egy másik lehetőség is: gyűjtheted a szemetedet bármilyen plasztikszatyorban, zsákban, bármiben. Aztán elmész ugyancsak a lakhelyed szerinti boltba és veszel egy értékmatricát, ezt ráragasztod a szemetedre vagy ha van saját konténered, vásárolhatsz rá konténer-matricát, pl. egy 800 literes konténerhez, stb. jól látható helyre, felragasztva, igazolva ezzel, hogy megfizetted az elszállítás költségét.
Ahol nincsen szemétgyűjtő konténer, pl. családi háznál (nem kötelező), azon a napon szokták kitenni a szemetet a ház/kapu elé, amelyik napon van szemételszállítás. Erről a házgondnok biztos szívesen ad tájékoztatást, illetve szemrevételezés után mi magunk is meggyőződhetünk arról, hogy mikor jön a kukásautó. Ahol van a háznál (társasház) konténer, nyilván bármikor beledobhatjuk az összegyűjtött szemetet zsákostul.

Felmerülhet a kérdés, hogy "de mit csinálok napokig a szeméttel, és főleg, ha bűzlik?", igen? Én, a lakótelepi szemétledobó 7*24 órás üzemidején felnőtt és elkényelmesedett kispolgár is megtanultam kezelni a problémát. Joghurtos, tejfölös, akármis műanyagpoharakat tisztára öblítem, a felvert tojás héját szintén, az előrecsomagolt hús, felvágott, satöbbi tálcáját, csomagolását szintén. Satöbbi. Ez nagyon macerásnak tűnhet, meg azt is tudom, hogy nincs mindenkinek annyi ideje, mint nekem, semmirekellőnek, aki nem dolgozik, de hát ez van. Végülis minden kaja végén elmosogat az ember, nem? És mikor már az edényekkel készen van, a vízben kicsit ki lehet lubickoltatni a csomagolásokat, tojáshéjakat. Vagy másik megoldás, hogy adagonként kis nejlonba bezacskózzuk a szemetet és úgy dobjuk a szemeteszsákba.
(valamint abban a kegyben van részem, hogy a kert végében van egy komposzt-gyűjtő, tehát a hagymahéjat sem kell szagolnom)

A szemételszállításnál nincsenek olyan kitételek, hogy bontott anyagot nem visznek el, meg építési törmeléket, meg mittudoménmit. Egy normál átlag háztartásból nagyjából bármit kirakhatsz a szemétbe, például költözésnél szétbontott bútort, deszkát, akármit, csak kell venned rá a már említett értékmatricát és be kell tartani a méretre vonatkozó előírásokat, pl. ha a matrica 20 kg-ig és max. 100 cm hosszúságig szól, akkor készítsünk ekkora pakkokat a bontott cuccokból, különben otthagyja a kukásautó.
A szemételszállításért a zsák illetve matrica megvásárlásán kívül mégegyszer fizetni kell, mégpedig a lakhely szerinti önkormányzat küld egy évben 1-2 csekket szemétdíjról, amit be kell fizetni.
Szemetünk ezután valamelyik szemétégetőbe kerül, amilyenben már voltam is, mikor nyíltnapot tartottak: a szemét mindenféle tüzet tápláló extra anyag hozzáadása nélkül 1000°C-on ég el, a termelt hőt és gőzt tisztítás után elszállítják a szomszédos papírgyárba dolgozni, az égési termékből kivonják a fémeket, pl. több tonna higanyt értékesít a szemétégető évente...satöbbi. A legvégén visszamarad egy ilyen sárszerű barnás-fekete anyag, amivel már nem tudom, mit csinálnak, ha érdekel valakit, utánanézek szívesen.

Mivel nem olcsó a szemétdíj, érdemes dugig tömni a zsákot, de tényleg, pattanásig; valamint preferálni a szelektív gyűjtést, hogy minél több olyan szemét kerülhessen a szemeteszsákba, amit tényleg csak oda lehet dobni. Általában a bevásárló-központoknál, van szelektív hulladék-gyűjtő, de településenként is legalább 1 szemétgyűjtő telep van, ahol meg lehet szabadulni törvényesen és ingyen az üveg- és fémneműtől, elemektől. PET palackok gyűjtésére minden árusítóhely köteles konténert biztosítani.
Van évente legalább 4 alkalommal papírgyűjtés, tehát papírral sem érdemes teletömni a szemeteszsákot.

Figyelem! Eléggé komolyan veszik a tiltott szemétlerakást, eldobást, nem egyszer lett már belőle rendőrségi ügy, ha a szemét tulajdonosának nyomára akadnak a tartalom alapján. Tehát még csak eszünkbe se jusson erdő szélén szemeteszsákokat eldobni.

Most olvasom egyébként, hogy január elsejétől csökken a szemétdíj, azaz a zsákgurigák ára mifelénk, amint a táblázatban is látható. Pl. a már említett 6,40 helyett ha ma elmegyek a boltba venni egy 10-es pakkot, már csak 5,90-et kell érte fizetnem.

További információk elérhetők a saját településed honlapján (www.településneve.ch) illetve az abfall.ch oldalon.

2011.01.05. 13:39

közlekedjünk! vol.2

Láttam a statisztikában, hogy valaki a "mennyibe kerül a svájci autópálya-matrica" keresőkifejezéssel jutott el a blogomra.
Nos, a matrica ára 40,- CHF. Egyetlen egy fajta matrica létezik, ez a 40 frankos; nincs heti, havi, négynapos, 39 napos...
Ez a matrica ennyiért azt tudja, hogy az 1790 km-nyi autópálya-hálózaton, beleértve az összes közúti alagutat, valamint az összes további közúti-úthálózaton egy évig autózhat az ember.
Ez a matrica már kb. 20 éve ugyanennyibe kerül. Kis összehasonlítás: például Ausztriában 7,90 euró azaz kb. 10 CHF a 10 napos matrica. De külön kb. 7-8 eurót kell fizetni, ha útközben az Arlberg alagúton kell áthajtanod, vagy a Grazot elkerülő (pontosabban a város alatt húzódó) alagúton. A zalai határtól lejutni a horvát tengerpartra egyszer, csak oda, vagy szintén egy út mondjuk Dijonból Marseilles-ig még talán a svájci éves matrica áránál is több...

A matrica meglétét a határon beutazáskor szemrevételezéssel gyakran ellenőrzik. Ha nincsen, a határon meg lehet vásárolni, vagy már a határ előtt bármely szomszédos országban. Illetve én is szívesen küldök elővételben, ha valakinek szüksége van rá.
További érdekességek a közlekedésről később...
 

2011.01.05. 12:44

közlekedjünk!

Már érintettem a téma egyik részét, azaz hogy mi a teendőnk a jogosítványunkkal, ha ki-bevándorlunk Svájcba. További információ jogosítvánnyal kapcsolatosan: führerausweise.ch
Most essék néhány szó az autórólkörül.

Egy svájci autórendszám betűjele nem tetszőleges, nem véletlenszerű, hanem annak a kantonnak a kétbetűs rövidítése, ahol a járművet üzemeltető lakik; ahol a jármű be van jegyezve. (lásd jobboldali lista a kantonokról) Svájcban a forgalmi rendszám a tulajdonoshoz tartozik, nem az autóhoz. Ha tehát eladjuk az autónkat, a rendszámot megtartjuk és az új autónkat ezzel a régi rendszámmal jelentjük be, illetve ha nem veszünk a régi helyett másik autót, akkor leadjuk. Létezik néhány kivételes eset, amikor a rendszám gazdát cserélhet, de ezek tényleg kivételek. (válás, cég megszűnése, stb.)

Néhány példa: ez a 3 rendszám hátsó rendszám: egyrészt, mert csak hátsó rendszám lehet "magas" , tehát nem egy csík, hanem többsoros, valamint a hátsó rendszámokon szerepel Svájc és az illető kanton címere: előbbi baloldalt, utóbbi jobboldalt.

És szintén egy hátsó rendszám, de egysoros: ezen is látszik, hogy a címerek miatt hátsó rendszám.

 

A következő viszont egy frontoldali rendszám Fribourg kantonból, látható, hogy elöl egyszerűen csak a betű- és számjel szerepel, címerek nélkül. További részletezés a wikipedián is található.

Ha a gépjármű gazdája másik kantonba költözik, az eddigi rendszámot le kell adnia és az új lakhelye szerinti kantonban új rendszámot kell igényelnie autójához. Kantonon belüli költözésre bejelentési kötelezettség vonatkozik, meg kell adnunk az új lakcímünket és új forgalmit állítanak ki az autóra, mivel a forgalmin (Fahrzeugausweis) szerepel a tulajdonos lakcíme is.

A rendszám szorosan összefügg a kötelező-biztosítással: amikor autót  (vagy motort) vásárolunk, először meg kell kötnünk a kötelezőt, a biztosító lejelenti ezt a hivatalnak (illetve mi is kapunk persze írást a biztosítás megkötéséről) és csak ezután mehetünk az autót a nevünkre íratni, illetve ha először vásárolunk autót, akkor egyátalán egy rendszámot igényelni.

Az interneten elérhető egy központi adattár, melyhez néhány kanton csatlakozott: itt beírhatunk egy rendszámot és a rendszer kiköpi, hogy ki a rendszám tulajdonosa. (ha jól tudom, napi 3 rendszám lekérdezése engedélyezett) BAsel-Land rendszámairól itt lehet felvilágosulni.

Érdekesség, hogy előfordulhat, hogy pl. ugyanaz a rendszáma egy autónak és egy motornak. De ezesetben központilag nyilván van tartva, hogy az egyik motor, a másik autó. A hivatal honlapján megtalálhatjuk azt is, hogy egyátalán milyen rendszámtáblák használatosak Svájcban és melyik mennyibe kerül igényléskor.

További érdekesség, hogy ha egy tulajdonos több autóval rendelkezik, két autóra (azaz két autónként) kérhet úgynevezett Wechselnummer-t, vagyis cserélhető rendszámot. Ez azt jelenti, hogy egyszerre csak az egyik autóval furikázhat, a másik autóján ez idő alatt nincsen rendszám és nem vehet részt a közlekedésben.
Figyelem! Rendszám nélkül közterületen tilos parkolni! Rendszám nélkül csak saját vagy bérelt garázsban, mélygarázsban illetve a saját kertünkben (vagy a szomszéd kertjében, ha megengedi...) parkolhatunk.
A cserélhető rendszám praktikus, mert nem kell két autó után adót fizetni, csak a nagyobb köbcentis után plusz 50,- frankot. Kötelező biztosítást természetesen mindkettő után fizetni kell.
Rendszámunkat szüneteltethetjük is, azaz beadhatjuk, mint a kabátot a ruhatárba. Ha pl. valaki fél vezetni télen akkor leadja a rendszámot és spórolhat is így, hiszen addig nem kell fizetni a kocsi után. Aztán tavasszal újra ki lehet kérni a rendszámunkat.
Lehetőség van Svájcban is kívánság-rendszám vásárlására, horribilis összegekért.

És a hivatalként emlegetett intézményről: MFK, azaz Motorfahrzeugkontrolle, nevezik Strassenverkehrsamt-nak is, érthetően tehát ez a Közlekedési Főfelügyelet. Kantononként működik és az összes hivatalok egy szövetségbe tömörülnek, ez az asa. Itt lehet intézni minden közlekedéssel kapcsolatos ügyet, nem a rendőrségen. Jogsi, rendszám, ellopták, elveszett, újat kérek, stb.
Jogosítványhoz nem kell orvosi, csak szemorvosi vizsgálat és nem kell 5-10 évente megújítani, csak valamikor 60 vagy 65 éves kor felett szükséges újabb eü vizsgálat.

(ha még eszembe jut valami, vagy van kérdésetek, kiegészítem)

2011.01.05. 11:53

rövid hírek v2.1

Először is: még azok közül is csak kevesen tudják, akik olvasták-olvassák műveit: Friedrich Josef Dürrenmatt svájci volt, (Konolfingenben született, ami Bern kantonban található) nem német. Világsikerű író, aki ma ünnepelné 90. születésnapját; 1990. december 14-én hunyt el. Olyan kötelező olvasmányokat jelentős és sikeres műveket jegyez, mint A fizikusok vagy Az öreg hölgy látogatása.

Tegnap délelőtt arról szóltak a hírek a rádióban, hogy egy férfi "le akart számolni a keresztény egyházzal", ezért bement egy templomba és felgyújtotta. Pontosabban a Solothurn kanton azonos nevű megyeszékhelyének jelképébe sétált be: a St. Ursen katedrálisba, két kanna benzint szétlocsolt az oltár közelében és felgyújtotta. A hírek szerint már korábban a rendőrség látómezejébe került, mivel 2009-ben egy vonatvagont is inzultált, elég ostoba módon akarta a vonatot kisiklásra bírni, ami persze nem sikerült. Vizsgálati fogságba került, az ügyészség kérésére elmeszakértő is megvizsgálta, de semmi rendelleneset nem talált. (hát....) Hát most majd fog.
A 61 éves munkanélküli tette nyomán valószínűleg el kell halasztani vagy áthelyezni Felix Gmür eredetileg január 16-ra, ebbe a katedrálisba tervezett püskökké avatását. A katedrálist barokk stílusban a 18. század végén kezdték építeni, és majdnem annyira közkedvelt, mint a budapesti Szt. István Bazilika. Nagyon szép, sokan látogatják, nyaranta a lépcsőjénél szabadtéri operaelőadásokat is tartanak.

Már említettem, hogy az Újév új szabályozásokat hoz magával, egyelőre csak az ÁFÁ-ról tettem említést, íme még néhány.

  • A népszavazással jóváhagyott döntés értelmében az eddigi 2-ről (1+1) 2,2%-ra (1,1+1,1) emelkedik a munkanélküli járulék. Tehát eddig 1%-ot vontak le a bruttó fizetésből és ugyanennyit tett hozzá a munkáltató, ez került befizetésre a munkanélküli segélyt finanszírozó járulékalapba. Ezentúl ez 1,1-1,1% lesz. Kb. áprilistól pedig csökkenni fognak a kiutalt munkanélküli segélyek illetve a népszavazás döntése alapján további megszorítások várhatók a munkanélküli segély jogosultságát illetően.
  • 2011 januártól csak az a külföldi köthet svájci állampolgárral  (Svájcban) házasságot, akinek a házasságtól függetlenül is van-lehet-lenne tartózkodási engedélye. Tehát a jövőben nem lehet házasságkötéssel variálni azért, hogy valaki az országba jöhessen, maradhasson, illegális tartózkodását legalizálja. Központi nyilvántartás vagy adat nincsen az érdekházasságok mértékéről, de egy kis ízelítő: 2008-ban 3'500 házasságot ellenőriztek Zürich kantonban és 500-ról bizonyosodott be, hogy érdekházasság. Le is bukott egy ilyen galeri, ahol kb. 8 nő meg jópár férfi, lejárt  vízumokkal ide-oda házasulgatott és így játszották ki a hatóságokat, így jutottak tartózkodási, majd letelepedési engedélyekhez. Most pedig az állam besokallt.
  • 2011 októberében lesznek a nagy parlamenti választások, itt 4 évente kerül erre sor. Ez azt jelenti, hogy a két házat választják újra, a National- és Ständeratot. Ezután a megválasztott parlament választja és adja majd az új Szövetségi Tanácsot, a Bundesrat-ot.
  • Adóteher-könnyítés gyermekes családok számára: az eddigi 6'000,- helyett évi 10'000,-franknyi költségelszámolást érvényesíthetnek gyermekfelügyelet-költsége címszó alatt, azaz ha valaki bébiszitter vagy Tagesmutter szolgáltatásait veszi igénybe és van róla számlája, évi 10ezerig levonhatja az adóból. Ezen kívül lesz egy új gyermekkedvezmény, egyszerűen 250,-frank gyermekenként.
  • Újdonség az is, hogy ha valaki pártokat anyagilag támogat, évi 10'000 frankot leírhat a szövetségi adóalapból.
  • Új szabályok érvényesek a 65 év felettiek nyugdíj-járulékfizetésére, és a háztartási alkalmazottak minimálbérére, stb. Ezt nem részletezem.
  • Az állami TV-nél ugyan nem kerül sor tv-díjemelésre, viszont több reklámot sugározhat a tv, kompenzálás. Főműsoridőben marad az eddigi gyakorlat: 90 percenként adhatnak reklámot, de főműsoridőn kívűl már 30 percenként és az eddigi 8-ról 15%-ra növekedett a leadható reklámok hányada (a teljes műsoridőre vetítve). Mondjuk az egész TV úgy szar, ahogy van, az egész ország csak háborog, hogy milyen drága, mennyi pénzt elvisz és milyen szar. Még meg fogom érni, hogy lesz erről is egy népszavazás... És ahogy már említettem: ezentúl évente 1 alkalommal, 1 összegben kívánja behajtani a BILLAG AG a tv-díjat.
  • Kis enyhítést kapnak a svájci egyetemen diplomázó külföldiek: hivatalosan hat hónap haladékot kapnak arra, hogy esetleg Svájcban munkát keressenek-találjanak.
  • Új szabályok érvényesek citrusfélék, lovak, stb. beutaztatására, stb.stb.stb...

 

 

süti beállítások módosítása