2010.08.25. 09:09

Miss Universe

Hát ezt muszáj...

Jól prezentálja az itteni viszonyokat maga a tény: a Miss Universe 2010 szépségverseny 3 résztvevője is Svájcban él: Miss Svájc, Miss Albánia és Miss Koszovó.
Itt azt kéne írnom, hogy "no komment". Csak hogy ne legyek rassziszta meg diszkriminatív. Pedig tényleg nagyjából ebből a három nemzetből áll Svájc.

Megint tanultam valami újat: a Miss Universe verseny Donald Trump tulajdona. Fotóztatta is magát szorgosan a bikinis lányok koszorújában.

Ízlésről nem vitatkozunk, de azért picit mégis: évről évre a barnahajú, latinó típusú lányok lesznek világszépe. Holott az a hír járja, hogy a férfiak a szőkéket szeretik. Meg egyátalán: miért mindig ugyanolyan lányok lesznek szépségkirálynők? Meg lehet nézni a fotókat: a különböző évek győztesei mintha unokatestvérek lennének. Legalábbis.

Amikor  Linda Fäh-t megválasztották Svájc szépének, már akkor huhogtam, hogy ez milyen már... A svájci nők mondjuk híresen rondák, túl merész eredményt tehát amúgy sem vár az ember: vagy egy bevándorló-keverék a győztes, vagy egy unalmas és kemény vonású, karakter nélküli alpesi szöszi. Ezt alátámasztják a 2010-es szépségkirálynő választás versenyzői. (Magyarországon bármely település járókelői közt sokkal szebbeket találni)
De hogy a Miss Universe választásra egy ilyen nevetséges vörös, bordélyházfüggönyben küldték szinte "vágóhídra" szegény Lindát, az már sok(k).

Szemben a jóval vagányabb, szexibb, izgalmasabb kosztümökkel...  

Jó, megértem: lehet, hogy ha stylist és vagy divattervező lennék, én se Svájcot választanám, a már említett felhozatal-béli hiányosságok miatt, meg egyátalán. Sírva menekülnék az országból. Vagy melegnek állnék.  Más mentalitás. Egy svájci nő meg van arról győződve, hogy az abszolút természetes, puritán az értékes.  (olvasói levelek is bizonyítják bármely magazinban) Még csak a szempilláját sem festi, mert minek az. Rövid, praktikus, formaidegen frizura, szövetnadrág és bénapoló. Abszolút feministák, ők diktálnak. Azt gondolják, ők tökéletesek úgy, ahogy vannak, csak semmi móka-kacagás: gyereket szülnek, dolgoznak, nőegyletbe járnak.
Aztán pofára esnek, amikor a kétségbeesett pasasok készek akár több ezer svájci frankot is fizetni azért, hogy külföldről hozzanak feleséget. A mi kis falunk 5700 lelket számlál körülbelül. Minden hónapban meg lehet nézni a hírdetőtáblát az önkormányzat épületénél: minden hónapban legalább egy külföldi házasság köttetik. Svájci pasi vesz el nőt pl. Marokkóból, Indonéziából, Braziliából stb.


Már csak azt nem értem, hogy hogyan élheti túl itt  ezt a hozzáállást, a nőiességnek ezt a tátongó hiányát a legtöbb divatház. A Dior, a Chanel... nem értem. Még egy egyszerű L'Oreal sem tud eladni szinte semmit: tömegesen vannak leárazások. Minden évszakban össze vannak dobálva a L'Oreal rúzsok, körömlakkok, egyéb szépítőszerek egy nagy halomba, lehet köztük válogatni, mint a kínai zoknik közt a Tescoban.
Ha az ember lát egy közepesen kellemes kinézetű nőt, biztos lehet benne, hogy magyar, ukrán esetleg félvér spanyol, vagy elzaszi.
Lányok, tuti, hogy lenne esélyetek nektek is egy svájci pasinál!

2 komment

Címkék: bulvár

2010.08.25. 08:29

stricik a bíróság előtt

Ma reggel kezdődik a zürichi bíróságon annak a 4 magyar stricinek a pere, akik 15 nőt brutális módon fogva tartottak és prostitucióra kényszerítettek Zürichben. A Sihl folyó partján van egy sétány, amolyan "kocsisor", mint a nyóckerben. Itt kellett naponta akár 10 órán át kuncsaftokat kényeztetniük a megfélemlített nőknek, akiket mindenfélével fenyegettek: pl. hogy megerőszakolják a nő 7 éves gyermekét vagy bántalmazzák a Magyarországon maradt hozzátartozókat a "kapcsolataik".
Állítólag két nő teherbe is esett a svájci tortúra idején, belőlük szó szerint kiverték a meg nem született csecsemőiket.
(20min.ch)

1942 óta Svájcban legális iparág a prostítúció. Vannak kijelölt zónák és a bejelentett piros lámpás házak hivatalosan kínálják portékáikat. Ami büntetendő: prostitucióra kényszerítés, emberkereskedelem e célból, erőszak, stb.
Nemrégiben egész dokumentumfilm-sorozat foglalkozott az állami tévében a témával.
 

2010.08.23. 16:11

bevándorlás

Az itteni "külügyminisztériumot" úgy hívják, hogy Eidgenössisches Departement für auswärtige Angelegenheiten, (=külhoni dolgok szövetségi ügyosztálya) innen jön a rövidítés: eda.ch. Itt lehet megtalálni csaknem mindent, ami Svájcban élő vagy ide utazó külföldieket érint.

Például a különféle tartózkodási, letelepedési és munkaengedélyekről.
Ugye, a többséget ez érdekli a legjobban.
(Míg el nem felejtem: a svájci hivatalos oldalak legalább 3 nyelvűek, legtöbbje még angolul és esetleg portugálul is elérhető, tessék keresni valamelyik sarokban nyelv-választó gombokat.)

A bevándorlás ABC-je itt a "B" betűvel kezdődik. Az alábbiak az EU tagországok állampolgáraira vonatkoznak.

  • "B" típusú külföldi igazolvány
    Ez az 5 évre szóló tartózkodási és szabad költözési engedély az egész ország területére. Létezik munkavállalási engedéllyel egybekötve és anélkül. EU állampolgárok az igazolvány munkavállalási engedély nélküli változatát szinte minden további nélkül igényelhetik, amennyiben pl. bankszámlán fel tudnak mutatni a kanton által meghatározott, minimális anyagi biztosítékot a megélhetésükre.
    5 év eltelte után meg kell hosszabbítani. Előfordulhat, hogy igazolnunk kell a hosszabbítás kérvényezésénél, hogy jártunk nyelvtanfolyamra, ill. beszéljük valamely államnyelvet vagy pl. ha munkavállalási engedéllyel egybekötött a B igazolványunk és az utóbbi 12 hónapban munkanélküliek voltunk, lehet, hogy csak 1 évet hosszabbítanak, nem 5-öt.
     
  • "C" típusú külföldi igazolvány
    Ez határozatlan időre szóló letelepedési és szabad költözési engedély. Ez már közelít a svájci állampolgársághoz. Kb. 5-10 éves hivatalos és életvitelszerű itt tartózkodás után lehet kérvényezni. Mivel határozatlan időre szól, nem kell hosszabbítani.
     
  • "Ci" típusú külföldi igazolvány
    Ez a nemzetközi szervezetek, kormányok, stb. Svájcban tartózkodó -külföldi- megbízottjai, képviselői és hivatalnokai legközelebbi hozzátartozóinak (házastárs és gyermek) szól.
     
  • "G" típusú külföldi igazolvány
    Ez tulajdonképpen csakmunkaengedélynek tekinthető: olyan külföldiek kaphatják, akik nem Svájcban laknak, de itt dolgoznak. Régebben, míg szigorú országhatárok szegélyezték az országot, ez az engedély az ún. határsávban lakó és ott dolgozó (=értsd: pl. Németországban a határsávban lakó és Svájcban, a határsávban dolgozó) külföldi állampolgároknak jött jól. Manapság csak annyi a feltétel, hogy heti egy alkalommal mindenképpen vissza kell térni a lakhelynek számító országba. A modern technika vívmányaival ez akár repülőgéppel, Magyarországról is megtehető, tehát a határsávos elmélet már nem gyakorlat. Kivéve Románia, Bulgária; ők még nem kaphatnak ilyet. (még repülővel sem...)
    Elvileg korlátlan időre szól, ha az embernek korlátlan idejű munkaszerződése van. Ha 365 napnál rövidebb a munkaszerződés, akkor annak érvényességéig szól.
     
  • "L" típusú külföldi igazolvány
    Ez egy, a B-hez hasonló tartózkodási engedély, legfeljebb 1 évre szól, utána hosszabbítgatni lehet-kell. Létezik munkavállalási engedéllyel egybekötve, illetve anélkül. Olyan külföldiek számára, akik valamely meghatározott céllal, több, mint a 90 napos turistáskodás, Svájcban szeretnének maradni életvitelszerűen. Pl. tanulók, egyetemisták, esetleg ha valaki fél éves levegőkúrára érkezik a hegyekbe - munkavállalási engedély nélkül.
    Vagy:
    munkavállalási engedéllyel együtt kapható, ha valakinek 90 napnál hosszabb, de 365 napnál  rövidebb (pl. fél év, 8 hónap, ilyesmi) idejű munkaszerződése van.
    Ezt az engedélyt szokás kiváltani akkor is, ha az ember idejön szerencsét próbálni, munkakeresés -hosszabb- idejére.

Ezen kívül léteznek még különféle engedélyek a nem-EU országok állampolgárainak, valamint különféle menekült-státuszokra. Ezeket nem részletezem, ha esetleg valakit mégis érdekel, írjon.

Idénymunkát legfeljebb 3 hónap időtartamig lehet vállalni munkavállalási engedély nélkül is (turistaként is ennyit lehet az országban tartózkodni, szóval ez egybevág), nem engedélyköteles, de a lakhely szerinti önkormányzatnál bejelentési kötelezettség érvényes.

2010.08.23. 09:40

A nemzeti lovarda

A Nemzeti Lovarda (Das Schweizerische Nationalgestüt) központja Avenche-ban van, ez a település volt a római-kori Helvécia központja, fővárosa. A Lovardát 1899-ben alapították és természetesen fő feladata a nemzeti lovas értékek megőrzése, gyarapítása, a nemzeti fajta, a "Freiberger" tenyésztése.

Csakhogy spórolásból meg akarják vonni az állami támogatást, ami egyet jelentene a megszűnéssel. Voltunk az itteni "tavaszi BNV-n", ahol lovasbemutatót is néztünk és utána be lehetett menni az istálló-területre. Ott is és még számtalan fórumon aláírásgyűjtés folyt a Lovarda megmentéséért.
Nagyon sokak szeretik a lovakat, a lovas sportokat; a II. világháború óta megduplázódott a lovak száma az országban. Vidéken mindenhol látni kisebb-nagyobb lovardákat, annak ellenére, hogy kevés a hely vágtázni, ráadásul mindig útban van egy-két hegy, nem úgy, mint Magyarországon.

Még többeknek nem fér a fejébe, hogy hogyan lehet megvonni egy ilyen nemzeti értéktől a támogatást, mely mértéke az államkasszának aprópénz, miközben minden más kevésbé fontos (=vérlázítóan érdektelen) dologra ennek többszörösét költik. Pl. többszás milliót pumpáltak különböző bankokba, azok megmentéséért. Ugyanezek már a rákövetkező üzleti negyedévben szarrá keresték magukat, csesznek visszafizetni a segélyt és szétröhögik magukat az ostoba államon.

 

2010.08.23. 08:18

bírkózás 2.0

Vasárnapra meglett az új "Schwingerkönig", azaz a homokbanbírkózás új Királya.
Még csak 20 éves, Kilian Wengernek hívják és mind a 8 mérkőzését megnyerte. Ő a legfiatalabb bajnok és állítólag a legjóképűbb. A Berner Oberland régió szülöttje és miközben mi is épp errefelé autóztunk vasárnap, a rádióinterjúban nagyon örült győzelmének

süti beállítások módosítása