2011.01.21. 12:37

mindig laktunk valahol

Vagyis keressünk lakást Svájcban.

Néhány ingatlanos weboldal:

Hirdetés keresésekor állítsuk be, hogy bérelni (vagy venni) szeretnénk, bútorozottat, bútor nélkül, hol, és milyen vonzáskörzet jöhet számításba (pl. ott vagy 15 km-en belül...) satöbbi.

Néhány a hirdetésekben előforduló rövidítés jelentése:

  • Zi.: Zimmer, vagyis szoba
  • Whg.: Wohnung, vagyis lakás
  • WG: Wohngemeinschaft (!!!), vagyis többen bérelnek egy többszobás lakást, tehát a hirdetésben szereplő 3 szobából valószínűleg csak egy kiadó, közös helyiségek használatával, lakótársakkal.
  • 3 1/2-Zi.-Whg vagy 3,5 szobás (vagy 4 1/2, 5 1/2, stb.) ez általában azt jelenti, hogy három (4; 5; stb.) szoba van, ebből a legnagyobb a nappali, amiben van hely egy étkező saroknak, tehát a szoba kb. 1,5 szoba méretű
  • Parterre: földszinti lakás
  • Maisonette vagy Attika: tetőtér, lehet kétszintes is a lakás
  • GS vagy Küche mit GS: Geschirrspüler, azaz mosogatógép van
  • GK: Glaskeramik-Kochherd, vagyis kerámialapos tűzhely
  • WT: Waschturm, azaz saját mosógép, tetején szárítógép. Igen, itt szokás egymásra pakolni a két gépet, ezért hívják szószerinti fordításban mosótoronynak.
  • MZ: Mietzins, vagyis a havi bérleti díj
  • MZ inkl. NK: Mietzins inklusive Nebenkosten, azaz bérleti díj rezsivel*
  • MZ exkl. NK: értelemszerűen bérleti díj rezsi nélkül. Ilyenkor külön fel van tüntetve az NK (rezsi), össze kell adni...
  • Reduit: lakáson belül egy kis spájz vagy rumlis helyiség (porszívónak, fregolinak, néhány polc esetleg a falon 1-2 m2...)
  • Autoeinstellhalle, Einstellplatz: teremgarázs
  • Abstellplatz: bérelhető, saját parkolóhely az utcán, ház előtt, stb.
  • offene Wohnküche: tulajdonképpen amerikai konyhás, tudod.
  • Cheminée (-Ofen): kandalló vagy ehhez hasonló tűzrakó hely a nappaliban
  • Schweden-Ofen: bekötött kályha, látványos-szép tűztérrel, amilyet az OBIban is lehet kapni.
  • MFH: Mehr-Familien-Haus, többgenerációs családi ház vagy társasház
  • Abstellraum, Keller(abteil): tároló ill. pincehelyiség
  • Laminat: ez ilyen PVC vagy linoleumhoz hasonló padlóburkolat, viszonylag gyakori, a lakószobábkan is.
  • Plattenboden: járólap burkolat

Most hirtelen elsőre ennyi, ha valaki valami olyanra bukkan, ami itt nincs és fogalma sincs, mi az, írjon.

* a rezsi itt nem teljesen azt jelenti, mint otthon: itt a fűtés, a hideg víz, a szennyvízdíj és a közös költség van benne. Hogy a melegvíz is benne van-e, az attól függ, hogy milyen a melegvíz-ellátás. Most pl. kazánból, a háztól kapjuk a melegvizet, tehát benne van, az előző lakásban villanybojler volt a reduit-ben, tehát a melegvíz-díj gyakorlatilag a villanyszámlával jött.
Villanyt mindenki saját maga után fizet (gyakori, hogy nem havonta, hanem kb. 4-6 havonta), be kell jelentkezni a regionális áramszolgáltatónál; TV-díjat is maga után fizet az ember, kötelező, akkor is, ha nincs tévéd. Szemétdíjról is esett már szó: megveszed a zsákokat, plusz küld egy évben 1-2-szer szemétdíjról csekket az önkormányzat.
Svájcban általában nincsen vezetékes gáz a lakásokban, villanytűzhely van, és elektromos vagy olajkazánnal fűtenek.
Az NK, tehát a rezsi költség havonta egy átalányt jelent, de évente egy-kétszer húznak egy vonalat és elszámolás következik, amikor általában egy kicsit ki kell egészíteni, rá kell fizetni. Ha túl sok lenne ez a kiegészítés, akkor érdemes esetleg a havi rezsit önkezűleg megemelni és picit többet átutalni önként, hogy utána ne egy összegben kelljen mondjuk 50ezer forintnyi plusz költséget kicsengetni, mert mondjuk nagyon hideg volt a tél és felment az olaj ára.

Ha lakást keresünk, azon felül, hogy tetszik-e a kilátás, kérdezzünk rá mindenképp, hogy milyen lehetőség van a mosásra, mert a legtöbb helyen, régi házakban nincs saját mosógép, hanem közös mosókonyhán osztozik a lakóközösség; illetve ha van autónk, akkor tudakozódjunk a parkolási lehetőségekről. Nem automatikusan van hely a teremgarázsban, vagy a ház előtti parkolóban, illetve ezek általában külön bérelhetők.

Kaució 1-2 havi bérleti díj (NK nélkül), általában egy banknál szokás erre számlát nyitni és mivel a többség bérelt lakásban lakik, a bankok be is rendezkedtek erre: ez direkt ilyen számla, tudják, hogy a mi pénzünk, a mi nevünkön vezetik, de azt is tudják, hogy ez kaució, nem folyószámla. A bank tudja, hogy nem érkezik rá rendszeres befizetés, és a számlán lévő pénzt csak akkor kapjuk vissza, ha a lakástulajdonos erre (kiköltözésünk után 1-2-3 hónappal) engedélyt ad, tehát nyilatkozatát eljuttatja a bankhoz arról, hogy nincs velünk szemben követelése.

Végül egy tipp: ha egy környéken egy lakás gyanúsan olcsó, azt nem is érdemes megnézni...vagy lelakott vagy az albán gettó közepén van, esetleg mindkettő.

2011.01.21. 08:24

rövid hírek v2.3

Wikileaks nem hagyja ki Svájcot sem. Nyilvánosságra hozott dokumentumok arról szólnak, hogy a svájci kormány egyezkedett és végül behajolt az amerikaiak előtt, csak hogy az -jelzőket már nem találok- UBS elleni eljárást rekesszék be.

GYK.: UBS egy nagy bank, talán a legnagyobb az országban és valahol mindig kilóg a lóláb, hogy na vajon miért is ennyire nagy és sikeres ez a presztízsbank. Sokan biztosak benne, hogy a háborúban elhurcolt zsidók vagyonait is őrzik és ők maguk nem nagyon járnak utána, hogy van-e jogos örökös, stb. Csak akkor csapnak a homlokukra, hogy "jaj, hát maga a Mici néni ükunokája...hát miért nem ezzel kezdte?", ha Mici néni ükunokája mondjuk sokadjára, ügyvédekkel megtámogatva követeli a régi családi vagyont.
Aztán az is undorító kis mese volt, hogy a gazdasági válság idején az UBS is nagyon sok dolgozótól megvált, könyörgött a kormánynak pénzért, mint a fulldokló egy utolsó cigiért levegőért; aztán az állami segélycsomagból többmilliós bónuszt fizettek a menedzsereknek, miközben ugye több, mint 1000 embert kirúgtak pár hónappal előtte, a bank azért kapott segélyt, mert veszteséges volt, tehát nem is érdemelték ki jó munkával a bónuszt meg ugye az állami segély nem erre való. Meg arra sem, hogy a kicseszett UBS minden neves presztízs-eseményen (Forma-1, Swiss Indoor, stb.) szponzor. Há miből, bassza meg???

Na, szóval egy ilyen UBS nyakig benne ült a pácban, mert ujjat húzott az amerikaiakkal. Ugyanis pátyolgatta amerikai adócsalók kimentett vagyonát többmillió dollár értékben. Az USA persze izomból eljárást indított UBS-es pénzügyi tanácsadók ellen, súlyos anyagi kárt okozó adócsalásban bűnrészesség miatt és követelte a pénzt és a névlistákat, (kb. 52'000 név!) különben élve felkoncolta volna a bankot nyakkendőtűvel, arany golyóstollal együtt. És ebből a helyzetből mentette ki állítólag a svájci kormány a bankot és általában a banktitkot, mégpedig a Wikileaks szerint két deallel:

  • Svájc befogad(ott) két ex-guantanamo-i foglyot
  • egy svájci cég, ami egyébként egy ideje 100%-os svéd tulajdonban van, berekesztette tevékenységét Iránban, mely az amcsik szemét csípte, mint a büdössajt-szag. Ez a cég állítólag Irán atomfegyveres tevékenységét segítette, a cég szerint csak a vízhálózatot építették ki az atomerőműhöz.

A kormány persze tagadja, hogy az amerikaiakkal egyezkedtek, a Parlament meg csinálja a vihart a biliben, hogy legalább tájékoztathattak volna minket is. (=ez svájciul az anyázás és a Torgyán-féle Mongyon le! keveréke...fő a diplomácia)

Más.
Jövő héten néhány napra újra Davosra (Davos az már majdnem St.Moritz) irányul a világ figyelme: minden évben nagyjából ezidőtájt jönnek össze a nagyok a World Ecomomic Forum-on (WEF) Davosban. (2008-ban még Gyurcsány próbált itt segget nyalni, már korán reggel az akkori svájci kormányfőnek) Jön Angela Merkel, Sárközy, Cameron, Naoto Kan, Medvegyev tartja a nyitóbeszédet és nem kisebb személyiség, mint "Sully" Chesley Sullenberger tart majd egy előadást "Führen unter Druck" azaz "Vezetői gyakorlat szélsőséges helyzetekben" címmel. Ő már csak tudja, hiszen két évvel ezelőtt ő landolt az Airbus géppel a Hudson folyón.
(állásportál a WEF weboldalán, hátha valakit érdekel)

Megint más. Az Austral Open teniszbajnokságon Roger Federer eddig 57 szettet nyert, eggyel többet, mint egyik példaképe, Stefan Edberg. Szóval Federer törtet előre, bár néha a saját dolgát nehezíti meg és nagy küzdelmek árán tudott csak nyerni. Eddig még jó.

És még egy más: nagyjából 10 hónapos szünet után csütörtök este kitoloncoltak 3 nigériai állampolgárt Svájcból. A három személy Bécsben szállt át egy ún. FRONTEX-különjáratra, ami Lagosig szállította őket. (Frontex: az EU külső határait védő biztonsági szervezet)
2010 márciusában egy kitoloncolásra váró, 29 éves nigériai férfi az előkészületek alatt a zürichi reptéren rosszul lett és a helyszínen életét vesztette. A nyomozás ideje alatt egy rövid ideig szüneteltek a kitoloncolások, majd 2010 júliusában újra végrehajtották a kitoloncolásokat, kivéve Nigéria irányába. Nigéria természetesen Svájcot vádolta, hogy embertelen és gyanús körülmények között halt meg a fiatal férfi. Ez idő alatt szüneteltek a nigériai irányú kitoloncolások, egészen mostig, mivel a nyomozás megállapította, hogy szív-rendellenességben hunyt el a férfi.
Svájcból évente kb. 50 ember kitoloncolását hajtják végre.
 

2011.01.20. 11:51

Nyitott kapuk napja

Ezen a hétvégén veszi kezdetét az az esemény-sorozat, melynek keretén belül a svájci energiaellátó-termelő létesítmények egymás után megnyitják kapuikat egy-egy hétvégére a lakosság, az érdeklődők előtt.

A mostani hétvégén, azaz január 21-22-23-án látogatható:

  • Vízerőmű, Mühleberg (ingyenes, de be kell jelentkezni)
  • Nap- és szélerőmű, Mont-Soleil
  • Naperőmű, Bern (méghozzá a Stade de Suisse futballstadion tetején!)
  • Áramelosztó-alközpont, Bassecourt

A következő program február 4-5-6-án:

  • Atomerőmű, Mühleberg
  • illetve február 04./10. radioaktív hulladék tározó, Centre de l'Aube (90,-sFr, be kell jelentkezni)

A programok ingyenesek, kivéve a legutolsót, kis eszem-iszom is szokott lenni, valamint megmutogatják, hogy hogy működik, mire való, mit csinál, hogy néz ki belülről, stb...

Bővebb információk: www.bkw-fmb.ch/besuche

2011.01.20. 08:09

közlekedjünk! vol.3

Tegnap megint úton voltunk és eszembe jutott, ami már régóta.

Magyarországon egyrészt magam sem vezettem gyakran, másrészt utasként sem annyira, de hát a honi helyzetet mindenki ismeri. Svájcban viszont van egy-két népi játék, melyeket a sofőrök az utakon űznek.

1. A legfontosabb: Svájcban általában azt gondolják a sofőrök, hogy ha indexelnek, akkor az azt jelenti, hogy máris jöhetnek; máris sávot válthatnak, utat!helyet! - jövök; lassítsál Te barom, nem látod, hogy indexeltem? - satöbbi. Szóval ne várjuk el itt, hogy a sofőr előbb néz, aztán indexel, sőt, hogy utána is néz, hogy tényleg szabad-e a pálya... sajnos számítani kell tényleg arra, hogy aki indexel, az szinte rögtön ki is vág elénk.

1.a.: főleg, ha pl. autópályán jobb oldalt egy kamion araszol, utána egy személyautó; mi pedig a bal sávban nagyjából megközelítjük ezt a kombót. Tuti, hogy kirakja az indexet és ki  fog elénk jönni, még akkor is, ha bennünket erős fékezésre kényszerít ezzel és még ha utánunk üres is a bal sáv. Ez valami pszichoszomatikus dolog lehet.

2. Szintén autópálya: a felhajtók. Általában ugye az a szokás, hogy az autópályán haladók a felhajtók magasságában, ha van rá gond nélkül lehetőség, akkor kimennek balra, hogy a többiek, akik felhajtanak, be tudjanak sorolni. Tegyünk is így, jó szokás ez.
DE: pl. Aargau(AG) és Zürich(ZH) kantonokban, illetve ezen kantonok lakói ezt az íratlan szabályt kissé átírták. Ők ugyanis az autópályára felhajtás után rögtön a második szempillanatban úgyis a bal sávot fogják választani. Ők a jobb sávot is a leállósáv részének tekintik, ott nem közlekednek, az csak a bénáké. Tehát gyakorlatilag maradhatunk mi jobb oldalt, ők úgyis csak áthajtanak rajtunk a jobb oldali sávon. Természetesen az előbb említett indexelési+sávváltási módszerrel: tehát a felhajtósávban indexelnek ÉS RÖGTÖN JÖNNEK, majd indexelnek ÉS RÖGTÖN ÁTVÁLTANAK BALRA. Ez a tünetegyüttes szintén gondot okoz mind a háziorvosoknak, mind a kutatóknak...még nem találták fel az ellenszerét, illetve az ismert terápiák egyike sem bizonyult eddig hatásosnak.

2.a: Általában elmondható, hogy mindenki a bal sávban akar autózni; inkább ott tolongnak, fékezgetnek, dugóban is, minthogy a jobb oldalon. Mintha valami szégyenpad lenne a jobbsáv, vagy nem tudom. Mert a bal az érzésre gyorsabb. Mi viszont jobbról húzunk el az idióták mellett...
Jobbról előzni szigorúan tilos, Svájcban is, de felzárkózni, azaz az üres jobb sávban utólérni az előttünk haladót szabad. Csak előzni nem.

3. Szintén a gyógyíthatatlan betegségek közé tartozik és szintén leginkább autópályán, hogy aki utánunk halad, képes akár élete kockáztatásával is megelőzni bennünket, és a 200 méterre lévő következő lehajtónál elhagyni az autópályát. Akkor is, ha közel s távol csak mi és ő utazunk az autópályán. Ez előfordul néha lakott területen belül is: mint az őrült, megelőz bennünket, csak hogy két méterrel odébb bekanyarodjon jobbra.

4. Svájcban autópályán 120 km/h a megengedett sebesség tábla nélkül. Ahol meg van tábla, ott meg annyi, ezt tudjuk. Vegyük észre azt a gyakori esetet, hogy pl. aki a 100-as korlátozásnál megelőz bennünket 110-zel, az a korlátozás feloldása után is 110-zel fog autózni, vagyis csak az utunkban áll, mikor mi felvesszük újra a 120-as utazósebességet. Vagyis ott, ahol nem szabad, ott gyorsanhajt, ahol meg hajthatna 120-szal, ott meg csiga.

5. Körforgalom. Nagyon sok forgalmas kereszteződésben működik már évtizedek óta körforgalom. Alaptétel, hogy Aargau(AG) és Bern(BE) kanton sofőreinek fogalmuk sincsen a kétsávos körforgalom lelkivilágáról. Tehát számítsunk rá, hogy ők előttünk fognak szerencsétlenkedni, biztos, hogy rossz sávot fognak választani, valamint hogy választásuk súlya és következménye csak túl későn fog tudatosulni bennük, VISZONT VÁRATLANUL HAMAR KORRIGÁLNAK; azaz satufékre legyen felkészülve jobbunk.
Kétsávos körforgalom belső dinamikájának megismeréséhez ajánlom az előre kitáblázott iránymutató transzparenseket, illetve egy egyszerű szabály: csak akkor soroljunk be a bal sávba, ha a.) a legutolsó kihajtónál kívánjuk elhagyni a körforgalmat b.) ha -eltévedtünk és- meg akarunk fordulni (tehát ugyanott akarunk majd lehajtani, ahol most felhajtunk)

6. Ha közlekedünk, akkor előbb-utóbb valahol valószínűleg parkolni is fogunk. Bevásárlóközpontokban -itt is- meglátszik az emberek lustasága: mindenki a bejárathoz legközelebb akar parkolni, nagyon sokan képesek inkább akár 10 percig is járó motorral várni a parkoló közlekedősávjában arra, hogy a kiszemelt parkolóhelyen még épp a bepakolással foglalatoskodó másik befejezze a berámolást, visszavigye a bevásárlókocsit és végre felszabaduljon a parkolóhely.

6.a.: Egyéb helyeken általában jól pozícionált parkolóházakban hagyhatjuk az autónkat, illetve nagyon elterjedt az úgynevezett Kékzóna, azaz kék színnel előre megrajzolt keretekben parkolhatunk az utcán, ne felejtsük el azonban kitenni a szélvédő mögé a kék parkolótáblát, amin szigorúan be kell állítani megérkezésünk időpontját. Törvényileg a kék zónában 1 órát parkolhatunk, és ha pl. 11 óra 10-kor érkeztünk meg, akkor a parkolótáblát beállíthatjuk 11:30-ra, így 12:30-ig parkolhatunk ott. Ezen mozzanat elmulasztása gyakorlatilag felér a tilosban parkolásal; amit itt -is- nagyon szigorúan vesznek. A tábla hátulján további útmutatót olvashatunk a szabályokról, pl. ha jól tudom, a kék zóna szabályai 18:00 óráig érvényesek, utána 1 óránál hosszabb időt is parkolhatunk és talán tábla sem kell...nézzen utána, akinek kell. A kék zóna egyébként annyira elterjedt és bevett dolog, hogy ha pl. új autót veszünk kereskedőtől, ez a kék táblácska ugyanúgy az alaptartozék része, mint az elakadásjelző 3szög vagy a forgalmi. Minden kocsiban van, kell lennie.

7. Svájcban a másik sofőr közlekedési stílusát kritizáló, egyéb országokban hagyományos egyezményes jelek tilosak. Nem "nem való, nem szabad", stb. hanem akár fel is jelentkethen miatta, tehát kerüljük.
Ezek pedig: ujjal, kézzel, egyébbel mutogatás, villantás, autópályán pl. bal oldali sávban rámászni a másikra és balra indexelni, felszólítva az előttünk araszolót arra, hogy húzódjon le jobbra, meg hasolnók. Tényleg feljelenthetnek érte, szóval kerüljük.

8. Rendőrség: általában nagyon jószívűek és megbocsátóak; ha közúti ellenőrzés alkalmával valamit nehezményeznek, vagy akár gyorshajtásért állítanak meg, mutassunk bűnbánatot. Megbánással, belátással és elnézéskéréssel, esetleg némi fogadkozással, hogy mi aztán soha többé nem teszünk ilyet, sokszor fájdalommentesen meg lehet úszni kényes szitut is. Ha nekünk áll feljebb, akkor ők is bekeményítenek. Szóval ne reklamáljunk, megvesztegetés meg még csak véletlenül se jusson eszünkbe.
Ha megállítanak, ablakot leengedni és a belső viágítást felkapcsolni, hogy lássák a kezünket, meg hogy mi történik a járműben. Lassú mozdulatokkal nyúlni az igazolványokért. Sokkal nyugodtabban fognak velünk bánni.

9. Svájcban nincsenek az autópálya mentén kilométerjelzők. Az autópályákat jelző táblák zöldek, az autópálya sorszáma piros alapon fehér síkidomba írva; az autóutak (sima főút) kék színű táblával vannak jelölve. (Fotó: Közlekedési Múzeum Luzern; balra fent látható egy előjelző tábla a kétsávos körforgalomhoz, a benzinkút jele mellett)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10. Végül egy új hír: a Közép-Svájcból (Härkingen-Hägendorf felől) Basel felé vezető autópályán üzembe helyezték Svájc első ún. section controll-ját. Ez azt jelenti, hogy a Belchen Tunnel (alagút) előtt és után mérőkapukat szereltek fel és a szerkezet méri, hogy mennyi idő alatt teszi meg az ember az adott távot. Ha túl kevés időt regisztrál, akkor szerinte túl gyorsan hajtottunk és fáradhatunk a kasszához. (Hasonló "fizetőkapu" gúnynévvel illetett szakasz-időmérő kapukat találhatunk újabban Ausztriában is, illetve Olaszországban van nagy divatja: az autópálya ugyanis úgy működik Olaszországban, hogy felhajtáskor jegyet húzol az automatából, lehajtásnál bedugod a jegyedet és fizetsz. Ha az automata szintén túl kevésnek találja a jegyeden regisztrált időpont óta a lehajtásig eltelt időt, vagyis gyorsan hajtottál, akkor az autópálya-használati díj mellé büntetést is fizetsz rögtön.)

Balesetmentes közlekedést!

2011.01.17. 14:54

A Színésznő

Január 15-én 91 éves korában elhunyt Stephanie Glaser, svájci színésznő.

Magyaroknak a neve nem sokat mond, de érzékeltetésül: ő olyan volt, mint nekünk Tolnay Klári vagy Kiss Manyi. Szinte utolsó lélegzetig dolgozott, megmaradt harsány, szókimondó humoránál, örökifjan tartotta a munka.

1932-ben szerepelt először darabban a berni városi színházban, utána színészetet tanult pl. Bécsben is, majd visszatért Bernbe. Később sok mozifilmben is játszott, míg nem beleöregedett a Szupernagyi szerepbe. 2006-ban a "Die Herbstzeitlosen" (kb. Sosem öregszünk meg! vagy Alkonykor nélkül) című filmben például egy saját korabeli öreg hölgyet alakít, aki egy kisvárosban szexi fehérneműbutikot nyit...

2006-ban ő is kapott SwissAward kitüntetést.

süti beállítások módosítása